Menține ordine și curățenie – 7 reguli de bază!
Mi-am petrecut întreaga dimineață făcând curățenie în camera mea. Camera pe care o folosesc pe post de birou, work from home, home office. De asemenea, în această perioadă lucrez intens la decluttering și reorganizarea dulapurilor și la crearea de spațiu liber. Este mult de lucru, e adevărat! Și o provocare și mai mare să nu pun altceva în timp în locul lucrurilor la care renunț.
M-am tot gândit în ultima perioadă la faptul că îngrijirea casei este cu adevărat un loc de muncă cu normă întreagă. Da, poți face curățenie rapid și menține lucrurile în ordine cu doar puțin timp investit în fiecare zi, dar îngrijirea casei în ansamblu, de la gătit la organizare și curățenie profundă ia timp. Mult timp.
Astăzi împărtășesc cu tine cele 7 reguli ale menținerii ordinii și curățeniei acasă de care țin cont negreșit și sunt sigură că dacă urmezi aceste reguli simple, vei avea o sarcină mai ușoară de menținere a casei în ordine! Aceste sfaturi chiar fac o mare diferență în întreținerea zilnică a casei tale.
Nu, nu am reinventat roata și nici nu sunt vreo super-gospodină, e doar experiența mea.
7 reguli de bază în menținerea ordinii și curățeniei casei
„Pune-l la locul lui, nu-l lăsa jos.”
„Fiecare lucru trebuie să aibă un loc al său.”
„Într-o casă ordonată este mai ușor de făcut curățenie decât în una dezordonată.”
„Copiii au nevoie de sarcini adecvate vârstei lor.”
„Planifică, organizează și fă liste!”
„Creează o rutină și respectă-o.”
„Nu aștepta până în ultimul moment să începi o sarcină. Împarte-o în acțiuni mai mici și fă-o pe bucăți.”
Pentru a înțelege fiecare dintre aceste reguli, să le analizăm mai îndeaproape.
Menținerea ordinii și curățeniei acasă –reguli de bază
Aceste reguli de menținere a ordinii și curățeniei casei pot transformata curățenia casei într-o experiență distractivă și ușoară. Aceste reguli nu numai că te vor ajuta să reduci stresul și agitația, investind doar câteva ore pe săptămână în menținerea curățeniei, ci îți vor ajuta și familia să păstreze casa curată și în ordine.
1. Pune-l la locul lui, nu-l lăsa jos.
Este ușor să lăsăm lucrurile fix acolo unde stăm sau suntem în loc s le punem la locul lor. Cu toate acestea, cu cât lăsăm mai multe lucruri jos în loc să le punem la locul lor, cu atât crește cantitatea de muncă necesară mai târziu pentru a le așeza pe fiecare la locul lor.
Dacă lucrurile sunt puse la locul lor imediat după utilizare, nu numai că se termină munca pe bucăți mai mici, dar mai târziu nu va fi nimic de strâns. Asta înseamnă că nu va trebui să îți faci griji de timpul petrecut oră pentru a strânge totul și reorganiza lucrurile mai târziu.
Acest lucru este benefic și atunci când ai oaspeți care vin neanunțați sau când nu ai timp să faci rapid ordine și curățenie în casă. Nu vor fi lucruri aruncate pretutindeni, făcând casa să pară măcar mai puțin aglomerată.
2. Fiecare lucru trebuie să aibă un loc al său.
Este tentant să aruncăm lucrurile într-un loc fără să încercăm să le găsim un loc adecvat pentru fiecare. De exemplu, în acele binecunoscute sertare cu de toate pe există aproape în fiecare casă. Deși acestea pot fi utile pentru chestii aleatorii, baterii, chibrituri etc., există o modalitate mai bună de a organiza aceste obiecte în sertar decât să le aruncăm pur și simplu.
De exemplu, recipiente de plastic pentru compartimentare, plasate în sertar, în care fiecare obiect poate fi plasat pe baza unei logici proprii. În acest fel, nu va exista nici o confuzie unde se găsește un obiect și unde îi este locul. Iar când vei avea nevoie să îl folosești, vei ști exact unde mergi după el.
Iar această organizare face treaba mai ușoară și pentru ceilalți membri ai familiei. Știind unde e locul unui obiect, fiecare îl va pune înapoi la locul său după utilizare. Pe scurt, ultima regulă spune de fapt că întotdeauna să puneți un obiect înapoi la locul său după utilizare.
3. Într-o casă ordonată este mai ușor de făcut curățenie decât în una dezordonată.
După cum zice și prima regulă, este mult mai ușor să faci curățenie într-o casă ordonată decât să încerci să pui totul la loc și să faci și curățenie profundă într-o casă care pare lovită de uragan!
Să aloci câteva secunde pentru a pune un lucru înapoi la locul lui după ce ai terminat să-l folosești va face curățenia casei mult mai ușoară și mai rapidă, deoarece va fi mult mai puțin de gestionat.
Cel mai greu este să aduni totul și să-l organizezi înapoi la locul lui. Imaginează-ți că trebuie doar să ștergi praful, să aspiri și să speli podeaua într-o încăpere în timpul curățeniei, în loc să faci totul de la zero și să pui și toate lucrurile la loc.
