mapa cu rețete

Organizarea bucătăriei: crearea mapei cu rețete

Îți place să petreci timp în bucătărie și să gătești mese delicioase pentru familie? Atunci probabil ai o mulțime de rețete împrăștiate peste tot; unele sunt prin cărți în dulapul din bucătărie, altele sunt tipărite și înghesuite într-un sertar, iar altele sunt salvate prin diferite notițe sau în e-mailuri.

Dacă este și cazul tău, este timpul să te organizezi! Organizarea rețetelor este cheia succesului. Nu numai că îți face mai ușoară găsirea rețetelor când le cauți, dar înseamnă și că poți economisi spațiu în dulapurile din bucătărie prin stocarea lor într-un singur loc.

În acest articol, vom discuta despre cum să creem o mapă cu rețete!

DE CE TREBUIE SĂ-ȚI ORGANIZEZI REȚETELE

Poate că te gândești „Am deja atât de multe de făcut, de ce trebuie să mai creez și o mapă cu rețete?” Și sincer, nu trebuie să o faci! Nu este imperativ pentru organizarea bucătăriei tale.

Cu toate acestea, dacă ai o mulțime de rețete împrăștiate sau o colecție mare de cărți de bucate pe care abia le atingi, iar toate rețetele îți ocupă spațiu valoros din bucătărie, crearea unei mape cu rețete te va ajuta să economisești o groază de spațiu.

Organizarea rețetelor îți va face mai ușoară găsirea rețetelor atunci când ai nevoie de ele. În loc să cauți printre pagini șifonate și cărți de bucate sau tăieturi din reviste, poți să te uiți într-un singur loc și să cauți rețetele de care ai nevoie. Această organizare te va ajuta, de asemenea, dacă ai o mulțime de rețete descoperite online salvate prin diverse semne de carte electronice!

REALIZAREA UNEI MAPE CU REȚETE

Crearea unei mape cu rețete nu trebuie să fie dificilă, ci să te bucure! Nu trebuie să faci totul dintr-o dată. Fă-o încet, pas cu pas, când ai timp, lucrează la ea ori de câte ori vrei să te relaxezi. Poți să aduni toate rețetele care sunt scrise pe foi, carduri sau prin cărți și apoi să le aranjezi systematic în mapa cu rețete alături de cărțile tale de bucate.

Cu toate acestea, dacă ai o mulțime de cărți de bucate și repeți doar câteva rețete din fiecare, poți copia rețetele tale preferate (notează cartea de bucate și pagina, desigur, astfel încât să nu uiți de unde provine rețeta!) și să le donezi cuiva care le va folosi poate la adevărata lor valoare.

Așa vei păstra doar rețetele tale preferate sau rețetele pe care vrei să le încerci, iar reducerea numărului de rețete te va ajuta să economisești spațiu de depozitare!

DE CE AI NEVOIE PENTRU MAPA CU REȚETE

Pentru a crea mapa de organizare a rețetelor vei avea nevoie:

  • o mapă cuprinzătoare, un biblioraft, un dosar cuprinzător
  • folii protectoare sau de plastic pentru foile cu rețete (dacă vrei să le pui în folii)
  • rețetele în sine (poți lista rețeta pe întreaga foaie, să cumperi fișe tipizate pe care să scrii rețetele, să folosește șabloane imprimabile etc.)
  • separatoare (poți descărca divizoarele gratuite pe care le primești dacă te înscrii la newsletter)
  • etichete cu nume de categorii
  • rețetele tipărite

Odată ce ai toate acestea, este timpul să îți creezi mapa!

ÎNAINTE DE A ÎNCEPE…

Înainte de a începe cu adevărat să îți organizezi mapa cu rețete, există câțiva pași pe care ar trebui să îi urmezi.

1.      Adună rețetele de familie preferate

În primul rând, adună toate rețetele, inclusiv cele tipărite, scrise de mână, tăiate din reviste sau cărți de bucate, rețete salvate online sau în panoul tău Pinterest. Parcurge-le pe parcursul a câtorva zile sau săptămâni și allege-le pe cele care le preferați și le gătiți mai des, precum și orice rețetă pe care crezi că o vei încerca pe viitor.

Poți rescrie rețetele pe un șablon standard, pe care îl vei adopta de acum încolo, pentru rețetele preferate ale familiei, preparatele de garnituri și deserturi. Mie de exemplu îmi place să am toate rețetele mele în același format în mapa mea de rețete, așa că am un model de fișă pe care îl folosesc când scriu de mână și un model în care transcriu rețetele dacă sunt copiate/traduse de pe internet. Dar poți face orice simți că funcționează mai bine pentru tine!

2.      Scapă de rețetele pe care nu le gătești, nu le vei găti sau nu vă plac

După ce ai selectat rețetele, donează, aruncă sau oferă cărțile și rețetele pe care nu le mai folosești! Dacă ai o rețetă sau o carte de bucate pe care nu o folosești niciodată sau nu îți place, nu trebuie să îți ocupe spațiu în bucătărie!

3.      Sortează rețetele

Acum, că ai redus numărul de rețete, trebuie să le sortezi! În următoarea secțiune, vom discuta despre câteva categorii pe care le poți utiliza pentru organizarea rețetelor. Dar pentru a crea o mapă cu rețete organizată și eficientă, va trebui să separi rețetele pe categorii.

