Cum ne organizăm obiectele sentimentale?

Cum ne organizăm obiectele sentimentale?

Suntem în plină perioadă de organizare, eliminare și reorganizare a lucrurilor din apartament, cu ocazia apropiatei mutări la casă. Cum nu ne presează timpul, putem face treaba asta pe îndelete, mai ales eu, și să mă bucur de proces. Ador decluttering! Astăzi vreau să vă povestesc despre obiectele sentimentale și ce putem face cu ele.

Cum ce sunt obiectele sentimentale? Toate acele obiecte sentimentale din casele noastre de care pur și simplu nu vrem să ne despărțim din cauza amintirilor atașate de ele. Țin minte când eram mai tânără (aoleo, ce nașpa sună!), încă păstram tricouri de pe la concerte sau hanorace cu tot felul de inscripții din vremurile rock și care purtau cu ele amintiri plăcute, ce mă făceau să zâmbesc când rememoram clipele. Nu le mai purtam, dar parcă nu puteam să mă rup de ele. Apoi scrisorile pe care le-am primit de-a lungul anilor, cărțile pe care le-am citit, operele de artă create de Greuceanu, mici moșteniri de la bunicile mele, și lista ar putea continua la nesfârșit.

Poate fi o adevărată provocare să ne despărțim de lucruri atunci când suntem atașați emoțional de ele. Așadar… ce facem? Cum ne organizăm obiectele sentimentale?

Amintiri

Amintirile au o putere imensă. Ele pot stârni o gamă largă de emoții, de la bucurie și fericire la tristețe, amărăciune și furie. Obiectele din casele noastre pot fi asociate cu bucurii și fericire, dar și cu amintiri dureroase, fără să ne dăm seama, și pot declanșa stări de depresie sau frustrare, nu numai să ne readucă zâmbetul pe buze.

La un curs despre cum să faci ordine în casă (decluttering), trainerul ne-a povestit despre cum s-a căsătorit când era încă tânără și cât de greu i-a fost în acea căsnicie, toxică pe toate planurile. Când în cele din urmă a avut curajul să plece, a luat cu ea majoritatea lucrurilor din casă pentru că nu își permitea să cumpere altele noi. A păstrat acele lucruri și când s-a căsătorit din nou. De exemplu, avea o ceașcă ciobită într-o ceartă și o păstra de mulți ani… dar de fiecare dată când o vedea, îi amintea de cearta aceea și îi făcea pielea de găină la gândul acelor ani. Și erau și alte lucruri care îi aduceau aminte mereu de trecutul nefericit. A durat câțiva ani înainte să își poată lua lucruri noi. Dar când a scăpat de acele lucruri vechi care o făceau mereu să se simtă rău, a fost ca și cum ar fi scăpat de o povară.

Atunci am stat și m-am gândit… eu am în casă obiecte care mă aduc în contact cu amintiri neplăcute?

Și apoi sunt acele lucruri care sunt speciale și au o semnificație pozitivă. Amintiri importante pe care nu vrem să le uităm sau să le aruncăm. Câteva exemple? Un tricou preferat de acum mulți ani… Desenele copiilor… Ceva primit cadou de la o persoană importantă nouă sau într-un moment special… Fotografii…

Practic, orice poate avea o valoare specială pentru noi dacă legătura cu acel obiect este importantă.

Nu o să spun să aruncăm tot ce are o valoare sentimentală. Dar, să gândim altfel: acest obiect sentimental ne aduce bucurie sau își pierde valoarea când este ascuns într-un colț sau într-o cutie? Clar, nu poți să expui toate obiectele sentimentale în casă și unele sunt prea dragi pentru a le da la o parte.

Așa că… ce putem face cu acele lucruri speciale care ne aduc bucurie, fără să adăugăm haos vizual și mental în viața noastră?

Păstrează amintirile și scapă de dezordine

Deci, scopul real este să ne păstrăm amintirile speciale într-un mod care să nu adauge și mai mult haos în viața noastră. Este cu adevărat o provocare și nu spun că am toate răspunsurile. Am idei și unele lucruri pe care le pun în aplicare (încetul cu încetul) în propria mea viață. Și poate că într-o bună zi voi găsi timp să îmi organizez toate amintirile speciale într-un mod care să le ofere importanța pe care o merită în viața mea.

