Cât de des ar trebui să spălăm lenjeria de pat?
Corpul nostru este cu adevărat uimitor și capabil să facă lucruri incredibile. Cu toate acestea, ca în cazul multor lucruri bune, există și dezavantaje. Haide să recunoaștem, pentru toată frumusețea și performanța corpului nostru, există și aspecte mai puțin plăcute. De exemplu, știai că în fiecare zi pierdem aproximativ 40.000 de celule ale pielii (aproximativ 1,5 grame) și producem în jur de 20 de grame de sebum? Iar o treime din aceasta are loc în timp ce dormim. Acest fapt m-a făcut să mă întreb dacă spăl suficient de des lenjeria de pat. Probabil că nu o fac pe cât de des ar trebui.
Și pentru că m-am documentat pentru mine și familia mea legat de acest aspect, am decis să împărtășesc pe blog descoperirile.
Deci, cât de des ar trebui să spelăm lenjeria de pat?
Într-un interval de timp relativ scurt, cearșafurile și pernele noastre pot deveni un mediu propice pentru paraziți, având în vedere că le oferă hrană și adăpost în cantități nelimitate. Prin urmare, este important să depunem eforturi consistente pentru a menține acești oaspeți nedoriti la distanță.
Fundația Națională Americană a Somnului (National Sleep Foundation) a declarat în 2012 că, potrivit unui sondaj realizat de ei, 91% dintre oameni își schimbă lenjeria de pat o dată pe săptămână, dar recunosc că nu o spală de fapt. În 2017, un studiu efectuat de Coyuchi, producător de textile de casă luxoase și folosind numai bumbac organic 100%, a arătat că 44% dintre respondenții unui sondaj lansat de ei își spălau lenjeria de pat o dată sau de două ori pe lună, 11% dintre ei o schimbau o dată pe sezon, în timp ce un procent alarmant de 5% își schimbau lenjeria de pat doar o dată pe an.
Cât de des ar trebui să schimbăm lenjeria de pat depinde de diferiți factori, precum stilul de viață, preferințele personale și orice afecțiuni de sănătate pe care le-am putea avea. Cu toate acestea, regula generală este de a schimba și spăla lenjeria de pat o dată la două săptămâni. Profesioniștii din domeniul sănătății sugerează să o schimbăm și să o speli chiar o dată pe săptămână dacă transpirăm mult noaptea, suntem alergici la acarienii de praf, avem pielea sensibilă și ușor iritabilă sau suferim de o afecțiune medicală.
În perioade de boală, este recomandat să schimbăm lenjeria după ce ne simțim mai bine, sau mai devreme dacă s-au revărsat lichide pe ea. Să nu uităm de fețele de pernă, care ar trebui spălate la cea mai înaltă temperatură pentru a fi dezinfectate corespunzător.
Recomandări legate de temperatură, durata ciclului de spălare și uscare pentru lenjeria de pat
Pentru a spăla lenjeria de pat în mod eficient și a asigura o igienă adecvată, iată câteva recomandări legate de temperatură, durata ciclului de spălare și uscare:
- Temperatura: De obicei, ar trebui lenjeria de pat ar trebui spălată la o temperatură de cel puțin 60 de grade Celsius pentru a ucide bacteriile, acarienii de praf și alți alergeni. Cu toate acestea, e important să verificăm întotdeauna eticheta produsului pentru instrucțiuni specifice de îngrijire, deoarece unele materiale pot necesita temperaturi mai scăzute pentru a preveni deteriorarea.
- Durata ciclului de spălare: Alegerea ciclului de spălare se face potrivit pentru tipul de țesătură a lenjeriei de pat. Un ciclu normal sau unul pentru rufe voluminoase funcționează bine pentru majoritatea lenjeriei de pat. Dacă lenjeria de pat este foarte murdară sau contaminată, putem alege un ciclu mai lung sau unul special pentru rufe murdare.
- Detergent: calitatea detergentului e esențială pentru a îndepărta murdăria, petele și mirosurile. Dacă există alergii sau piele sensibilă, se poate folosi un detergent hipoalergenic sau fără parfum.
- Uscarea: Lenjeria de pat se usucă într-un uscător la o temperatură potrivită pentru materialul specific. Uscarea la temperaturi ridicate poate ajuta la dezinfectarea lenjeriei de pat. Lenjeria de pat se poate usca și mai bine în aer liber, la soare, deoarece razele ultraviolete ale soarelui au proprietăți antibacteriene naturale.
