Halloween

Halloween – între tradiție, americănisme, import și sărbători autohtone

ATENȚIE! ARTICOL ȘOCANT! NU CITI DACĂ NU VREI SĂ AFLI LUCRURI NOI DESPRE HALLOWEEN!

De când am devenit mamă, una dintre prioritățile mele este să petrec timp de calitate alături de Greuceanu. Uneori e dificil, recunosc. Deși poate nu pare așa. Nu sunt un sac infinit de idei inedite, nu mereu reușesc să mă mulez pe calendarul naturii și să născocesc activități originale, creative și interesante! Așa că mi-am găsit mentori și resurse… iar una dintre sursele mele de inspirație pentru activități ce au legătură cu credința și sărbătorile religioase este Catholic Icing.

De ce am povestit despre asta? Pentru că la Catholic Icing am găsit cele mai mișto articole legate de Halloween și cum le explicăm copiilor cum Halloween-ul se leagă de Ziua Tuturor Sfinților! Mai jos parafrazez din articolele ei, ca la final să las linkurile către articolele din care m-am inspirat! Dar recomand să răsfoiești blogul ei, e plin de resurse valoroase! Pe lângă explicațiile de pe blogul Catholic Icing am adăugat și referințele la sărbătorile autohtone.

De unde vine numele sărbătorii de Halloween?

“Hallow” înseamnă „sfințire”, care vine de la… “Holy”, care înseamnă „Sfânt”. Sintagma este folosită chiar în versiunea în limba engleză a rugăciunii Tatăl nostru – “hallowed be thy name” („sfințească-se numele Tău”). Sărbătorim Ziua Tuturor Sfinților e pe 1 noiembrie. Mai numită și “All Hallows Day”. Pentru că este despre oamenii sfinți. Ziua dinaintea Zilei Tuturor Sfinților se numește Ajunul Zilei Tuturor Sfinților („All Hallows Eve”), la fel cum ziua dinaintea Crăciunului se numește „Ajunul Crăciunului”. De-a lungul timpului, oamenii au început să spună „Halloween” în loc de „All Hallows Eve”.

Și deși în acest context te-ai aștepta ca oamenii să meargă la colindat îmbrăcați în sfinți, să fim realiști, majoritatea nu o fac. Copiii și tinerii aleg o mulțime de costume drăguțe, cum ar fi zâne și super-eroi, dar cu siguranță și vrăjitoare, spiriduși, oameni care sângerează și chiar și mai mulți diavoli și demoni. Că doar a apărut și la noi moda, se dau petreceri de Halloween, iar invitații participă la ele, bineînțeles, costumați!

Cum se leagă Halloween de sărbătorile creștine?

Știm că Ziua Tuturor Sfinților este despre… logic… sfinți. Sfinții sunt oameni care sunt în Rai, alături de Dumnezeu, așa că toți sunt deja morți. De-a lungul timpului, oamenii au început să uite că această sărbătoare este despre Sfinți și s-au încurcat, confuzat, crezând că de fapt este vorba doar despre oameni morți. Asta ar fi una dintre explicațiile cele mai simpliste, pe înțelesul copiilor. Desigur, atunci când mai cresc, le putem explica în plus că biserica obișnuia să plaseze intenționat sărbătorile religioase în timpul sărbătorilor păgâne, în încercarea de a atrage băștinașii și păgânii către Biserică. Și asta a funcționat destul de bine.

Ziua tuturor sfinţilor reprezintă pomenirea tuturor martirilor creştini, sărbătoare care datează încă din secolul IV d.H. Sărbătoarea cădea în prima duminică de după Rusalii, după cum a rămas fixată până astăzi în Biserica Ortodoxă. În Biserica Catolică, Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor a fost mutată la 1 noiembrie printr-o hotărâre a Papei Grigorie al III-lea, în secolul VIII. Ziua este legată de străvechea sărbătoare celtică Samhain, care marca începutul noului an, respectiv ziua din an în care sufletele celor morţi se întorc pentru scurt timp pe pământ.

Ziua morților sau Luminația (în latină: commemoratione omnium fidelium defunctorum, adică „pomenirea tuturor credincioșilor răposați”) este sărbătorită în calendarul romano-catolic în data de 2 noiembrie, a doua zi după Sărbătoarea Tuturor Sfinților. În lumea apuseană, sărbătorirea Luminației începe după vecernia din seara zilei de 1 noiembrie. În această zi, creștinii își cinstesc și îngrijesc mormintele celor trecuți la cele veșnice, în Timișoara începe de la mijlocul lui octombrie îngrijirea mormintelor, pe 1 noiembrie se strâng lângă morminte pentru a-și petrece noaptea lângă cei dragi, care nu mai sunt. În plus, se înalță rugăciuni și la liturghie pentru sufletele răposaților și cinstirea acelora care au murit în prietenia sau în pacea lui Hristos. În zonele de interferență apuseană, credincioșii ortodocși și greco-catolici fac Pomenirea celor adormiți / Luminația în ziua de 1 noiembrie, la biserică, iar la cimitir în după-amiaza sau în seara aceleiași zile.