Albumele foto sunt soluția tradițională pentru a stoca fotografii. Avem în viață atât de multe binecuvântări! Or fi ele mici, poate pentru alții nesemnificative, dar odată ce începem să observăm acele mici binecuvântări care aduc momente de bucurie în fiecare zi, devenim mai conștiente de cât de frumoasă este viața noastră de fapt. Imprimă fotografiile momentelor fericite cu copiii, cu familia, cu lucrurile amuzante, mici, care aduc un zâmbet pe fața ta. Adună-le toate într-un album și bucură-te de multă pace. Doar pentru că lucrurile nu sunt perfecte, nu înseamnă că viața toată este rea.

Unii copii sunt foarte talentați la artă. Dar… nu tot ce desenează de-a lungul anilor este… ăăăă… spectaculos. Și, cu toate acestea, părinții (mai ales mamele) simt o mare vinovăție doar la gândul de a arunca toate acele creații prețioase! Deci, dacă te scalzi într-o cantitate enormă de lucrări de artă, crează o cutie special de amintiri pentru fiecare copil. Lucrurile speciale, desenele etc. pot fi adunate în acele cutii… Dar o cutie poate să țină doar atât: cât cuprinde o cutie. La un moment dat, va trebui să iei decizii despre ce să păstrezi și ce să arunci. Iată câteva idei:

 • Scanează desenele și salvează imaginile pe un hard extern. Aruncă originalul dacă nu este extraordinar.
 • Crează un sistem de mape – poate un dosar pe an – pentru fiecare copil. Acest lucru funcționează extrem de bine dacă începi când copiii sunt mici…
 • Afișează picturile pe frigider și apoi aruncă totul cu excepția celor mai bune sau mai semnificative.
 • Trimite unele dintre lucrările de artă ale copiilor la bunici – sau scanează-le și le printează-le sub formă de felicitare.
 • Înrămează picturile preferate și expune-le.

Dar, nu uita, este ÎN REGULĂarunci câteva dintre acele lucruri!

Veselă, sticlărie, articole mai mari etc.

Am fost o mare colecționară de farfurii, obiecte de sticlă frumoase și oale. Chiar dacă nu mai investesc atât de mult în aceste lucruri ca în trecut, totuși, nu pot renunța complet la această pasiune. Cu toate acestea, am ajuns să realizez că am atins limita și trebuie să gestionez spațiul în mod eficient.

Îmi plac lucrurile frumoase, fie că este vorba de setul de pahare de lichior de la mamaia sau de vesela de buna. Cu toate acestea, am observat că nu pot să mă bucur cu adevărat de ele atunci când sunt ascunse într-un colț unde abia le văd sau când sunt înghesuite pe o masă plină de dezordine. De aceea, am decis să fac o reorganizare a spațiului meu și să găsesc modalități creative de a folosi aceste obiecte minunate.

Este adevărat că gusturile și preferințele noastre se schimbă odată cu trecerea timpului. Lucrurile pe care le-am iubit acum cinci ani poate că nu mai sunt la fel de atrăgătoare pentru mine acum. Așadar, m-am gândit că ar fi o idee bună să fac o evaluare a colecțiilor mele și să decid ce lucruri să păstrez și la ce lucruri să renunț.

Pe lângă aceasta, am început să mă gândesc că este păcat să țin atâtea obiecte speciale ascunse în cutii și să nu le folosesc niciodată. De ce să nu mă bucur de frumusețea lor în fiecare zi? Sau, de ce să nu se bucure altcineva de ele, dacă mie nu îmi mai aduc bucurie? De aceea, am hotărât să folosesc farfuriile speciale și lenjeriile moi ce erau pregătite pentru musafici în mod regulat, pentru a-mi aduce mai multă bucurie în viață.

În plus, am fost inspirată să găsesc modalități creative de a folosi aceste obiecte speciale în decorul casei mele. De exemplu, să transform bibelourile clasice cizmulițe în vaze pentru florile ce îmi aduc atâta încântare și mă fac să mă simt abundentă sau cupa decorativă în candela.

