Mâncare delicioasă și în lipsă de timp: cum să alegi cel mai bun aparat de gătit pentru bucătăria ta modernă

Mâncare delicioasă și în lipsă de timp: cum să alegi cel mai bun aparat de gătit pentru bucătăria ta modernă

Într-o lume ideală, fiecare masă ar fi o experiență culinară desăvârșită. Însă realitatea agitației zilnice și a timpului limitat ne obligă să căutăm soluții pragmatice. Îmi place enorm să gătesc (dar urăsc să spăl vasele). Din păcate însă, între job corporatist, soloprenoriat, antrenamente de Greuceanu și activități de gospodărie, rămâne puțin timp pentru gătit. Aici intervin multicookerul, slowcookerul și airfryerul, trei inovații tehnologice care promit gătit rapid, gustos și sănătos. Nu mi-am propus ca prin acest articol doar să te familiarizez cu fiecare aparat de gătit, ci vreau să îți ofer și câteva sfaturi din experiența personală pentru a alege cel mai potrivit ajutor în bucătărie.

Așadar, să aprofundăm lumea gătitului rapid și să descoperim împreună cum aceste aparate ne pot ușura sarcina de a prepara mese delicioase.

Multicooker, slowcooker și airfryer sunt trei aparate de bucătărie diferite, fiecare cu funcții specifice:

 1. Multicooker: Este un aparat versatil care poate găti o varietate de mâncăruri, inclusiv prăjituri, supă, orez, iahnie, paste și multe altele. Un multicooker are adesea funcții precum gătire sub presiune, prăjire, coacere și chiar fierbere lapte. Este util pentru gătitul rapid și eficient al diferitelor feluri de mâncare.
 2. Slowcooker: Slowcooker-ul este specializat în gătirea lentă a alimentelor, ceea ce înseamnă că gătitul se desfășoară pe o perioadă lungă de timp la temperaturi scăzute. Este ideal pentru prepararea bucatelor precum tocană, carne de vită sau porc la temperaturi joase și pentru a obține un gust intens și texturi fragede.
 3. Airfryer: Airfryer-ul este un aparat care utilizează aerul fierbinte pentru a prăji alimentele, permițând gătirea de prăjituri, cartofi prăjiți și alte mâncăruri prăjite fără ulei în cantități mari (sau chiar fără ulei). Este util pentru cei care doresc să reducă aportul de grăsimi în alimentație.

Care dintre ele este mai util depinde de preferințele și nevoile fiecărei familii. Multicooker-ul este cel mai versatil, dar dacă preferați mâncarea gătită lent și savuroasă, slowcooker-ul poate fi alegerea potrivită. Airfryer-ul este excelent pentru cei care doresc să reducă conținutul de grăsimi din mâncăruri, dar nu este potrivit dacă vrei mâncăruri suculente. Nu există o alegere „mai bună”, ci mai degrabă o alegere în funcție de preferințele personale și tipurile de mâncare pe care doriți să le pregătiți.

Slowcooker

Slowcooker-ul este ca un prieten de încredere care gătește încet, dar sigur. Nu e pentru zilele când te grăbești, ci pentru acele momente când vrei ca mâncarea să fie gata când ajungeți acasă după o zi lungă. Este perfect pentru gătitul tocănițelor, supelor, ciorbelor, pilafurilor și chiar prăjiturilor și blaturilor de tort. Îl poți seta dimineața și mâncarea va fi gata când ajungeți acasă. Imaginează-ți că vă întoarceți din parc, copiii sunt rupți de foame, și o mâncare delicioasă așteaptă caldă, numai bună de pus în farfurii și savurat!

Despre experiența mea cu slow cooker-ul am mai povestit pe blog:

https://patricialidia.ro/2022/12/21/idei-trucuri-slow-cooker/

Avantaje:

 1. conveniență și economie de timp: Slowcooker-ul este ideal pentru gătitul „pornește și uită de el”. Poți pregăti ingredientele, le pui în slowcooker, setezi timpul și temperatura, și aparatul face restul. Astfel, ești liberă să te ocupi de alte lucruri sau să te relaxezi, fără a fi nevoie să stai lângă aragaz. Este perfect pentru zilele aglomerate când vrei să vii acasă la o masă gata preparată.
 2. gusturi îmbunătățite: Gătitul lent la temperaturi scăzute permite aromelor să se amestece și să se intensifice. Aceasta face ca mâncărurile gătite în slowcooker să fie adesea mai gustoase, cu arome bine conturate. Este excelent pentru mâncărurile care necesită un timp îndelungat de gătit, cum ar fi tocanitele, supele și fripturile.
 3. eficiență energetică: Comparativ cu cuptorul tradițional sau aragazul, slowcooker-ul consumă mult mai puțină energie. Acest lucru îl face o opțiune mai economică și mai ecologică pentru gătit, ajutând la reducerea facturii de electricitate.

