Rutine de seară pentru mame. Rutine care elimină stresul și oferă liniște
Unul dintre cele mai importante momente ale zilei… noaptea! În trecut, aveam o teamă teribilă și o senzație de neliniște când soarele începea să apună. De îndată ce se făcea ora 19:00 iarna sau 21:00 vara, începeam să mă simt anxioasă și îngrijorată. Îmi găseam orice motiv pentru a mă frustra. Am avut mari dificultăți în a mă relaxa și a înțelege că stările mele de seara erau de fapt controlabile.
Dacă îmi organizam serile fără a mă gândi la eficiență sau productivitate, ci la obiceiuri care aduc bucurie… era o diferență enormă. Gândește-te la asta: obiceiurile mici, repetabile și care nu costă nimic pot face minuni pentru starea noastră de spirit. Și când ne simțim bine seara, această stare pozitivă se reflectă și dimineața.
Am început să implementez rutine de seară care mă ajută să mă relaxez, să mă liniștesc și să dorm bine. Acum, serile mele sunt momente de răsfăț și calm, nu de stres și anxietate.
Lucruri de luat în considerare la crearea unei rutine de seară
În primul rând, există etape evidente ale vieții:
- Dacă ești însărcinată și te confrunți cu oboseala specifică, asigură-te că te odihnești suficient în timpul zilei, prin scurte reprize de somn.
- Dacă ai un nou-născut, poate trebuie să te culci mai devreme pentru a ține cont de trezirile nocturne.
- Dacă lucrezi de acasă și nu te poți concentra în timpul zilei (pentru că, evident, nu poți din cauza celor mici!), atunci poate trebuie să stai trează mai târziu noaptea.
- Dacă ai copii preșcolari sau școlari care se trezesc devreme, poate trebuie să te adaptezi la programul lor și să te culci mai devreme, astfel încât dimineața să te poți trezi devreme și a avea puțin timp pentru tine înainte de a-i pregăti pentru școală.
- Dacă ai adolescenți care au activități târzii, poate fi necesar să îți ajustezi programul de somn pentru a fi disponibilă pentru ei.
Rutina de seară trebuie întotdeauna să țină cont de etapa vieții. Și se va schimba pe măsură ce trec lunile și lucrurile devin diferite. ➡️ Cheia este să nu forțezi ceva doar pentru că crezi că ar trebui să o faci, când, în realitate, știi că nu o vei face. Și, mai ales, să nu te simți vinovată că la tine nu funcționează ceva ce la alte femei și mame pare a merge mănușă.
Idei de rutine de seară
Așadar, sunt câteva lucruri pe care le poți include în rutina ta de seară. Alege ce funcționează pentru tine și, cel mai important, ce te ajută să te simți relaxată, liniștită și pregătită să adormi ușor. Amintește-ți, seara este momentul perfect pentru rutinele tale de îngrijire personală.
Igienă și îngrijirea corpului
Îți place să fii răsfățată? Includerea unui regim special de igienă sau îngrijire corporală în rutina ta de seară poate fi o modalitate de a te destresa și revitaliza după o zi lungă. A avea grijă de corpul tău poate fi ceva ce ai neglijat. Știu că eu am făcut asta. Mult timp. Și chiar și corpul meu mi-a spus-o, prin migrene, prin dureri… Abia îl băgam pe Eric la baie, darămite să-mi fac un scrub cu zahăr. Când îmi fac timp pentru mine, mă simt mult mai bine.
- Băi cu sare Epsom: Acestea ajută la prevenirea retenției de lichide și sunt o sursă bună de magneziu. Îmi place să fac stoc de aceste săruri și să fac o baie fierbinte la sfârșitul unei zile lungi. Preferații mei sunt fulgii de baie cu magneziu pentru somn odihnitor BetterYou.
- Băi cu infuzie de plante: Știai că poți infuza apa în care faci baie cu flori de lavandă și mușețel pentru somn? Mi-am achiziționat niște săculeți textili ce se leagă la gură și în ei pun amestecurile de plante pe care le vreau la baie.
- Curăță-ți fața cu grijă: Exfoliază, masează sau doar îndepărtează machiajul. Spală-te încet și temeinic. O față curată și moale te va face să te simți puțin mai bine înainte de somn.
- Loțiune și mai multă loțiune: Este plăcut să îți hidratezi pielea la sfârșitul unei zile aglomerate. Îmi place să pun loțiune pe picioare și apoi să port șosete moi la sfârșitul zilei, cât stau în pat să citesc sau să urmăresc Netflix/Disney+.
- Masaj: Nu vorbesc despre a face o programare, ci să-ți iei un apparat mic de masaj pentru spate și gât sau pentru picioare. Am cumpărat două până acum. Prima dată am uitat să-mi ridic părul de pe ceafă și rotițele mi-au tras tot părul peste ele, așa că… poate eviți asta.
