Elful cel Poznaș

Elful cel Poznaș – care-i faza?

„Elf on the Shelf: A Christmas Tradition” (Elful de pe raft: o tradiție de Crăciun, în traducere) este o carte pentru copii apărută în 2005 în Statele Unite, scrisă de Carol Aebersold și fiica sa Chanda Bell, cu ilustrații de Coë Steinwart. Inspirată de o tradiție familială inițiată de Aebersold pentru fiicele ei gemene, Chanda Bell și Christa Pitts, în Georgia, cartea povestește o tradiție de Crăciun în versuri rimate. În română, eu folosesc termenul de Elful cel Poznaș…

Povestea se concentrează pe un elf care se ascunde în casele oamenilor pentru a vedea ce se întâmplă. Odată ce toată lumea merge la culcare, elful zboară înapoi la Polul Nord pentru a raporta lui Moș Crăciun activitățile, bune și rele, care au avut loc în timpul zilei. Înainte ca familia să se trezească în fiecare dimineață, elful se întoarce de la Polul Nord și se ascunde într-un loc nou în casă. Prin acest joc continuu de-a v-ați ascunselea, elful creează o interacțiune amuzantă cu familia.

Conform cărții, elfii își primesc magia prin faptul că sunt numiți și iubiți de un copil. Pe spatele cărții, familia are oportunitatea de a scrie numele elfului și data când a fost adoptat. Odată ce elful primește un nume, el primește magia specială de Crăciun care îi permite să zboare la și de la Polul Nord.

Despre Elful cel Poznaș am mai scris pe blog, îmi place de mor tradiția asta haioasă, aduce atâtea zâmbete și atâta bucurie…

https://patricialidia.ro/2022/12/14/spiridusul-cel-poznas/

Această carte și tradiția asociată ei au devenit rapid populare, transformându-se într-un fenomen cultural în multe țări. Fiind, bineînțeles, o tradiție importată și în România, m-a prins imediat. Dar inspirația mi-o găsesc doar pe grupuri specifice vorbitoare de limba engleză. Și, pe cuvânt, uneori mă distrez eu mult mai bine pregătind farsele și trăznăile decât se amuză Greuceanu când le descoperă…

Regula principală menționată în carte este că elful nu trebuie atins, deoarece acest lucru i-ar afecta magia. Cartea menționează: „Există doar o regulă pe care trebuie să o urmezi, astfel încât eu să pot reveni și să fiu aici mâine: Te rog să nu mă atingi. Magia mea ar putea dispărea, iar Moș Crăciun nu va auzi tot ce am văzut sau știu„.

Din păcate, mulți părinți iau totul mult prea în serios. Cel puțin pe grupurile unde mă aflu eu. Și nu știu dacă tu știai de această regulă și o aplici (sau nu, noi nu o aplicăm!), dar este important să ne amintim că, în esență, elful cel poznaș este un joc și o jucărie menită să aducă bucurie și entuziasm în perioada sărbătorilor, nu să fie o sursă de stres sau pedeapsă.

Copiii sunt, prin natura lor, curioși și dornici să exploreze lumea din jurul lor. Este normal ca uneori să fie atrași de acest elf misterios. În loc să privim acest lucru ca pe o problemă, putem transforma situația într-o oportunitate de a adăuga un nou strat de magie tradiției. De exemplu, poți introduce „clești magici” sau alte ustensile speciale care permit mutarea elfului fără a-i afecta magia.

Dacă elful este atins, poți improviza, spunând că are nevoie de o scurtă călătorie la „stația de reîncărcare”, cum ar fi un borcan cu biscuiți sau în congelator, pentru a-i reaminti de frigul de la Polul Nord. Aceste mici ajustări pot transforma totul într-o experiență pozitivă și educativă pentru copii.

De asemenea, poți încuraja copilul să interacționeze cu elful în moduri care păstrează spiritul jocului, cum ar fi să-i spună dorințele de Crăciun sau chiar să-l îmbrățișeze înainte de culcare. Aceasta poate deveni o tradiție specială în sine, sporind legătura copilului cu elful și cu spiritul Crăciunului.

Dacă tradiția elfului cel poznaș devine o sursă de stres și o bătaie de cap, poate fi util să reevaluezi modul în care pui în practică jocul. Scopul principal ar trebui să fie bucuria și emoția sărbătorilor, nu regulile stricte sau consecințele. Amintirile fericite și distractive legate de această tradiție sunt cele care vor rămâne cu copiii pe măsură ce cresc.

10 idei cum își poate primi elful înapoi magia când este atins sau pățește ceva

  1. Ceremonia de reîncărcare a magiei: Crează o mică ceremonie în care copilul poate cânta o melodie specială sau spune o poezie pentru a ajuta la restaurarea magiei elfului. Acest lucru poate implica și aprinderea unei lumânări speciale sau pulverizarea elfului cu „praf magic” (sclipici comestibil sau zahăr pudră).
  2. Scrisoarea către Moș Crăciun: Copilul poate scrie o scrisoare către Moș Crăciun cerându-i să reînnoiască magia elfului. Acest lucru poate fi o activitate educativă și distractivă care încurajează scrierea și exprimarea emoțiilor.
  3. Plasarea în lumina lunii: Așezați elful sub lumina lunii sau a unei lanterne speciale pentru a „reîncărca” magia. Copilul poate participa la acest proces, punându-l pe elf în locul ales înainte de culcare.
  4. Dansul de restaurare a magiei: Organizează un mic dans în jurul elfului pentru a-i „readuce” magia. Copilul se va bucura de această activitate distractivă și interactivă.
  5. Păturica magică: Învelește elful într-o păturică specială (sau un șal colorat) care are „puterea” de a reface magia. Lasă elful învelit peste noapte pentru a se „vindeca”.
  6. Mâncare magică: Pregătește un mic platou cu alimente „magice” (cum ar fi biscuiți în formă de stea sau lapte cu sclipici comestibil) pe care copilul să-l lase pentru elf. Acest lucru simbolizează hrănirea elfului cu energie pozitivă.
  7. Ritualul de purificare cu apă: Folosește un pulverizator cu apă și picături de esență de vanilie sau lămâie pentru a crea o „apă magică” cu care copilul să pulverizeze ușor elful. Acest ritual simbolizează purificarea și reînnoirea magiei.
  8. Jurnalul de magie: Încurajează copilul să scrie într-un jurnal despre ce ar face dacă ar avea magie, oferind astfel elfului „idei” pentru reîncărcarea magiei sale. Acest lucru poate încuraja creativitatea și gândirea pozitivă.
  9. Cristalele energetice: Utilizează cristale colorate sau pietre semiprețioase, pretinzând că acestea au puteri magice care pot ajuta la restaurarea magiei elfului. Așează cristalele în jurul elfului pentru o noapte.
  10. Șoapte pozitive: Copilul poate șopti afirmații pozitive sau gânduri bune către elf, creând astfel o conexiune emoțională și ajutând la restaurarea magiei acestuia. Această activitate poate fi o oportunitate excelentă de a discuta despre importanța gândirii pozitive și a empatiei.

Deci… ce zici de Elful cel Poznaș? Pe voi vă vizitează?

Iată și alte idei…

https://patricialidia.ro/2023/10/22/marea-intrare-in-actiune-50-de-idei-cum-sa-ii-marchezi-revenirea-spiridusului-cel-poznas/
https://patricialidia.ro/2023/09/29/99-de-idei-de-activitati-haioase-pentru-spiridusul-cel-poznas/

Facebook Comments

Similar Posts