Chiar și cele mai simple și mai obișnuite obiecte pot deveni speciale atunci când sunt prezentate și folosite în mod creativ. Este important să găsim modalități de a ne bucura de lucrurile care ne aduc amintiri frumoase și să le integrăm în viața noastră de zi cu zi sau în decorul casei noastre, astfel încât să ne simțim cu adevărat acasă și împlinite.

E important să știi când să renunți

Există momente, foarte des, când pur și simplu ținem prea multe lucruri deoarece sunt sentimentale. Și doar pentru că ceva păstrează o amintire prețioasă nu înseamnă că trebuie să îl păstrăm. Cum știm când a venit momentul să ne despărțim definitive și iremediabil? Ei bine, primul indiciu ar putea fi că pur și simplu nu mai avem unde să depozităm lucrurile sau realizăm că unele lucruri ocupă spațiul ce ar putea fi folosit mai bine în alt fel.

Există unele lucruri de care chiar ar trebui să ne despărțim. Nu pot să spun care sunt acele lucruri. Fiecare trebuie să își ia propriile decizii dificile în această privință!

Ai nevoie doar de un moment de curaj pentru a renunța la lucrurile sentimentale.

Pentru mine, în acest moment al reorganizării, am luat decizia de a renunța la tricourile vechi (chiar dacă ziceam că le voi folosi în curte) și la cărțile ce ne-au rămas mici și știm că nu le vom mai citi. Avem amintirile. Acum, când fac curățenie, este mult mai ușor să îmi spun: „Asta nu îmi servește nici un scop. Ocupă spațiu de care am nevoie pentru lucruri mai importante. Am amintirile. Nu are rost să îl car din apartament la casă, căci oricum nu îl voi prețui mai mult decât acum.

Te provoc: triază lucrurile sentimentale!

 • Reflectă asupra lucrurilor din casa ta care te-ar putea duce cu gândul la un trecut dureros și ia decizia conștientă să renunți la ele. Este un pas important către eliberarea emoțională și creșterea personală.
 • Petrece timp în rugăciune și meditație, cerând îndrumare divină în luarea deciziilor dificile legate de ceea ce ar trebui să păstrezi, să conservi sau să donezi dintre obiectele sentimentale. Fiecare decizie este importantă și poate avea un impact profund asupra stării tale mentale și emoționale.
 • Ia un jurnal și începe să notezi gândurile, emoțiile și revelațiile pe care le ai în timp ce explorezi aceste aspecte ale vieții tale. Acest lucru te va ajuta să îți clarifici gândurile și să îți prioritizezi obiectivele.
 • Alege cu grijă o zonă specifică din casa ta pe care vrei să o abordezi astăzi. Poate fi o cameră întreagă sau doar un dulap sau un sertar care necesită organizare și curățenie.
 • Înarmată cu o cutie sau un sac pentru donații, începe să sortezi obiectele din zona aleasă. Fii deschisă la ideea de a renunța la lucruri care nu mai au un scop sau o valoare semnificativă în viața ta. După ce ai umplut sacul cu lucrurile pe care dorești să le dai, fă-i o fotografie. Poți partaja această fotografie pe rețelele de socializare, pentru a împărtăși și inspira și alții să înceapă propriul lor proces de decluttering și simplificare a vieții.
 • După ce ai terminat curățenia și organizarea, lasă un comentariu în secțiunea de mai jos a articolului, împărtășind cu noi la ce ai ales să renunți și cum te simți acum că ai făcut acest pas important pentru starea ta de bine.
 • În zilele următoare, încearcă să te trezești devreme și să petreci timp în rugăciune și reflecție, folosind jurnalul tău pentru a nota gândurile ce te macină legat de obiectele sentimentale la care ai renunțat…

Nu uita, chiar și cele mai mici progrese în decluttering pot avea un impact semnificativ asupra stării tale de bine și a energiei tale mentale. Fiecare pas pe care îl faci aduce mai aproape sentimentul de pace și claritate în viața ta.

Ține minte, un colț, un sertar sau un dulap o dată, pe rând. Așa se face treaba!

Facebook Comments

Similar Posts