Dubai Global Village
|

Dubai: o oază de inovație și unitate culturală în Inima deșertului

Puneți-vă centurile de siguranță și pregătiți-vă pentru o călătorie de neuitat, căci ne îndreptăm spre inima strălucitoare a Orientului Mijlociu: Dubai. Acest oraș, unde visurile arhitecturale devin realitate și în care „imposibilul” este cuvânt interzis, se dezvăluie în fața noastră cu toate fațetele sale uimitoare. De la zgârie-nori care sfidează cerul la o cultură înfloritoare a diversității și toleranței, vom explora cum Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum a transformat Dubaiul dintr-un modest sat pescăresc într-un titan al inovației și luxului. Haideți să descoperim împreună minunile acestui oraș dinamic, un amestec de tradiție și avangardă, care își întâmpină vizitatorii cu brațele deschise și cu promisiunea unei experiențe care redefinește superlativele.

De azi înainte, pentru câteva săptămâni bune, vă iau cu mine în Dubai… pentru o experiență neobișnuită, ceva ce nu mai ai ocazia să vezi nicăieri în lumea asta!

Pe scurt, istoria Dubaiului

Istoria Dubaiului este o poveste fascinantă a transformării de la un simplu sat de pescari la o metropolă globală. În 1833, tribul Al Maktoum a întemeiat Dubaiul ca un mic așezământ. Orașul a început să prospere datorită comerțului cu perle și activităților maritime, în special în 1892, când Dubaiul a devenit un centru pentru comercianți din întreaga lume.

Educația a făcut un salt semnificativ spre modernitate cu deschiderea primei școli, Al Ahmadiya, în 1912. Descoperirea petrolului în 1966 a propulsat emiratul pe scena mondială, diversificându-și economia în domeniile navigației, finanțelor și turismului.

În 1971, Dubaiul s-a unit cu celelalte emirate pentru a forma EAU, un moment semnificativ celebrat anual în Ziua Națională. Deschiderea Dubai World Trade Centre în 1979 a consolidat acreditările globale ale orașului în afaceri.

Lansarea companiei aeriene Emirates în 1985 a extins conectivitatea internațională a Dubaiului. Recunoașterea orașului ca un centru financiar global a venit în 2003, în timpul întâlnirii anuale a Băncii Mondiale și a FMI.

„Cursa pentru excelență nu are nicio linie finală.”

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Conducerea Alteței Sale Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, care a devenit Emirul Dubaiului în 2006, a fost instrumentală în creșterea ambițioasă a Dubaiului, inclusiv inaugurarea Burj Khalifa în 2010, cea mai înaltă clădire din lume.

„Cuvântul imposibil nu este în dicționarele liderilor. Indiferent cât de mari sunt provocările, credința și hotărârea puternică le vor depăși.”

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Și ce a reușit să facă Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum în ultimii 20 de ani din Dubai e de-a dreptul șocant. Câteva curiozități impresionante despre Dubai:

 • Dubai este cunoscut pentru zgârie-norii săi, inclusiv hotelul Burj Al Arab, singurul hotel de 7 stele din lume, și deține recordul pentru cea mai înaltă clădire, Burj Khalifa, cu 828 de metri înălțime.
 • Dubai este cel mai populat emirat din cele șapte ale Emiratelor Arabe Unite, cu o populație de circa 20 milioane, dintre care peste 80% sunt străini.
 • Deși este un oraș plin de vegetație, Dubai este situat în deșert, unde a existat odată o mare mlaștină de mangrove.
 • Stațiile de autobuz sunt climatizate pentru a face față temperaturilor care uneori depășesc 50°C.
 • Portul din Dubai este al treilea din lume ca volum de mărfuri tranzacționate, beneficiind de absența taxelor pe venit și corporații.
 • Populația este disproporționat de masculină, cu aproape dublul numărului de bărbați față de femei.
 • Dubai este considerat cel mai lung oraș din lume, întinzându-se pe o coastă de 130 km.
 • Orașul are una dintre cele mai rapide rate de creștere din lume, cu aproximativ 20% dintre toate macaralele de pe glob.
 • Este frecvent listat ca unul dintre cele mai sigure orașe din lume datorită legilor stricte și eficienței poliției.
 • Peste jumătate din populația Dubaiului are între 25 și 34 de ani, ceea ce o face un oraș tânăr și dinamic.

