5 moduri de a sărbători Ziua Sfântului Patrick cu copiii

5 moduri de a sărbători Ziua Sfântului Patrick cu copiii

Mă cheamă Patricia, ceea ce mereu m-a făcut să mă simt aproape de Sfântul Patrick. Și în biserica ortodoxă există un sfânt similar, Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei, care se sărbătorește, ce coincidență, pe 19 mai, fix de ziua mea de naștere (mama zice că ea chiar nu știa de acest sfânt când mi-a ales numele!), dar nu există o tradiție în jurul său, așa că am rămas cu gândul la fostul episcop irlandez, sfânt patron al Irlandei și Islandei, sărbătorit în Biserica Catolică la 17 martie – Sfântul Patrick!

5 moduri de a sărbători Ziua Sfântului Patrick cu copiii

Fiecare sărbătoare aduce oportunitatea de a participa la celebrări unice alături de copii și Ziua Sfântului Patrick nu face excepție. Indiferent dacă copiii tăi au origini irlandeze sau doar vă place să studiați și înțelege sărbători din culturi și religii diferite, există o mulțime de idei distractive și educative ce pot fi puse în practică.

Există atât de multe moduri de a sărbători Ziua Sfântului Patrick care nu implică petrecerea stereotipă la care ne gândim la început! Ca părinți, putem fi creativi în activitățile pe care le facem, și e important să devină o bază de informații pentru cultura generală a copiilor.

Explorați cultura irlandeză

Explorând cultura irlandeză este o aventură fascinantă, plină de istorie, tradiții și multă distracție. Iată un ghid simplu și captivant pentru a introduce copiii în frumoasa lume a Irlandei:

Cărți și filme despre Irlanda

Cărți:

  • Povești irlandeze: Volumul conţine textele adunate şi editate de poetul W.B. Yeats în 1872. Lucrarea întruneşte astfel cele mai reprezentative basme irlandeze cu zâne şi spiriduşi.
  • Povești celtice de Joseph Jacobs: O colecție aleasă din folclorul celtic, perfectă pentru a înțelege spiritul comunității irlandeze.

Filme:

  • „The Secret of Kells” este un film de animație care explorează mitologia și istoria irlandeză prin ochii unui băiat. E o introducere perfectă în arta și istoria bogată a Irlandei.
  • „Song of the Sea” este un alt film de animație, care îmbină folclorul irlandez cu o poveste emoționantă despre familie și legende.

Urmărește un spectacol de dans irlandez

YouTube este o resursă excelentă pentru a vedea dansul irlandez în acțiune. Urmăriți împreună videoclipuri cu spectacole de dans irlandez și încercați să imitați câteva dintre mișcările văzute. Aceasta nu numai că vă va pune în mișcare, dar va aduce și multe râsete. Iată o sugestie: Riverdance. Este probabil cel mai cunoscut spectacol de dans irlandez din lume. Căutați pe YouTube pentru a găsi clipuri din spectacole.

Explorați istoria Zilei Sfântului Patrick

Discutați despre istoria Zilei Sfântului Patrick și semnificația acesteia pentru poporul irlandez. Este o sărbătoare în onoarea Sfântului Patrick, patronul Irlandei, cunoscut pentru introducerea creștinismului în Irlanda. Această zi este sărbătorită pe 17 martie și este marcată prin parade, muzică tradițională, dans și, bineînțeles, purtarea culorii verzi.

Sfântul Patrick înțelegea poporul celt. Fiind un britanic romanizat, numele său real era Magonus Saccatus Patricius. Tatăl lui Sfântul Patrick fusese diacon și decurion, iar bunicul său era preot. Romanii nu se retrăseseră complet din Britania, așa că Patrick a crescut într-o lume ale cărei moravuri și creștinism erau provinciale romane, într-o zonă care nu și-a pierdut niciodată identitatea și obiceiurile celtice.

Sfântul Patrick era deja familiarizat cu festivalurile celtice ale calendarului precreștin înainte de a fi luat ca sclav în Irlanda. Chiar dacă familia lui Patrick fusese ordinată, nu păreau să aibă o pasiune pentru această muncă. Sfântul Patrick însuși era descris ca fiind destul de indiferent la ea în tinerețe. La vârsta de șaisprezece ani, viața lui Patrick s-a schimbat. A fost răpit și luat ca sclav în Irlanda. În cei șase ani de robie, a dezvoltat o viață de rugăciune. Patrick însuși îi creditează lui Dumnezeu pentru evadarea sa din robie.

