SUPA CREMĂ DE URZICI – vedeta săptămânii în bucătăria mea
Sunt în a doua lună în grupul de lucru 10 ritualuri ayurvedice cu Laura Ilie și în această perioadă discutăm (și) despre gătitul cu verdețuri și buruieni. Iar vedeta perioadei este urzica. Așa că nu puteam rata ocazia de a împărtăși o delicatesă pe cât de simplă, pe atât de aromată: supa cremă de urzici.
Ingrediente:
- 2-3 căței de usturoi tocat
- 2 tulpini de praz tăiat inele (eu nu am avut praz si am folosit 4 cepe verzi)
- 2 cartofi mari
- 2 linguri unt (in ayurveda se foloseste ghee, adica unt clarifiat…eu tot ghee folosesc)
- 1 litru supă de legume (sau apa, daca nu ai supa clara)
- 4 căni de frunze de urzici
- 1/4 linguriță nucșoară măcinată proaspătă
- coaja unei lămâi (eu nu am pus)
- suc de la o lămâie
- 2 căni smântână grasă sau fără smântână, dacă faci varianta de post
- sare și piper după gust
Preparare:
- Se toacă usturoiul, se lasă deoparte. Se feliază prazul/ceapa (spălate în prealabil). Se curăță și taie cartofii.
- Într-o oală măricică se aduce apa la fierbere, se adaugă urzica și se oprește focul. Se lasă urzica pentru 30 de secunde, apoi se scoate si se aruncă într-un castron cu apă cu gheață. Se scot urzicile și se lasă în sită la uscat.
- Într-un vas mare pus pe foc (tigaie) se adaugă unt, prazul/ceapa și usturoiul tocat. Se amestecă până ce conținutul devine translucid si moale. Se adaugă supa și cartofii. Se fierbe până când cartofii sunt moi, apoi se adaugă urzica, nucșoara, sucul de lămâie și coaja de lămâie. Se lasă la foc mic încă 5 minute, apoi focul se oprește.
- Cu un blender se face supa cremă. La final se amestecă smântâna, sarea și piperul după gust.
Fiecare rețetă este o sursă de inspirație, un punct de plecare, nu o literă de lege. Ingredientele se pot schimba în funcție de gustul și preferințele fiecăruia. În plus, dacă nu o faci foarte lichidă supa cremă de urzici, o poți refolosi și ca sos peste paste.
Eu am reluat rețeta și în loc de a face cartofii parte din supă, i-am scos și transformat în găluște, i-am tras la tigaie, iar restul ingredientelor le-am blenduit ca sos peste aceste găluște de cartofi.
Abia aștept să îmi ajungă noul volum din Enciclopedia Plantelor Sălbatice Comestibile, dedicat urzicii, scris de Simona Großmann și Mona Petre. Această enciclopedie este o colecție de volume esențiale pentru oricine este pasionat de identificarea corectă a plantelor alimentare spontane, comparații între specii, foraging sustenabil, precum și utilizările culinare și medicinale ale acestora.
Urzica, Urtica dioica, reprezintă al doilea volum al seriei Enciclopedia plantelor sălbatice comestibile, o colecție unică în concepția sa, care oferă informații detaliate și practice despre speciile spontane alimentare frecvente. Volumul promite să fie o resursă inestimabilă, oferind informații utile nu doar despre această specie valoroasă, ci și despre o serie de alte plante sălbatice comestibile cu care se aseamănă și care o însoțesc frecvent, împreună cu o serie de rețete culinare delicioase și informații despre proprietățile medicinale ale urzicii.
Am deja volumul despre leurdă, care este minunat și extrem de folositor pentru a redescoperi și a valorifica la maxim această plantă minunată. Înarmat cu cunoștințele din aceste volume, sunt mai entuziasmat ca niciodată să explorez lumea plantelor sălbatice comestibile și să îmbogățesc atât bucătăria mea, cât și cunoștințele despre natură.
Facebook Comments