Despre Alteța Sa Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, născut pe 15 iulie 1949, este conducătorul Dubaiului și Vicepreședinte, Prim-ministru și Ministrul Apărării al Emiratelor Arabe Unite (EAU). Este recunoscut ca unul dintre cei mai proeminenți dezvoltatori imobiliari și un miliardar, având o influență majoră asupra evoluției Dubaiului într-un oraș global, contribuind la dezvoltarea unor companii de stat de renume, cum ar fi Emirates Airline, DP World și Jumeirah Group.

Pasiunea sa pentru echitație l-a condus să fondeze grajdul Godolphin și operațiunea de creștere a cailor de rasă Darley, activă în șase țări. În 2012, Sheikh Mohammed a triumfat în Campionatul Mondial de Anduranță FEI.

Educația sa s-a bazat pe studii aprofundate în arabă și islamism, cu formare ulterioară în Dubai și Regatul Unit. După instrucția militară, a fost numit șef al Forței de Poliție Dubai și al Forței de Apărare Dubai, jucând un rol cheie în formarea EAU.

În ianuarie 1995, a fost numit prinț moștenitor și în 2006, a devenit conducătorul Dubaiului, Vicepreședinte și Prim-ministru al EAU. Sheikh Mohammed a inițiat legi pentru dezvoltarea femeilor și echilibrul de gen în EAU și a fondat Mohammed bin Rashid Space Centre.

În perioada crizei financiare din 2007-2008, Dubaiul a fost lovit dur, dar cu ajutorul lui Sheikh Mohammed și sprijinul financiar din Abu Dhabi, orașul și-a revenit, marcând acest progres prin inaugurarea Burj Khalifa.

„Un adevărat lider nu obține puterea din poziția sa, ci din etica sa, din iubirea oamenilor față de el și față de educația, excelența și cunoștințele sale în domeniul său de lucru.”

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum a publicat o serie de cărți în care a împărtășit viziunea și emoțiile care au contribuit la transformarea Dubaiului și a EAU și care oferă o fereastră unică spre inima și mintea unuia dintre cei mai influenți lideri ai lumii moderne:

 • My Story: O relatare detaliată a evoluției Dubaiului și a EAU ca centre internaționale pentru comerț și finanțe, punând accent pe leadership-ul excelent și luarea deciziilor la timp.
 • 40 Poems from the Desert: O colecție de poeme selectate care tratează probleme umane și sociale, publicată pentru a celebra a 40-a aniversare a EAU.
 • „Sibaq Al Aqwiya’a”: Examinează caracteristicile lui Sheikh Mohammed ca lider, dezvăluind mentalitatea sa intelectuală și instrumentele pe care le folosește în cursa sa contra timpului.
 • Spirit of the Union: Documentează o eră importantă în istoria EAU, bazată pe o prelegere unică a lui Sheikh Mohammed, oferind un conținut valoros și detaliat despre detalii nescrise și momente cruciale din drumul către realizarea „statului visat” acum 40 de ani.

My Story se poate achiziționa și în România, aici: My Story de Mohammed Bin Rashid Al Maktoum

Dubai – un adevărat carusel cultural

Dubai, cu profilul său urban în continuă expansiune, reprezintă un adevărat carusel cultural, unde zeci de limbi se împletesc în ecoul zilnic al vieții urbane. Multiculturalismul nu este doar prezent, ci este sărbătorit activ. Festivalurile culturale și evenimentele aduc laolaltă tradiții din întreaga lume, de la artă și muzică la gastronomie și modă. Cu o comunitate expat care cuprinde peste 200 de naționalități, orașul promovează armonia și respectul reciproc. Guvernul Dubaiului joacă un rol esențial în formarea unui mediu tolerant, cu legi ce protejează libertatea religioasă și promovează dialogul interconfesional​ Emiratele Arabe Unite, inclusiv Dubai, au construit o conviețuire pașnică prin decenii de dialog interconfesional, acțiuni practice și respect mutual.