Patrick s-a întors în Irlanda ca misionar, având principala sa pregătire religioasă de origine romană. Povestea urmează: În jurul anului 400, Patrick s-a născut în Scoția. Când Patrick avea șaisprezece ani, a fost capturat ca sclav de regele înalt al Irlandei. A fost vândut în Irlanda și dus în nord-estul țării pentru a pășuna oi. În cei șase ani de singurătate, a descoperit o viață de rugăciune și și-a dedicat viața lui Dumnezeu. Într-o noapte, Patrick a avut o viziune și a evadat din robie și și-a găsit drumul spre casa sa.

Patrick a studiat religia mulți ani pentru a deveni preot și misionar și în timpul nopții auzea în vis chemarea irlandezilor. Aceștia îl chemau să vină și să-i elibereze de păgânism, „strigându-te pe tine, vino aici și mergi cu noi încă o dată”. În cele din urmă, Papa Celestin a împlinit dorința Sfântului Patrick și l-a făcut episcop pentru a propovădui cuvântul lui Dumnezeu poporului celtic. Sfântul Patrick s-a întors apoi în Irlanda pentru a ajuta la predarea cuvântului lui Dumnezeu. A ajutat la construirea bisericilor și a botezat păgânii în creștinism, a și ordonat episcopi și preoți, dar aceasta nu a venit fără dificultăți.

Așa cum ne spune legenda despre Sfântul Patrick aprinzând focul de Paști pe dealul Slane, aceasta ilustrează unele dintre dificultățile pe care Patrick a trebuit să le înfrunte. În noaptea de Paști, era interzis să se aprindă alt foc în Irlanda până după aprinderea propriului foc al Înaltului Rege. Când Înaltul Rege a văzut că Sfântul Patrick aprindea focul, a trimis o bandă de războinici să-l omoare pe Sfânt și să stingă focul. Dar focul nu putea fi stins și Sfântul Patrick și însoțitorii săi au trecut de războinici în travestiul unei turme de cerbi și au mers să înfrângă druizii regali la Tara într-o competiție de lucru miraculos.

Mulți dintre curtenii regelui s-au închinat Sfântului Patrick și s-au convertit, chiar dacă Înaltul Rege nu a fost unul dintre aceștia, el i-a acordat Sfântului libertate de vorbire și dreptul de a propovădui liber poporului Irlandei. Una dintre poveștile care ne sunt spuse despre Sfântul Patrick este cea în care el s-a dus la centrul regal la răsăritul soarelui și a găsit acolo cele două fiice ale regelui, Eithne și Fedelm. Cele două fete l-au întrebat pe Patrick despre Dumnezeu și l-au ascultat atent pe ceea ce avea să spună, Patrick le-a recitat Credința Sfântă apoi și-au dorit să fie botezate și Patrick le-a botezat. La primirea sacramentului, cele două fete au murit și au fost îngropate acolo.

O altă poveste despre Sfântul Patrick ne spune că el a venit la un mormânt neolitic considerat a fi „mormântul unui gigant”. Pentru a satisface curiozitatea urmașilor săi, Sfântul Patrick l-a înviat pe gigant din morți și l-a botezat, apoi l-a întors în mormântul său. În timp, Sfântul Patrick și urmașii săi au răspândit cuvântul lui Dumnezeu în întreaga țară. Au postit și s-au rugat în vârful a ceea ce este acum Croagh Patrick. Patrick a făcut o promisiune lui Dumnezeu în acea zi că poporul Irlandei își va păstra credința până la sfârșitul timpului și ziua în care nu își vor păstra credința va fi ziua sfârșitului. Când Sfântul Patrick a murit, mai multe comunități s-au unit pentru înmormântarea sa.

Se spune că trupul lui Sfântul Patrick a fost învelit într-un giulgiu și așezat pe un căruț, tras de doi boi albi nedomesticiți, se spune că fiarele au rătăcit până la Downpatrick unde, astăzi, oamenii cred că este îngropat. Un bolovan de granit marcat cu o cruce marca mormântul său și este inscripționat simplu: PATRIC.

Se spune, de asemenea, că în ziua în care Sfântul Patrick a murit, soarele nu a apus, ci a strălucit timp de douăsprezece zile și nopți.

