De ce își pierd mamele identitatea și cum o pot recupera. Mai ales de sărbători
Zilele trecute, mergeam la ultimele cumpărături de Paști cu mașina și ascultam radio când a început să cânte o melodie pe care o știam pe de rost. Era de prin vremuri demult apuse. De prin liceu. Nu mi-a plăcut neapărat melodia, dar m-a scos din transa șofatului mecanic și m-a pus pe gânduri. Știi… Îmi plăcea să ascult muzică.
Știam numele trupelor noi și îmi cumpăram casete și CD-uri înainte să devină populare, adoram să ascult muzică.
Mergeam la concerte.
Ieșeam în oraș cu colegii și jucam cărți.
Aveam o viață socială.
Și acum… să facem un joc de amintire. Ești mamă, e prima zi de Paști. Ieri ai petrecut toată ziua în casă, în bucătărie, făcând mâncare, curățenie, pregătind masa de Paști, apoi ai rămas fără unele ingrediente și ai fugit la supermareket, te-ai înghesuit alături de alte mame ca să bifezi lista de cumpărături, ba ai mai adăugat și alte chestii, că poate ai nevoie mai târziu și să nu mai faci încă un drum. Azi ai pregătit copiii, i-ai înbrăcat, ați fost la slujba de Paști, apoi ai pus masa, ai încălzit bucatele de ieri, ai servit masa de Paști, ai adunat totul, făcut ordine, măturat firimiturile, spălat vasele… dar ceilalți din familie ce fac? tu… ce faci acuma? Stai adunată pe canapea sau în fotoliu, epuizată, zapând printre canalele TV, oricum nu îți pasă la ce te uiți, că nu te poți concentra… Ce ai făcut zilele astea pentru tine?
Zilele trecute, pe mașină, în timp ce cântam din toți rărunchii, mi-a devenit clar că, pe lângă muzică, am renunțat la multe alte obiceiuri și lucruri pe care obișnuiam să le îndrăgesc. Înainte. Adică înainte să fiu mama.
Ies mai puțin singură în oraș. Călătoresc mai puțin. Îmi văd mai rar prietenii. Am văzut două filme în cinema în ultimul an și ambele au fost desenate animate. Nu-i că nu-mi place să fiu mamă. Îmi place foarte mult. Ador să fiu mamă. Dar chiar și după 8 ani de mămicie încă trăiesc în tranziția de la cine eram înainte, la cine sunt acum. Atât de multe aspecte din viața mea s-au schimbat, iar eu încerc să țin pasul cu mine însămi. Îmi amintești de acele zile… Mă uitam la ce voiam să mă uit. Mâncam când doream să mănând și la temperatura la care îmi plăcea să mănânc. Dormeam când mă simțeam obosită și citeam dacă nu. Știi… eram stăpână pe propria viață.
Știu cum e. chiar te înțeleg. Chiar dacă ești încă stăpână pe propria ta viață, lucrurile sunt diferite. Dorințele tale, motivațiile și impulsurile spontane nu mai au același impact în luarea deciziilor ca înainte. Acum, iei în considerare nevoile copilului tău ca fiind mai importante decât ale tale, în fiecare zi.
Apoi te uiți în jurul tău. Pe social media, bineînțeles, că nu mai ieși ca înainte. Și vezi mame perfecte, zâmbitoare, copii puși la patru ace, cu haine curate și strălucitoare, citești postări despre cum se distrează împreună și ce educați sunt… apoi te uiți la copilul tău ce tocmai a mușcat dintr-un corn cu umplutură de ciocolată și toată umplutura a căzut pe hainele noi, pe care i le-ai luat de Paști… desi ieri ai muncit pe rupte, azi casa este plină de jucării, care încotro. Nimic nu seamănă cu ce postează ele pe social media.
Este bine și așa.
Dar totuși este un șoc pentru sistemul tău.
Totul necesită un timp de adaptare.
Motive pentru care mamele își pierd identitatea
Menționez (înainte să primesc mesaje pline de furie) că aceste lucruri în sine nu sunt rele. Ele sunt neutre moralmente. Nu este vorba că greșești dacă le faci, ci că efectele lor pot avea un impact neprevăzut asupra ta.
1) Mamele își pierd identitatea pentru că viața lor se învârte în jurul copiilor lor.
Această conștientizare este perplexă, nu, deoarece – hello! – atunci când avem copii, zilele noastre se învârt în jurul lor. La propriu și la figurat.
Asta am conștietizat într-o zi, ascultând-o pe Laura Jacan – Psihoterapeut, când vorbea despre baby blues și depresie post-partum. După ce se naște un copil, personajul principal al poveștii devine bebelușul. Ceea ce este fundamental greșit. Personajul principal trebuie să fie mama. Mamă liniștită și fericită, copil liniștit și fericit, familie liniștită și fericită. E un cerc vicios. Toți se învârt în jurul nou-născutului și nevoilor lui, și uită complet de mama.