4.      Organizează mapa cu rețete în câțiva pași simpli

O modalitate eficientă de a organiza rețetele este în funcție de momentul zilei în care se consumă acel fel de mâncare. De exemplu, categoriile ar putea arăta astfel:

  • Mic dejun
  • Prânz
  • Cină
  • Deserturi

Un alt mod de a le organiza ar fi după tipul de mâncare:

  • Feluri principale
  • Garnituri
  • Produse de patiserie

Sau poți aborda mai specific sau în subcategorii în cadrul subiectelor mai largi. De exemplu:

  • Salate
  • Paste
  • Pâine
  • Torturi și plăcinte
  • Mâncăruri cu carne
  • Mâncăruri fără carne
  • Supe

Personal, prefer această variantă mai specifică, pentru că îmi e mai ușor să găsesc rețetele și merg la sigur.

Înscrie-te la newsletter și vei primi, gratuit, direct pe mail, un mini-ebook 📚 cu șabloane uluitoare pentru notarea rețetelor tale divine 😇 și divizatoare de înaltă clasă pentru categoriile de rețete 📑.

5.      Pune rețetele în folie de protecție

Deși poate fi mult mai simplu să perforezi foile cu rețete și să le așezi în mapă, în bucătărie e adesea dezordine în timp ce gătești, așa că cel mai bine este să păstrezi rețetele în siguranță în ceva rezistent la apă. Nu ai vrea să verși nimic pe foaia cu rețeta în timp ce gătești! Așa că introdu foile cu rețete în folii de protecție.

6.      Creează-ți propriul index sau cuprins

Înainte de a pune rețetele în folii protectoare, ia-ți câteva momente și creează un index pentru întregul conținut. Te va ajuta să găsești rețetele rapid și ușor.

Poți avea cuprinsul la începutul mapei cu rețete sau la începutul fiecărei secțiuni – cum preferi! Cel puțin, ține o evidență a rețetelor incluse în mapa ta cu rețete astfel încât să nu trebuiască să petreci timp răsfoind fiecare pagină pentru a vedea dacă o anumită rețetă este în mapă.

7.      Planificarea meselor

O mapă cu rețete poate fi de mare ajutor atunci când planifici meniul săptămânal! Poți să păstrezi o secțiune în mapă pentru rețete pe care vrei să le încerci, să le testezi pe viitor.

Apoi, când ai planificat mesele pentru săptămâna următoare, poți să păstrezi acele rețete specifice în categoria specifică. Păstrarea unei secțiuni pentru rețetele pe care vei încerca să le gătești te va ajuta să găsești rapid rețete noi și inedite când vrei să planifici o seară tematică sau să gătești o rețetă deosebită.

Ai nevoie oare de mai multe mape cu rețete?

Dacă ai o mulțime de rețete și nu toate încap într-o singură mapă, poți cu siguranță să creezi mai multe mape cu rețete! Poți să folosești mape de culori diferite pentru a le organiza în funcție de bucătăria de influență, tipul de masă sau chiar sezon.

Chiar și dacă ai mai multe mape cu rețete, probabil că vor ocupa mult mai puțin spațiu decât toate cărțile tale de bucate. În plus, vei ști că rețetele pe care le-ai salvat sunt preferatele familiei și le vei folosi adesea în planificarea meniurilor!

Șabloane pentru rețete, imprimabile, gratuite

Dacă nu știi sigur ce fel de pagini dorești în mapa cu rețete, îți ofer un model șablon pentru notarea rețetei! Astfel, listezi o serie de fișe, iar atunci când găsești rețete noi, poți copia ușor acea rețetă pe model și menține toate paginile din mapa cu rețete consistente.

De asemenea, poți că îți creezi propriile fișe pentru diferitele tipuri de rețete pe care dorești să le salvezi (salate, feluri principale etc.) și să le tipărești atunci când ai nevoie. Șabloanele pentru rețete sunt utile că au spațiu pentru ingredient și instrucțiunile de preparare, iar când îți arunci ochii pe rețetă pentru lista de cumpărături, identifici dintr-o privire ceea ce cauți.

REALIZAREA PROPRIEI MAPE CU REȚETE

Crearea unei mape cu rețete este o modalitate fantastică de a-ți organiza toate rețetele preferate. Poți folosi șabloane tipărite pentru rețete, să îți faci propria copertă personalizată pentru mapă, totul e după propria ta preferință. Nu uita să pui rețetele în folii de protecție pentru a le menține curate!

Poate ți se pare că realizarea unei mape cu rețete poate fi consumatoare de timp, dar merită efortul pentru a-ți menține rețetele organizate și ușor de identificat. De asemenea, va face mai ușoară planificarea meselor, deoarece vei naviga printr-o mapă doar cu rețete preferate de families au pe care vei vrea să le testezi.

Dacă decizi să faci o mapă cu rețete, sunt convinsă că nu vei regreta!

P.S. apropo de accesibilitate la rețetă și cum poți să o ai la îndemână cât gătești, fără să tot o muți de colo, colo și fără să o murdărești…

Facebook Comments

Similar Posts