- Călcarea: Călcarea lenjeriei de pat după spălare și uscare poate contribui la dezinfectarea acestora și la îndepărtarea eventualelor bacterii rămase. Acest pas este opțional, dar poate fi util pentru a menține lenjeria de pat într-o stare optimă de curățenie.
E evident că trebuie să urmăm întotdeauna instrucțiunile de pe eticheta lenjeriei de pat pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a prelungi durata de viață a produselor.
Câteva bune practici pentru a ne asigura că avem un somn bun și odihnitor, în lenjerii de pat curate
- Spală-ți corpul înainte de a merge la culcare: Spălarea corpului te ajută să elimini murdăria, transpirația și uleiurile acumulate pe parcursul zilei, reducând astfel cantitatea de impurități care ajung pe lenjeria ta de pat.
- Demachiază-te înainte de a dormi: Îndepărtarea machiajului împiedică transferul acestuia pe fețele de pernă și cearșafuri, menținându-le curate și proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp.
- Evită loțiunile și cremele parfumate: Aceste produse pot bloca porii și pot atrage țânțari sau alte insecte, ceea ce poate duce la contaminarea lenjeriei de pat.
- Nu mânca în pat: Consumul de alimente în pat poate duce la murdărirea cearșafurilor și la dezvoltarea unor bacterii sau ciuperci. În plus, resturile de mâncare pot atrage insecte și paraziți.
- Ține animalele de companie în afara patului: Părul și ghearele animalelor pot deteriora lenjeria de pat, iar animalele pot aduce praf, polen, bacterii și alți alergeni pe cearșafuri și fețele de pernă.
- Aerisește-ți patul zilnic: Deschide geamurile pentru a permite circulația aerului și expune cearșafurile la soare pentru a menține prospetimea lenjeriei de pat și a preveni dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor.
- Schimbă regulat lenjeria de pat: În funcție de nevoile personale, schimbă lenjeria de pat cel puțin o dată la două săptămâni sau chiar săptămânal, dacă transpiri mult sau suferi de alergii.
- Spală și usucă corespunzător lenjeria de pat: Respectă instrucțiunile de pe eticheta produsului și folosește o temperatură adecvată pentru a asigura o spălare eficientă și pentru a preveni deteriorarea materialului.
- Folosește fețe de pernă din materiale naturale și care respiră: Bumbacul și alte materiale naturale permit circulația aerului și absorb transpirația, menținând o temperatură confortabilă și un mediu mai sănătos în pat.
- Îndepărtează dispozitivele electronice de pe pat: Telefoanele mobile, tabletele și laptopurile pot aduce bacterii și alte impurități pe lenjeria de pat și pot afecta calitatea somnului prin emiterea de lumină albastră.
- Evită să dormi cu hainele de stradă: Acestea pot aduce praf, polen, bacterii și alte impurități în pat, afectând igiena lenjeriei de pat.
- Spală și usucă obiectele de îmbrăcăminte de noapte în mod regulat: Acest lucru ajută la menținerea unui mediu curat și igienic în pat și la prevenirea transferului de bacterii sau alte impurități pe lenjeria de pat.
- Spală și usucă lenjeria de pat separat de hainele de zi: Acest lucru ajută la prevenirea transferului de bacterii și alte impurități de la hainele de zi la lenjeria de pat, menținând astfel un mediu mai curat și sănătos în pat.
Câteva bune practici pentru a ne păstra salteaua curată
- Folosește o husă de saltea impermeabilă: Aceasta va proteja salteaua de pete și acarieni și va prelungi durata de viață a saltelei, menținând totodată un mediu mai igienic în pat.
- Întoarce și rotește salteaua periodic: Acest lucru ajută la distribuirea uniformă a greutății și la prevenirea deformării saltelei, asigurând un somn confortabil și o mai bună igienă.
- Curăță și aerisește salteaua regulat: Aspiră salteaua o dată pe lună pentru a elimina praful, acarienii de praf și alte impurități care pot afecta calitatea somnului și igiena patului.
- Curăță și dezinfectează regulat suprafețele din jurul patului: Acest lucru include noptiere, întrerupătoare de lumină și mânere de ușă, prevenind astfel răspândirea bacteriilor și a germenilor în zona de somn.
Bibliografie
- National Sleep Foundation. (2012). „National Sleep Foundation Poll Finds 91% of People Change Sheets Once a Week.” National Sleep Foundation. https://www.sleepfoundation.org/press-release/national-sleep-foundation-poll-finds-91-people-change-sheets-once-week
- Coyuchi. (2017). „Coyuchi Bedding Survey: How Often Do You Change Your Sheets?” https://www.coyuchi.com/the-naturalista/how_often_should_you_change_your_sheets/
Facebook Comments