Dezavantaje:

 1. timp de gătit îndelungat: Unul dintre principalele dezavantaje ale slowcookerului este timpul necesar pentru gătit. Deși este ideal pentru prepararea lentă a alimentelor, nu este potrivit pentru situațiile în care ai nevoie de o masă rapidă. Preparatele în slowcooker necesită de obicei între 4 și 8 ore la temperatura scăzută sau 2-4 ore la temperatura înaltă, ceea ce poate fi un inconvenient pentru cei cu un program încărcat.
 2. gusturi și texturi uniformizate: Slowcookerul tinde să uniformizeze gusturile și texturile ingredientelor, deoarece toate sunt gătite împreună pentru o perioadă lungă de timp. Acest lucru poate fi un dezavantaj pentru rețetele care necesită o textură distinctă sau un gust pronunțat pentru anumite ingrediente.
 3. limitări în prepararea anumitor alimente: Nu toate ingredientele sau rețetele sunt potrivite pentru slowcooker. De exemplu, alimentele care necesită crocantețe, cum ar fi pielea de pui, nu se vor găti eficient într-un slowcooker. De asemenea, legumele pot deveni prea moi dacă sunt gătite prea mult timp. Aceasta înseamnă că pentru unele mese, ar putea fi necesar să folosești metode de gătit suplimentare sau să adaptezi rețetele pentru slowcooker.

Ce trebuie să urmărești:

 • Capacitatea potrivită pentru familia ta.
 • Funcții precum temporizator și păstrare la cald.

Tips and tricks:

 • Pregătește ingredientele din timp și lasă slowcooker-ul să gătească peste noapte sau în timp ce ești la serviciu.

Multicooker

Multicooker-ul este un aparat de gătit multifuncțional care nu numai că gătește încet, dar poate și să gatească sub presiune, să soteze, să gătească la abur, și chiar să facă iaurt. Este pentru zilele când ai multe pe cap și vrei ca mâncarea să fie gata mai rapid. Cu multicooker-ul poți găti tocanite, legume la abur, carne, fasole cu ciolan și multe alte delicii, uneori în mai puțin de o oră.

Avantaje:

 • Versatilitate și Multifuncționalitate: Unul dintre cele mai mari avantaje ale unui multicooker este capacitatea sa de a înlocui mai multe aparate de gătit. Aceste dispozitive pot găti în moduri diverse, inclusiv fierbere, prăjire, coacere, gătit cu aburi și slow cooking, printre altele. Aceasta înseamnă că poți prepara o gamă largă de rețete folosind un singur aparat, economisind spațiu în bucătărie.
 • gătit rapid și eficient: Multicookerele folosesc presiunea și temperaturi ridicate pentru a reduce semnificativ timpul de gătit, făcându-le ideale pentru prepararea rapidă a mâncărurilor. Sunt perfecte pentru cei cu un stil de viață agitat care doresc să prepare mese sănătoase și gustoase într-un timp scurt.
 • control precis al temperaturii și al timpului: Multicookerele moderne vin cu control digital precis al temperaturii și timer, permițându-ți să setezi exact condițiile de gătit necesare pentru fiecare rețetă. Acest lucru asigură un gătit consistent și reduce riscul de supra-gătit sau de ardere a alimentelor, contribuind la prepararea perfectă a mâncărurilor de fiecare dată.

Dezavantaje:

 1. complexitate mai mare: Multicookerele pot avea numeroase funcții și setări, ceea ce poate fi intimidant pentru unii utilizatori, mai ales pentru cei care nu sunt obișnuiți cu tehnologia sau care preferă metodele tradiționale de gătit. Necesită un timp de adaptare pentru a înțelege toate funcțiile și pentru a le folosi eficient.
 2. cost inițial ridicat: Multicookerele, mai ales cele de ultimă generație cu diverse funcții avansate, pot fi mai scumpe decât aparatele de gătit tradiționale sau alte aparate simple, cum ar fi slowcookerul. Acest cost inițial mai ridicat poate fi un dezavantaj pentru cei cu un buget limitat. De asemenea, în cazul defectării, repararea sau înlocuirea lor poate fi costisitoare datorită tehnologiei avansate pe care o conțin.

