spiridușul cel poznaș

Care-i treaba cu spiridușul cel poznaș

Suntem în plin sezon al sărbătorilor de iarnă și dacă fluxul tău de pe rețelele de socializare se aseamănă cu al meu, cu siguranță vezi (și cu bune, și cu rele) toate pozele prietenilor tăi, cu copiii lor și tot ce se întâmplă în casa lor în această perioadă. Hey, și eu postez zilnic ce facem legat de calendarul de Advent și, mai nou, de spiridușul cel poznaș. Apropos de el… Nu știu când a început spiridușul cel poznaș să-mi invadeze cronologia, dar știu că a trecut de la o chestie haioasă de peste mări și țări la o explozie de creativitate seară de seară chiar și la noi. Părinții… ah, voiam să zic spiridușii se întrec în năzdrăvănii, ghidușii și pozne, surprizând copiii în cele mai creative moduri.

Dacă și tu vezi zilnic avalanșa de poze cu spiridușul cel poznaș și ți-ai pus problema de unde vine tradiția asta năstrușnică, atunci acest articol e pentru tine. Iată ce m-am gândit să îți povestesc:

  • de unde vine tradiția cu spiridușul cel poznaș
  • care-i faza cu spiridușul cel poznaș
  • care e scopul tradiției cu spiridușul cel poznaș
  • ce trăznăi face spiridușul cel poznaș

De unde vine tradiția cu spiridușul cel poznaș?

Spiridușul cel poznaș e o reinterpretare a celei mai noi tradiții de Advent ce a luat cu asalt întreaga lume și a devenit un adevărat fenomen cultural: Elf on the Shelf / Spiridușul de pe raft. Cred că părinților le place să vadă emoția din ochii copiilor lor în fiecare dimineață în timp ce își caută spiridușul cercetaș. Este nu numai distractiv pentru familii, o activitate pe care o fac împreună, ci este o amintire pe care părinții o vor prețui pentru totdeauna și pe care copiii o vor duce cu ei în familiile lor viitoare.

Tradiția a început în 2005 datorită unei cărți pentru copii care i-a cucerit pe cei mici iremediabil: Elf on the Shelf de Carol Aebersold și Chanda Bell (mamă/fiică), care vine însoțită de un spiriduș cercetaș (știm ce nebunie e în SUA cu cercetașii, da?). De atunci, milioane de astfel de kituri au fost vândute, iar afacerea cu spiriduși s-a extins, există versiuni de spiriduș băieți și spiriduș fetițe, precum și diferite tonuri de piele, apoi au apărut și haine speciale, accesorii, animale de companie, filme și multe altele.

Cartea spune în rime o poveste despre cum Moș Crăciun află cine este obraznic sau cuminte cu ajutorul unor spiriduși cercetași speciali, care coboară de la Polul Nord în timpul Săptămânii de întoarcere a Spiridușilor Cercetași (de obicei, între 24 noiembrie și 1 decembrie) pentru a-l ajuta pe Moș Crăciun să țină actualizată lista cu copiii obraznici și cuminți, care e foarte dinamică. Spiridusul ajunge într-un anumit loc și urmărește copiii din casă. În fiecare noapte, Spiridusul se întoarce la Polul Nord pentru a-i raporta descoperirile lui Tipului cu barbă. Când Moșul sosește să livreze cadouri în ziua de Crăciun, spiridusul se întoarce cu el la Polul Nord, pentru a nu mai fi revăzut decât în anul următor, când revine în calitate de cercetaș, poate în aceeași casă, poate în alta.

Duoul mamă-fiică și-a petrecut apoi următorii trei ani participând la cât mai multe târguri și lansări de carte pentru a susține și promova kitul. Eforturile lor însă au dat roade. În 2008, jucăria a câștigat mai multe premii prestigioase în categoriile cele mai bune jucării și cărți. Apoi, în noiembrie 2011, o emisiune animată de o jumătate de oră care povestește povestea a fost difuzată pe CBS. În anul următor, Elf on the Shelf și-a făcut prima apariție în parada anuală Macy’s de Ziua Recunoștinței. Până în 2013, cartea a câștigat primul loc pe lista celor mai bine vândute USA Today. Iar până la ora actuală a fost vândută în peste 13 milioane de exemplare!