Activități creative

Copiii învață cel mai eficient și profund prin joacă și activități creative, deoarece aceste metode le permit să exploreze și să interacționeze cu lumea într-un mod care le stârnește curiozitatea naturală și entuziasmul.

Pictați sau desenați steagul irlandez

Steagul Irlandei este format din trei benzi verticale de culoare verde, albă și portocalie. Aceasta este o activitate simplă și educativă, care îi ajută pe copii să învețe despre simbolurile naționale ale Irlandei.

Creați un trifoi cu trei foi

Trifoiul cu trei foi este un simbol important în cultura irlandeză. Folosiți hârtie colorată, markere sau acuarele pentru a crea propriul trifoi. Aceasta este o activitate distractivă care stimulează creativitatea.

Creați un craft – Sf. Patrick

Activitatea următoare poate părea o sugestie amuzantă, dar, de fapt, poate fi destul de ușor pentru spiriduși și oalele de aur să fure din strălucirea Zilei Sfântului Patrick. Nu lăsa să se întâmple asta! Împletiți cele două laturi!

Puteți face din hârtie, lipici și ochișori un craft cu Sfântul Patrick. Eu am desenat crucile cu un marker. Barba are forma unei inimi. Trifoiul se poate face prin împăturirea hârtiei și tăierea ei în acest fel, pentru simetrie. Aici este o fotografie cu piesele înainte să fie îmbinate:

Apoi l-am lipit:

Luați aminte la trifoi

Iarăși… pare evident, nu? Nu chiar atât de evident pe cât ai crede! Multe resurse de Ziua Sfântului Patrick includ trifoiul cu patru foi, celebru pentru „noroc”, în loc de trifoi cu trei foi.

Povestea Sfântului Patrick și a trifoiului Trifoiul, emblema asociată cu Sfântul Patrick, are o tradiție foarte lungă și plină de culoare. Înseamnă multe lucruri pentru diferite persoane și poate evoca mesaje legate de mândrie națională, religie, istorie, sărbătoare etc. Din punct de vedere horticol, ce este trifoiul și de ce îl purtăm de Ziua Sfântului Patrick?

Trifoiul, cunoscut și sub numele de Seamóg sau Seamair Óg, în irlandeză, se găsește crescând sălbatic în întreaga Irlanda. Este purtat în ziua de sărbătoare a Sfântului Patrick, pe 17 martie, pentru a reprezenta o legătură cu Sfântul Patrick, episcopul care a răspândit mesajul creștin în Irlanda.

Se spune că Sfântul Patrick a folosit trifoiul cu trei frunze pentru a explica conceptul Sfintei Treimi (Tatăl, Fiul și Sfântul Duh) păgânilor irlandezi în secolul al V-lea. Tradiția de a purta trifoi în Ziua Sfântului Patrick poate fi urmărită până în secolul al XVIII-lea.

Cercetările irlandeze de la sfârșitul anilor ’80 au evidențiat mai multe plante considerate tradițional trifoi. Planta considerată cel mai des ca reprezentând trifoiul era Trifolium Dubium (trifoiul minor, Seamair Bhuí). Alte plante folosite ca trifoi includ Trifolium Repens (trifoiul alb, Seamair Bhán), Trifolium Pratense (trifoiul roșu, Seamair Dhearg) și Oxalis Acetosella (căpșuna pădurii, Seamóg).

Sărbătoriți cu mâncare irlandeză

Puteți savura o mâncăre tradițională irlandeză pentru Ziua Sfântului Patrick, deoarece el a convertit Irlanda și a trăit acolo o perioadă. De exemplu: Colcannon sau Champ.

Am creat un caiet de lucru pentru Greuceanu pe această temă, să ne jucăm și învățăm împreună! A fost un succes total! Și îl poți descărca de aici:

La final… vă las cu o binecuvântare irlandeză tradițională, care pe mine m-a atins profund:

Fie ca drumul să-ți vină aproape pentru a te întâlni;
Fie ca vântul să-ți bată întotdeauna din spate;
Fie ca razele soarelui să-ți lumineze cald fața,
Ploaia să cadă domol pe ogoarele tale;
Și, până ne vom întâlni iarăși,
Fie ca Dumnezeu să te țină în palma mâinii Lui.

Facebook Comments

Similar Posts