Toleranța religioasă este o altă mândrie a Dubaiului. Ca oraș islamic, respectă profund valorile și tradițiile sale islamice, totodată îmbrățișând o societate multiculturală care include persoane de diverse credințe și origini. Lăcașuri de cult pentru numeroase religii punctează orizontul orașului, fiecare cu libertatea de a-și practica credința în pace. Educația este o prioritate, cu un accent pe înțelegerea și respectul pentru diferite religii, asigurându-se că toți cetățenii au acces la o educație de calitate care promovează incluzivitatea – educația în Dubai include învățături despre diverse culturi și religii, încurajând tineretul să învețe despre și să respecte o varietate de perspective.

Programul de toleranță guvernamental al Dubaiului este un angajament ferm pentru a asigura că toți locuitorii și vizitatorii se simt bineveniți și valorizați, indiferent de originea lor. Acest angajament față de diversitate și incluziune este văzut ca un pilon central al prosperității și stabilității orașului, un exemplu de urmat în regiune și în lume. În plus, Emiratele Arabe Unite au desemnat anul 2019 ca Anul Toleranței pentru a asigura recunoașterea, practicarea și protejarea acestor valori, promovând conștientizarea culturală și importanța diversității comunitare. Această abordare deschisă și respectuoasă a consolidat Dubaiul ca un loc în care oamenii de toate religiile și raselor sunt bineveniți, un principiu împărtășit de fondatorul națiunii, Sheikh Zayed.

Cooperarea interconfesională a dus la povești de succes, cum ar fi Summitul Interconfesional anual din Dubai și campania ‘Open Doors, Open Minds’, care încurajează vizitarea locurilor de cult și învățarea despre practicile religioase diverse.

Global Village Dubai

Conștientizarea culturală și diversitatea comunitară sunt minunat celebrate în Global Village. Global Village din Dubai este o celebrare vibrantă a diversității culturale și un exemplu strălucitor al integrării multiculturalismului într-un cadru modern de divertisment și educație. Acest parc tematic unic reunește culturi din întreaga lume într-un singur loc, oferind vizitatorilor șansa de a experimenta o varietate de tradiții și obiceiuri.

Fiecare dintre cele 27 de pavilioane tematice reprezintă diferite culturi, oferind de la replici ale structurilor iconice până la bazaruri animate, completate de spectacole culturale live și dansuri populare.

În sectorul Carnaval, parcul de distracții al Global Village, divertismentul învie cu 170 de atracții și peste 125 de jocuri. Există ceva pentru fiecare vizitator, de la carusele pentru copii la montagne russe pentru cei în căutare de adrenalină.

Pe lângă distracție, Global Village este un paradis culinar, cu peste 200 de restaurante și standuri de mâncare. Vizitatorii pot savura feluri de mâncare autentice din diferite colțuri ale lumii.

Deschis timp de șase luni, Global Village atrage milioane de vizitatori anual, oferind peste 40.000 de spectacole pe sezon. Este mai mult decât un parc tematic; este o ferestră către lume și un tribut adus diversității culturale și toleranței.

Aceste eforturi colective evidențiază angajamentul Dubaiului de a fi un model de conviețuire și respect interconfesional, subliniind importanța dialogului și a înțelegerii într-o comunitate globală tot mai interconectată.

Închei aici această incursiune în Dubai, un oraș transformat sub viziunea dinamică a Alteței Sale Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. De la conducătorul care a adus inovații de la nivelul infrastructurii urbane până la lansarea de inițiative spațiale, Sheikh Mohammed a fost un pionier în promovarea dezvoltării și prosperității în regiune. Global Village exemplifică angajamentul Dubaiului față de multiculturalism și toleranță religioasă, oferind o platformă de exprimare și unitate culturală. Fiecare pagină din istoria Dubaiului reflectă ambiția și dedicarea sa neclintită către un viitor mai luminos.

Țineți însă aproape, revin și cu alte articole, cel puțin la fel de interesante, cred eu, despre fascinantul Dubai!

Facebook Comments

Similar Posts