4. Copiii au nevoie de sarcini adecvate vârstei lor.
Nu este absolut nimic greșit în a da copiilor sarcini. Îi va ajuta să învețe responsabilitatea și respectul. Îi va încuraja, de asemenea, să nu fie dezorganizați, deoarece își vor aduna propriile lucruri și vor face curățenie după propriile mizerii, fără a lăsa pe altcineva să facă ordine și curățenie.
Este însă foarte important ca sarcinile să nu fie prea complicate sau periculoase pentru vârsta lor. De exemplu, nu este o idee bună să cerem unui copil de cinci ani să tundă iarba. Sarcinile adecvate vârstei vor permite tuturor să ajute, să fie în siguranță și să aibă satisfacția unui lucru bine făcut cu sarcina pe care o au.
5. Planifică, organizează și fă liste!
Planifică în avans și creează liste pentru a ține totul simplu și organizat. Este ușor să lăsăm viața să ne copleșească cu îngrijorări și stres. Cu cât rămâi mai organizată, cu atât va fi mai ușor să gestionezi tot ce te stresază, inclusiv să păstrezi casa curată. E și ăsta un stres, nu? Cel puțin pentru mine este!
Fă o listă cu sarcinile care trebuie făcute și afișează-o pentru ca toată lumea să o vadă. Creează o listă de lucruri de făcut pentru tine și asigură-te că păstrarea casei în ordine și curățenie este pe listă. Integrează asta în programul tău, în loc să o planifici când crezi că ai timp. De exemplu, eu dedic joia dimineața curățeniei generale. E pusă activitatea pe planificarea săptămânală. Așa cum am pus și spălatul hainelor, curățarea băii și bucătăriei pe planificarea zilnică.
Dacă planifici curățenia casei, nu se va simți ca o sarcină suplimentară pe care trebuie să o bagi cu forța printre alte multe activități. Este deja pe lista ta și nu este o surpriză. În plus, ocupă timp, fix ca toate activitățile pe care ți le planifici.
6. Creează o rutină și respectă-o.
Cu toții știm că transformarea unei acțiuni într-un obicei face mai ușoară gestionarea ei. De exemplu, exercițiile fizice pot fi greu de încorporat în programele noastre deja pline. Cu toate acestea, dacă le facem parte din rutina noastră zilnică, devin o acțiune automată în loc de una forțată.
Același lucru este valabil și pentru curățenia casei sau păstrarea acesteia ordonată. Creează o rutină pentru a face curat în casă în anumite momente ale zilei. În scurt timp, mintea și corpul tău se vor obișnui să o faci automat în acel moment al zilei și va fi mult mai ușor și nu se va simți forțat. Va fi ca semnele ce ți le dă stomacul când îți e foame.
7. Nu aștepta până în ultimul moment să începi o sarcină. Împarte-o în acțiuni mai mici și fă-o pe bucăți.
Amânarea este cel mai mare dușman al nostru. Cel mai greu este să începi. Așadar, nu mai aștepta, trage aer în piept și… începe. Amânarea până în ultimul moment va adăuga stres și presiune.
De obicei, stresul și presiunea nu sunt bune nici pentru sănătatea ta, nici pentru atitudinea ta generală. Așadar, nu-ți fă asta. Ridică-te, spune o rugăciune sau repetă-ți niște mantre și afirmații pentru motivație și… dă-i drumul la treabă.
Te vei simți atât de ușurată când vei fi terminat, iar greutatea de pe umerii tăi va fi zburat!
Deci…
Aceste reguli de menținere a ordinii și curățeniei casei sunt banale și clar nu reprezintă ceva nou pentru majoritatea dintre noi. Cu toate acestea, poate fi ușor să uităm sau să trecem cu vederea aceste reguli de bază în rutina noastră zilnică.
O listă organizată a acțiunilor de organizare și curățenie a casei reprezintă o modalitate de a ne aminti ce avem de făcut pentru menține casa ordonată și, în același timp, pentru a reduce stresul.
Iată câțiva pași pe care îi poți face chiar azi pentru a începe să aplici aceste reguli de organizare a casei:
- Plimbă-te prin casă și observă obiectele care nu sunt la locul lor. Adună-le și pune-le la locul lor.
- Creează o listă de sarcini adecvate vârstei copilului și atribuie-le în consecință. Acest lucru îl va învăța responsabilitatea și îl va ajuta să respecte mediul înconjurător.
- Planifică-ți rutina de curățenie și fă un obicei din a o urma. Acest lucru va face curățenia casei mult mai ușoară și mai puțin stresantă.
- Elimină din casa ta obiectele de care nu mai ai nevoie sau nu le mai folosești. Astfel vei crea mai mult spațiu și menținerea casei ordonată va fi mult mai ușoară.
- Creează o listă de verificare cu acțiuni ce te ajută să faci ordine și curățenie în casă și afișeaz-o într-un loc vizibil, ca un memento pentru tine și familia ta.
Poți face o mare diferență în reorganizarea generală a casei tale, reducând stresul și transformând casa într-un loc mai plăcut de locuit.
Gândește-te la obiceiurile tale actuale. Care dintre aceste reguli îți dau de furcă cel mai mult?
Facebook Comments