Mulți ar spune că devotamentul față de copii este unul dintre cele mai nobile și altruiste lucruri pe care o femeie îl poate face. Deși este adevărat, dedicarea excesivă față de copii poate duce la pierderea identității personale. De multe ori, mamele își bazează întreaga identitate pe copiii lor, iar acest lucru poate duce la sentimente de pierdere de sine, frustrare și chiar depresie.
Când viața se învârte în jurul copiilor, interesul personal este adesea înlocuit cu nevoile lor, iar mamele pot simți că și-au pierdut propria valoare și scop. Ele își pot neglija propriile dorințe, interese și obiective, și pot ajunge să se simtă izolate și fără identitate. Este important ca mamele să își amintească că, pe lângă a fi părinți, sunt și persoane individuale, cu propriile lor nevoi și aspirații.
Participarea la întâlniri pentru oameni mari, seri petrecute cu prietenele, ieșiri la evenimente culturale, activități de caritate sau proiecte de voluntariat (împreună cu copiii, de ce nu) te vor scoate din zona de confort și îți vor oferi o perspectivă mai amplă asupra vieții.
Da, clar am dificultăți în a face față acestui aspect. Mereu caut să ies din rutină și să nu mă concentrez doar pe o singură direcție. Mi-e greu de multe ori, căci Greuceanu meu are un program fix de școală și antrenamente, iar cu programul meu de lucru solicitant, e dificil să mă dau jos de pe rotița de hamster. Dar o fac, cu forța. Mă asigur că includ în programul meu activități doar pentru mine. Fie un ritual mai special de îngrijire personală, fie o ieșire în oraș, o plimbare fără scop, o sesiune de cumpărături pentru sufletul meu….
2) Mamele își pierd identitatea pentru că încetează să acorde importanță modului în care arată.
Îmi plăcea să merg prin magazine și să îmi aleg ținute, să îmi aranjez părul și să mă asortez cu accesorii. Nu erau elegante, erau cât se poate de simple și casual, dar pe bune că îmi aducea o oarecare stabilitate. Îmi plăcea această rutină.
Apoi, dintr-o dată, m-am trezit că îmi prind doar părul în coadă și firele albe ies din toate direcțiile, că unghiile mele sunt roase din carne și nu mai am haine nepătate să ies din casă. Că, deh, lucrez de acasă de ani buni deja… și acel moment a fost decisiv, căci m-a izbit în plin ideea că lucrurile nu se vor schimba în timp, ci trebuie să le schimb eu… căci voi rămâne mama ce lucrează de acasă…
Mă aflam într-o energie masculine, nu mai eram „femeie”. Clar nu mai arătam ca înainte. Priveam femeile elegante pe stradă și mă gândeam… „Wow… unghiile se asortează cu ținuta ei…” Și asta a făcut o diferență.
Dacă noi nu investim timp în noi, nimeni nu o va face. Nimeni nu va zice acum e momentul să mergi la manichiură, dacă tu nu îți programezi asta în calendarul lunar!
3) Mamele își pierd identitatea pentru că trebuie să încetinească ritmul (chiar dacă simt că sunt mult mai ocupate)
Acesta este un aspect important pentru multe femei. Suntem obișnuite să fim implicate în multe activități, să fim prezente peste tot, să fim perfecte în tot ce facem, punctuale și în top, astfel încât a deveni mamă poate fi dificil.
Când era Greuceanu mic am simțit că principala provocare ca mamă a fost singurătatea. Mă simțeam izolată, singură și plictisită acasă toată ziua cu un copil mic. Era o schimbare majoră pentru identitatea mea – personalitatea și temperamentul meu. Iar această schimbare de viață m-a făcut să mă simt o persoană total diferită față de Patricia pe care o știam eu înainte de Patricia mama lui Greuceanu.
Poate nu mai ești sufletul petrecerii sau nu îți vezi prietenii foarte des. Chiar dacă acest lucru în sine poate nu te deranjează atât de mult, totuși va afecta în timp modul în care te vezi pe tine însuți.
Dar doar pentru că ai devenit mama nu înseamnă că trebuie să renunți la toate activitățile tale. Trebuie doar să te organizezi mult mai bine și să îți planifici activități dragi pentru sufletul tău. Chiar și cu copil agățat de gât!
4) Mamele își pierd identitatea pentru că identitatea lor se învârtea în jurul locului lor de muncă.
Unele fete au visat să devină mame încă din copilărie. Aceste femei vor găsi tranziția spre maternitate mai ușoară. Alte femei nu se văd mame neaparat, vor fi mame pentru că tradiția sau așteptările celorlalți le îndreaptă încolo, iar ele găsesc trecerea spre maternitate mult mai dificilă.
Multe femei care au renunțat la o carieră satisfăcătoare pentru a sta acasă cu copilul pot avea simptome asemănătoare cu șocul. Chiar dacă este alegerea ta să rămâi acasă (și nu te plângi de asta), este o schimbare mare să pierzi validarea și satisfacția unui job bine făcut. Mai ales un job cu rezultate măsurabile.
A fi mamă este în sine un job extrem de solicitant, poate nu îl simți la fel de important precum o carieră profesională și cu siguranță nu plătește la fel de bine, dar fii sigură că vei vedea rezultatele în timp și satisfacția va fi pe măsură.