Ce trebuie să urmărești:

 • Funcții și programe pre-setate pentru diferite tipuri de mâncăruri.
 • Ușurința în curățare și întreținere.

Tips and tricks:

 • Experimentează cu diferite funcții pentru a găsi cele mai bune setări pentru rețetele tale preferate.

Airfryer

Airfryer-ul, sau friteuza cu aer cald, este popular pentru că prăjește alimentele cu mult mai puțin ulei decât metodele tradiționale. Acesta circulă aer cald în jurul alimentelor pentru a obține o textură crocantă, reducând semnificativ conținutul de grăsime. Poți face în el cartofi prăjiți, aripioare de pui sau chiar pește, toate cu mai puține calorii și grăsimi, ceea ce poate contribui la un stil de viață mai sănătos și la pierderea în greutate.

Avantaje:

 • gătit sănătos: Principalul avantaj al airfryer-ului este capacitatea de a găti alimente cu un conținut mult mai redus de grăsimi comparativ cu prăjirea tradițională. Folosește aer cald care circulă rapid pentru a crea o textură crocantă la exteriorul alimentelor, fără a necesita cantități mari de ulei. Acest lucru poate reduce semnificativ aportul de calorii și grăsimi, contribuind la o alimentație mai sănătoasă.
 • rapid și convenabil: Airfryer-ul încălzește rapid și gătește alimentele mai repede decât multe metode tradiționale de gătit. Este extrem de convenabil pentru mese rapide, gustări sau chiar pentru reîncălzirea alimentelor, făcându-l ideal pentru stilurile de viață agitate.
 • ușor de curățat și de utilizat: Majoritatea airfryer-urilor sunt proiectate pentru a fi ușor de curățat, cu părți detașabile care pot fi spălate în mașina de spălat vase. De asemenea, sunt în general ușor de utilizat, cu setări simple și intuitive. Aceasta face ca airfryer-ul să fie o opțiune practică și fără bătaie de cap pentru gătitul zilnic.

Dezavantaje:

 1. capacitate limitată: Unul dintre cele mai comune dezavantaje ale airfryer-urilor este capacitatea relativ mică. Sunt perfecte pentru gătitul în porții mici, dar dacă ai o familie mare sau gătești pentru un grup numeros, s-ar putea să fie nevoie să pregătești mâncarea în mai multe serii, ceea ce poate consuma mult timp, iar gustul și aspectul final să nu fie uniform.
 2. rezultate inconsistente: În timp ce airfryer-ul este excelent pentru a oferi o textură crocantă alimentelor fără a folosi mult ulei, uneori rezultatele pot fi inconsistente. De exemplu, anumite alimente pot deveni prea uscate sau nu sunt gătite uniform, în special dacă nu sunt întoarse sau amestecate corespunzător pe parcursul gătitului.
 3. consum de energie: Airfryer-urile pot consuma o cantitate semnificativă de energie electrică, mai ales cele cu o capacitate mai mare sau modelele mai avansate. Acest lucru poate fi un dezavantaj din punct de vedere al costurilor energetice, în special dacă folosești dispozitivul frecvent sau pentru perioade lungi de timp.

Ce trebuie să urmărești:

 • Cât de ușor se curăță.
 • Controlul temperaturii și timerul.

Tips and tricks:

 • Nu supraaglomera coșul pentru a permite circulația aerului.
 • Folosește puțin ulei pentru a obține acea crustă crocantă dorită.
slow cooker

Am adunat toate aceste informații pentru a te ghida în alegerea perfectă a unui aparat de gătit pentru tine și familia ta. Fie că e vorba de un multicooker, un slowcooker sau un airfryer, fiecare are farmecul său unic și poate aduce un suflu nou în bucătăria ta. Îți vor ușura munca, te vor ajuta să economisești timp prețios și te vor inspira să creezi mâncăruri delicioase și sănătoase. Așadar, alege aparatul care rezonază cel mai bine cu stilul tău de viață și lasă magia să se întâmple în bucătărie.ț

Facebook Comments

Similar Posts