Foto: Brașovul Tău

Cum au apărut costumele de Halloween?

Practica costumării a apărut în Franța secolelor XIV și XV. În timpul oribilei ciume bubonice, Moartea Neagră, Europa și-a pierdut jumătate din populație. Artiștii au pictat asta pe pereți pentru a ne aminti de propria noastră mortalitate. Aceste imagini și reprezentări sunt cunoscute ca „Dansul morții” sau „Dansul Macabru”. Aceste figuri erau de obicei pictate pe pereții cimitirelor și îl arătau pe diavol conducând un lanț de oameni către mormânt. Uneori, dansul era reinterpretat de Ziua Tuturor Sufletelor, ca un tablou viu, cu oameni îmbrăcați ca morți. Tradiția spune că unul dintre motivele pentru care oamenii au început să se costumeze era să „păcălească” demonii și spiritele rele pe care și le imaginau cutreierând pe pământ în Ajunul Zilei Tuturor Sfinților. Ei considerau, conform credinței catolice, că de Ziua Tuturor Sfinților se cinstesc cei din ceruri, iar de Ziua Tuturor Sufletelor se onorează cei dragi din purgatoriu. Din moment ce aaceastă categorisire i-a lăsat deoparte pe „ceilalți”, cei din lumea de jos, oamenii credeau că acele suflete pierdute ar fi putut face ravagii asupra celor vii. Așa că se deghizau ca atare, pentru a „păcăli” spiritele malefice și demonii și a se proteja de influența lor.

Însă francezii se îmbrăcau de Ziua Tuturor Sufletelor, nu de Halloween, iar irlandezii, care sărbătoreau Halloween-ul, fiind o sărbătoare celtică, nu se costumau deloc. Cele două practici au fost reunite în coloniile Americii de Nord în timpul secolului al XVIII-lea, când catolicii irlandezi și francezi au început să se căsătorească între ei. Astfel cele două sărbători s-au amestecat și a început costumarea de Halloween. Este, după cum știm, o sărbătoare foarte „americană”.

De unde vine tradiția dovleacului de Halloween?



Foto: Maniac Pumpkin Carvers

Tradiţia lămpii din dovleac de Halloween îşi are și ea rădăcinile într-o veche legendă irlandeză. Din care se înțelege clar de ce în limba engleză dovleacul sculptat se numește jack-o’-lantern (ori jack olantern). Totul a pornit de la Jack, un zgârcit împătimit al băuturii şi care le juca mereu feste celor din jurul lui. Într-o zi l-a provocat chiar pe Diavol, pe care l-a invitat să îi fie partener de pahar. Desigur, acesta nu avea de gând să plătească pentru băutura consumată şi îl păcăleşte pe Necurat să se transforme într-o monedă. Păstrează banul şi îi spune că îl va elibera abia după ce îi promite că nu îl va deranja în următorii ani. Dar cel care nu se ţine de cuvânt este chiar Jack care pune la cale o altă farsă. Acesta îi cere Diavolului să urce în copac şi să ia un măr înainte să îi ia sufletul. Desenează cruci pe trunchi şi astfel, Necuratul nu mai poate coborî, rămânând captiv în pom. Pentru a scăpa de aici, îi promite că nu îl va primi niciodată în Iad. Însă la momentul morţii lui Jack, sufletul său nu este acceptat nici în Rai din cauza vicleniei şi răutăţii, aşa că rămâne hoinar pentru eternitate. Are nevoie, însă, de o flacără care să îl călăuzească. Necuratul îi trimite o flacără din Iad, iar Jack o introduce într-un nap scobit. De atunci, i se spune Jack, cel cu lanterna. În lipsă de napi, irlandezii încep să folosească tărtăcuţe şi dovleci pentru a face felinare care să îi păzească de spiritele rele şi de Jack. În America, tradiţia de sculptare a dovlecilor a apărut în 1837 şi a fost asociată cu vremea recoltei. Abia la final de secol XIX devine specifică Halloween-ului.

Resurse în limba engleză pe Catholic Icing

Día de los Muertos (Ziua Morților)

Similar, în Mexican se sărbătorește Día de los Muertos (Ziua Morților). Am scris despre această sărbătoare pe blog anii trecuți:

Facebook Comments

Similar Posts