5) Mamele își pierd identitatea pentru că și-au pierdut libertatea pe care o aveau înainte.
Acesta a fost un aspect important și pentru mine. Am fost și sunt o femeie independentă, am călătorit mult singură, puteam face „orice doream, oricând doream”, așa că trecerea la o stare mai statică a fost o luptă continuă pentru mine.
Deși s-a schimbat felul în care arată viața mea în fiecare aspect, am luat decizia de a nu mă lăsa dusă de val și de a mă bucura de independență chiar dacă am un copil agățat de mine. Da, viața s-a schimbat, dar nu mă las dezorientantă. E clar că eu și Greuceanu vom avea alt program față de soțul meu, dar asta nu înseamnă că trebuie să rămânem blocați pe loc. Ne adaptăm la ceea ce ne oferă viața, ne adaptăm la schimbări, integrăm în program și activități interesante pentru Greuceanu, le alternăm cu pasiunile mele, călătorim și doar noi doi, și toți trei împreună… și fiecare dintre noi se bucură pentru toți ceilalți când au oportunități de a se bucura de libertate.
Nu-i așa că după o ieșire singură undeva te simți revigorată și renăscută, capabilă să muți munții din loc (dar din experiență știi că e mai inteligent să îi lași acolo unde sunt ei)?
6) Mamele își pierd identitatea pentru că nu dorm suficient.
Somnul este esențial pentru sănătatea noastră mentală și fizică, dar mamele sunt adesea privite într-o lumină care glorifică epuizarea și sacrificiul personal. În realitate, lipsa de somn poate avea un efect puternic asupra identității și bunăstării mamei.
Atunci când nu doarm suficient, am dificultăți în gestionarea emoțiilor și a stresului, am probleme de concentrare și de memorie și un nivel scăzut de energie și motivație. În plus, privarea de somn întotdeauna mă duce spre stări de anxietate, finalizate cu atacuri de panică.
Când sunt obosită și epuizată, este mai puțin probabil să îmi fac timp pentru activități care mă fac să mă simt bine, cum ar fi ieșirile cu prietenii sau la evenimente. Și încet simt că mă duc spre disoluția personală, la pierderea identității personale și la o senzație de încetare a intereselor și a pasiunilor personale.
Este important să iei în serios nevoile de somn și să cauți soluții pentru a obține o odihnă adecvată. Aceasta poate însemna crearea unui program de somn, încurajarea partenerului să preia o parte din sarcinile tale și solicitarea sprijinului de la familia și prietenii apropiați.
Cum îți poți redescoperi identitatea. Sau, de ce nu, să ți-o reinventezi
Nu există o rețetă universală, dar iată câteva metode prin care poți încerca să rămâi conectată cu propria ta identitate, nu doar cu rolul de mamă.
- Găsește noi modalități de a te conecta cu prietenii | În loc să ieșiți în oraș sau să vă întâlniți la o cafea, organizați jocuri pentru copii sau cluburi lunare de lectură. În loc de restaurante și filme, încercați să mergeți în parc sau la locuri de joacă din apropiere. În așa fel copiii vor fi ocupați cu joaca și voi veți putea socializa.
- Dedică-te unui hobby | Încearcă să găsești un hobby pe care l-ai iubit în trecut și fă-ți timp pentru el. Chiar dacă este ceva mai activ, cum ar fi hiking-ul, încearcă să îl încadrezi în programul tău măcar o dată pe trimestru. Vei zice că este imposibil, dar dacă depui efort pentru a face asta, vei reuși. Poate te simți copleșită și că nu ai timp sau resurse să începi un hobby, dar ar putea fi exact ceea ce ai nevoie.
- Nu te mai compara cu altele | Aceasta este „cheia” pentru a fi mulțumită în fiecare etapă a vieții tale. Totuși, este greu să nu privești înapoi sau în lateral atunci când lucrurile sunt dificile. Concentrându-te pe ceea ce ai și poți controla, vei fi mai puțin fii geloasă pe vremurile trecute sau invidioasă pe mamele perfecte.
- Cere ajutor | Indiferent dacă trebuie să angajezi cineva, să faci schimb de babysitting, să rogi membrii familiei sau să mergi la grupuri de joacă, fă ce trebuie. Dacă ești o mamă obosită și coplesită, efectele se vor aduna.
- Ai grijă de tine | Fă o baie cu spumă. Dacă îți plăcea să te îmbraci frumos, fă-o din nou. Dacă îți plăcea să ai părul frumos, aranjează-ți-l. Nu neglija lucrurile care te făceau să te simți mândră și bucuroasă, chiar dacă nu le vede nimeni altcineva în afară de copilul tău. Te vei simți mai bine.
Nu vei mai avea niciodată o viață ca cea de dinainte de a deveni mamă, și asta e normal.
Dar poți începe încet-încet să te redescoperi. Să te reinventezi.
Identitatea ta nu este pierdută, este doar ascunsă sub scutece sau activități extra-școlare.
Ia uită-te mai atent la tine, vrei să îți redescoperi identitatea sau să te reinventezi?
Facebook Comments