Reducerea risipei alimentare
|

Metode de reducere a risipei alimentare

Când aruncăm mâncare, nu numai că dăm o lovitură planetei noastre (prin cumpărat maim ult decât putem mânca, dar și prin necesitatea de a recicla/composta), dar mai ales aruncăm bani pe fereastră. Reducerea risipei alimentare nu este doar un lucru „ecologic” sau „la modă”, este esențială pentru buzunarul nostru.

Aproximativ o treime din hrana produsă la nivel global ajunge la gunoi. Este uimitor câtă mâncare se pierde! Dar nu trebuie să fie așa. Prin câteva trucuri simple, putem face o diferență reală. Reducerea risipei alimentare nu numai că ne ajută să economisim bani, ci și să reducem emisiile de gaze cu efect de seră și să conservăm resursele naturale. Și știi ce e și mai minunat? Odată ce începem să adoptăm aceste practici, devenim mai conștiente și mai responsabile față de ceea ce mâncăm și cum gestionăm alimentele, ceea ce, la rândul său, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății noastre.

Lista de cumpărături, meniul săptămânal

Primul pas crucial pentru a reduce risipa alimentară este să facem un plan. Da, un plan! Un meniu săptămânal și o listă de cumpărături bine întocmită sunt cheia pentru a ne organiza mai bine și a evita să cumpărăm în plus sau să uităm ceva important. Gândește-te la asta: dacă știi deja ce vei găti în următoarele zile, poți face cumpărături mai eficient și poți evita să cumperi alimente în plus care s-ar putea să ajungă la gunoi. În plus, vei putea să profiți de promoții și reduceri, să alegi cele mai proaspete ingrediente și să gătești mâncare delicioasă fără stresul „ce-o să gătesc eu azi?”. Este un mod simplu și practic de a reduce risipa alimentară și de a face cumpărături mai responsabile și mai inteligente.

Dar despre această temă am mai scris pe blog:

Sfaturi pentru a păstra alimentele proaspete mai mult timp

Deci, să facem echipă și să punem în practică mici schimbări, dar importante, pentru reducea risipei alimentare și pentru a face o diferență atât pentru noi, cât și pentru mediul înconjurător! Iată câteva sfaturi ecologice excelente pentru a reduce risipa alimentară și pentru a economisi bani și mediul înconjurător:

 1. Depozitează morcovii și țelina în apă – Această metodă necesită schimbarea apei la câteva zile, iar apoi apa poți să o folosești pentru a uda legumele din grădină sau plantele din ghiveci.
 2. Congelează ierburile pentru mai târziu – după ce ai înghețat ierburile în tava de cuburi de gheață, pur și simplu le scoți și le pui într-un recipient (pungă, cutie) și le puiînapoi în congelator! Astfel, poți continua să folosești tava pentru cuburi de gheață.
 3. Refolosește cojile de banana pentru udat plantele – Ia cojile de banane și lasă-le la macerat în apă câteva zile. Scoate cojile de banane din apă și compostează-le, apoi udă plantele cu apa rezultată!
 4. Când viața îți dă lămâi, congelează-le zeama – O metodă de a salva lămâile de la stricare este să le congelezi sucul în tavă de cuburi de gheață. După ce sucul de lămâie este înghețat, scoate cuburile din tavă și pune-le într-un recipient, apoi înapoi în congelator pentru a putea continua să folosești tava de cuburi de gheață.
 5. Păstrează cartofii mai proaspeți cu ajutorul merelor – În cutia sau punga cu cartofi, pune un măr. Merele produc gaz etilen, iar gazul etilen menține cartofii mai proaspeți și mai fermi! Pentru a menține cartofii proaspeți cât mai mult timp, depozitează-i într-o cameră întunecată, răcoroasă, și departe de ceapa!
 6. Păstrează castraveții proaspeți înfășurați în prosoape de hârtie – Înfășoară castraveții în prosoape de hârtie și pune-i într-o pungă, neetanș, pe ușa frigiderului. Această metodă funcționează pentru că prosopul de hârtie ajută la absorbția excesului de umiditate, prevenind astfel înmuierea castravetelui, în timp ce punga ușor deschisă permite circulația aerului, menținând prospețimea.
 7. Congelează bananele coapte pentru a le folosi pe viitor ușor – Când bananele ajung la dulceața ideală, taie-le în felii de grosime medie (circa 1cm) și congelează-le pe hârtie de copt. Astfel, bananele ajung să nu se mai înnegrească, ai banane congelate, porționate convenabil, pentru smoothie-uri sau gustări în fiecare dimineață.
 8. Accelerează coacerea avocado-ului cu o banană – Pune o banană lângă avocado-uri pentru a grăbi procesul de coacere. Bananele eliberează gaz etilen, care accelerează coacerea fructelor, ajutându-le să ajungă la maturitatea optimă mai repede.
 9. Prelungește durata de viață a plantelor aromatice și ierburilor depozitându-le într-o pungă de plastic cu apă – Pune ierburile și plantele aromatice, precum coriandrul și busuiocul, într-un pahar cu puțină apă pe fund, acoperindu-le cu o pungă de plastic. Astfel se creează un mediu umed care menține ierburile proaspete mai multe săptămâni în frigider, prevenind fleșcăirea sau deshidratarea.
 10. Păstrează prospețimea legumelor verzi cu un prosop de hârtie ud – Înfășoară un prosop de hârtie sau șervețel ud în jurul tulpinilor legumelor verzi, precum kale și sfeclă, fixându-l cu un elastic și menținându-l umed. Această metodă ajută la menținerea crocanței frunzelor verzi, furnizând hidratare și prevenind uscarea.
 11. Congelează supa și ciorba – Folosește caserole rezistente la îngheț pentru a congela supa și ciorba. Această metodă permite porționarea și stocarea ușoară, asigurându-te că ai supă și ciorbă făcută în casă la îndemână pentru utilizare ulterioară.
 12. Revigorează frunzele ce își pierd prospețimea prin înmuiere în apă – Dacă frunzele își pierd prospețimea în frigider, revigorează-le plasându-le într-un bol cu apă sau acoperindu-le cu un prosop de hârtie ud timp de o oră sau două. Astfel ajuți rehidratarea frunzelor, restabilindu-le crocanța și prospețimea.
 13. Spală și depozitează fructele de pădure bine uscate pentru o durată de viață extinsă – Spală fructele de pădure cu un produs de spălat legume sau oțet diluat, apoi lasă-le să se usuce bine înainte de a le stoca într-un recipient etanș în frigider. Această metodă îndepărtează contaminanții și excesul de umiditate, prelungind prospețimea fructelor de pădure.
 14. Congelează fructele prea coapte pentru utilizare ulterioară – Când fructele încep să își schimbe culoarea, dar nu au ajuns încă să mucegăiască, spală-șe, taie-le în bucăți și pune-le într-un recipient rezistent la îngheț. Depozitează recipientul în congelator pentru a le folosi ulterior în smoothie-uri sau patiserie. Congelarea păstrează aroma și textura fructelor, prevenind risipa.
 15. Reutilizează resturile de legume pentru supă stoc – Adună resturile de legume și cojile curate de la pregătirea cinei, stocându-le într-un recipient în congelator. Odată ce recipientul este plin, fierbe resturile și cojile într-o oală de supă sau într-un Instant Pot pentru a obține supă stoc, pe care o poți folosi pentru gătit alte feluri de mâncare ulterior.

Tu ce alte idei de reducere a risipei alimentare știi?

Facebook Comments

Similar Posts