Activitate de Joia Mare cu copiii: Potirul Sfânt de la Cina cea de Taină

Activitate de Joia Mare: Potirul Sfânt de la Cina cea de Taină

După cum se știe, îmi place să sărbătoresc diferitele sărbători ale anului prin intermediul diverselor activități alături de Greuceanu meu. Încerc să fiu creativă și să inventez activități interesante sau să mă inspir de la persoane mai înțelepte decât mine (în special din SUA, unde astfel de activități sunt obișnuite în cadrul școlilor duminicale asociate bisericilor catolice). Anul acesta am început să povestim despre Săptămâna Mare din timp și să punctăm Joia Mare printr-o activitate puțin mai specială, care ne aduce în discuție un obiect care a devenit cu adevărat un simbol magic și plin de enigme de-a lungul istoriei: recrearea unui obiect sacru, Potirul Sfânt de la Cina cea de Taină – Sfântul Graal.

Ce este Potirul Sfânt?

Potirul Sfânt este un obiect sacru în creștinism, asociat cu Cina cea de Taină, ultima masă pe care Iisus a avut-o cu discipolii săi înainte de crucificare. Potrivit Evangheliilor din Biblie, în timpul acestei cine, Iisus a luat pâinea și vinul, le-a binecuvântat și le-a distribuit discipolilor săi, explicând că acestea simbolizează trupul său și sângele său, care vor fi oferite pentru iertarea păcatelor omenirii.

Potirul în sine este vasul sau cupa folosită de Iisus pentru vin în cadrul Cinei cea de Taină. Această cupă a devenit un simbol al sacrificiului lui Iisus și al Euharistiei în creștinism. Potirul Sfânt a fost considerat, de-a lungul istoriei, unul dintre cele mai sacre și misterioase obiecte religioase, fiind adesea asociat cu legendele despre Sfântul Graal.

Activitate: Potirul Sfânt de la Cina cea de Taină

Prin această activitate îmi propun să îi stimulez imaginația lui Greuceanu, să își imagineze și să reinterpreteze Potirul Sfânt de la Cina cea de Taină, să reflecteze asupra simbolismului și importanței acestui obiect sacru în tradiția creștină.

Necesar:

  • pahar de vin din plastic transparent sau culori naturale (noi am găsit în Tedi)
  • carioci colorate rezistente la transfer (celebrele Posca pe care am dat o grămadă de bani)
  • povestea Cinei cea de Taină pe înțelesul copiilor

În timp ce realizăm această activitate, nu facem doar artă, ci creăm și o legătură spirituală, urmând pașii Mântuitorului și retrăind momentul în care El însuși a băut din Potirul Sfânt. Este o oportunitate de a ne apropia de tradiție și de a ne întări legătura cu învățăturile esențiale ale credinței noastre.

Întrucât anul acesta ne propunem să facem și o cină tematică inspirată de Cina cea de Taină, acest potir poate deveni o parte importantă a mesei de cină.

Temă suplimentară de discuție: a existat crucea ca simbol creștin înainte de Răstignirea Domnului?

Unii istorici ai religiilor susțin că crucea era folosită ca un semn religios înainte ca Iisus să fie răstignit. În vechile culturi, precum cele din Egiptul antic sau Mesopotamia, forma crucii apărea uneori în artă și alte locuri, dar nu însemna același lucru ca în creștinism.

Alții cred că crucea a devenit un simbol important pentru creștini doar după moartea și învierea lui Iisus. Ei spun că evenimentele legate de viața și moartea lui Iisus au făcut din cruce un simbol central al creștinismului, reprezentând sacrificiul său și învierea ulterioară.

Deci există păreri diferite despre când crucea a devenit un simbol important pentru creștini. Chiar dacă în alte culturi antice existau forme similare, semnificația și importanța crucii în creștinism au fost puternic influențate de viața și moartea lui Isus.

Facebook Comments

Similar Posts