Între timp a apărut chiar și o versiune evreiască, fără legătură aparentă, numită Mensch on a Bench. Nu e rău pentru ceea ce a început inițial ca o poveste între o mamă și copiii ei, nu?

Care-i faza cu spiridușul cel poznaș?

Există doar două reguli oficiale:

  1. Copilul nu poate atinge spiridușul sau acesta își va pierde „magia”. Dacă o face, trebuie să scrie o scrisoare de scuze către Moș Crăciun și să împrăștie puțină scorțișoară pe lângă spiriduș înainte de culcare, pentru a-i restabili „magia”.
  2. Spiridusul nu se va mișca sau vorbi când copilul e treaz și va raporta la Polul Nord doar când copilul doarme.

Sincer, însă, cel mai bun sfat este să faci ceea ce funcționează pentru tine și familia ta. De exemplu, puteți inventa reguli speciale. Dacă știi că e imposibil ca cel mic să nu atingă spiridușul, stabiliți regula că unele atingeri sunt în regulă atâta timp cât îi pui spiridușul într-un anumit loc special, prestabilit. Gen stația de unde pleacă seara la Moș Crăciun spre raportare. Poți face scenariile cât de extravagante sau simple vrei. Bucurați-vă de experiență și nu te lăsa blocată de detalii nesemnificative, precum că spiridușul a ajuns târziu sau a uitat să plece la Moș Crăciun. Inventează o poveste banală despre motivul pentru care a ajuns prea târziu. Ceva de genul toate locurile erau rezervate la companiile aeriene elf, zborurile au fost anulate că nu era zăpadă afară, nu și-a mai găsit biletul de dus la Polul Nord și a ratat o decolare, era coadă mare la dozatorul cu magie și abia acum i-a venit rândul să coboare pe pământ. Distrează-te și bucură-te de distracția copiilor. Ăsta e tot farmecul acestei tradiții inedite.

Care e scopul tradiției cu spiridușul cel poznaș?

Ca în cazul multor tendințe populare, unii părinți iubesc și sunt pe deplin angrenați în această tradiție, îmbrățișându-i partea distractivă și năzdrăvană, pe când alți părinți… nu sunt la fel de entuziaști. Și e perfect OK să fie așa.

Pentru părinții care iubesc spiridușul poznaș, este un mod distractiv și creativ de a interacționa cu copiii lor. Copiilor le place să se trezească și să exploreze prin casă pentru a-și găsi spiridusul în fiecare dimineață. Și este o șansă pentru toți să-și dezvolte imaginația. În plus, poate fi o modalitate inedită de a determina copiii să face unele mici activități la care sunt reticenți, iar spiridușul devine un țap ispășitor drăguț.

În cele din urmă, depinde doar de tine și de familia ta. Dacă te ajută să te apropii de copii și să te distrezi alături de ei în timpul sărbătorilor – grozav! Dacă urăști tradiția pentru că nu ești de acord cu a inventa un personaj imaginar care supraveghează copiii sau pentru că este prea mult efort, nu o face. Spiridușul cel poznaș ar trebui să fie distractiv și să ofere amintiri copiilor tăi, nu să fie o povară sau o pacoste.

Ce trăznăi face spiridușul cel poznaș?

Jur că dă dependență și în curând vei începe să cauți scenarii prin grupuri, pe site-uri… Multe familii au devenit foarte creative în poziționarea spiridușilor și există o mulțime de site-uri și grupuri pe Facebook sau Instagram unde se împărtășesc idei și activități fantastice (și amuzante) cu spiridușul în centrul atenției.

Și ce dacă copilul e prea mare pentru astfel de șarade? Faceți-l timp petrecut împreună. Schimbați rolurile. Transformați activitatea în farse haioase. Doar cerul e limita creativității. Dar pe cuvânt că vă veți distra maxim! La noi, și mama s-a implicat în explicarea scenei, cum a ajuns spiridușul în bolul cu bezele și de ce stă leșinat pe spate…

Iată câteva din ideile mele legat de spiridușul cel poznaș:

Iată câteva din ideile unei mămici cu care fac schimb de experiență (mulțumesc, mama lui Patrick! 🙂 )

Spune-mi părerea ta despre această tradiție năstrușnică. Îți surâde ideea unei noi tradiții de Crăciun?

Facebook Comments

Similar Posts