Pregătirea pentru ziua următoare
Dacă ești genul care preferă să facă ceva acum pentru a fi în avans mai târziu, atunci… bun venit în club! Cheia este să nu îți aglomerezi serile, deoarece doar vei răspândi stresul. Nu te gândi că trebuie să faci fiecare lucru pentru ziua următoare și apoi să folosești tot acel timp. Alege unul sau două lucruri care îți cauzează cel mai mult stres și rezolvă-le.
- Pregătește pachetele pentru prânzu: O modalitate sigură de a avea o dimineață stresantă este să aștepți până dimineață pentru asta. Sau, și mai bine, lasă-i pe fiecare să-și facă singuri pachetele pentru prânz.
- Pregătește micul dejun: Aceasta este plăcută, mai ales pentru cei care planifică. Dacă ești ca mine, planificarea ajută la hrănirea familiei cu mâncare sănătoasă.
- Fă o listă de activități pentru a doua zi: Îmi deblochez complet mintea înainte de culcare notând o listă cu ce am de făcut a doua zi. Fără șabloane, fără tematică, totul pus pe foaie așa cum vine, lista de făcut, chestiile de cumpărat, chestiile de notat în agendă… Dacă îți este greu să îți golești mintea la culcare, încearcă asta.
- Pregătește hainele: Pregătirea hainelor poate fi o modalitate eficientă de a te pregăti pentru a doua zi. Acest lucru este adevărat mai ales dacă ai mai mulți copii.
- Programează cafeaua/ceaiul pe un timer: Îți place să te trezești cu miros de ceai fierbinte sau cafea delicioasă? Majoritatea aparatelor de cafea au acum temporizatoare. Sau poți folosi prize cu temporizator pe cele mai nesofisticate filtre de cafea sau fierbătoare de ceai… tu doar să pregătești seara cele necesare și să setezi ora la care să fie gata…
- Eliberează și curăță suprafețele: Recomand să pui o curățenie de seară ca parte a oricărei rutine de seară, deoarece este atât de satisfăcător să intri într-o băcătărie ordonată când te trezești…
- Verifică planurile pentru a doua zi: Vei ști clar care sunt prioritățile zilei următoare dacă analizezi de cu seară lista de făcut…
- Cumpără online: Ai nevoie de alimente? Plasează comanda cumpărăturilor cu o seară înainte și programează-o la ora cea mai potrivită pentru tine pentru a reduce stresul a doua zi.
Rutine de relaxare
Fii sinceră… nu sună frumos o rutină de relaxare? O rutină de relaxare este concepută pentru a te pregăti pentru somn și a întâmpina somnul prin odihnă (mental, emoțional și fizic).
- Petrece timp cu partenerul: uitați-vă la TV împreună, jucați un joc, povestiți sau pur și simplu petreceți timp de calitate împreună.
- Citește: cititul a fost un salvator pentru mintea mea obosită de-a lungul anilor. Mă adoarme imediat…
- Jurnal: notarea evenimentelor fiecărei zile este o modalitate dovedită de a elibera emoțiile acumulate care pot întrerupe un somn liniștit. Nu ai idei de unde să începi? Încearcă „100 de zile de jurnalizare pentru regăsirea scânteii interioare”.
- Ascultă muzică relaxantă: Te va surprinde cât de mult ajută să ai sunete liniștitoare în fundal. Apropo, s-a dovedit că terapia prin muzică pune oamenii într-o stare de spirit liniștită și îi ajută să se pregătească pentru o stare de relaxare.
- Fă un rebus: O tradiție veche. Eu și Greuceanu deseori rezolvăm împreună un rebus.
- Difuzare de uleiuri esențiale: Aromaterapie… ahhhh! Alege uleiuri relaxante, cum ar fi lavanda sau mușețelul și pune-le într-un difuzor. Multe difuzoare au și setări de lumină relaxantă.
Rutine înainte de somn
Acestea se suprapun probabil cu celelalte domenii, dar cred că este extrem de important ca ora de culcare să fie adecvată etapei de viață și stilului de viață. Ora de culcare ar trebui să fie ceva ce dorești să faci, nu ceva împotriva căreia lupți. Aceste lucruri simple ajută la relaxare și somn pentru că te fac să te simți puțin mai specială. Orice face viața normală să pară puțin mai luxoasă este un câștig!
- Îmbunătățește-ți pijamalele: Poate părea prostesc la început, dar renunțarea la hainele vechi și uzate pentru ceva elegant și confortabil poate fi biletul pentru a începe mental să te relaxezi.
- Cumpără lenjerii de pat bune: Cu atât de multe opțiuni pentru cearșafuri moi, hipoalergenice, fără sintetice, din mătase sau satin… este timpul pentru un upgrade. Și, mai ales, să îți bucure ochii când le vezi și să îți mângâie pielea când le simți.
- O mască de ochi: Mă simt ca la spa când port măștile mele de ochi. Și parcă nici cearcănele nu mai sunt atât de evidente!
- Renunță la dispozitive: Da, telefonul tău are lumină albastră. Da, aceasta îți poate afecta vederea… mai ales înainte de culcare. Îmi pun telefonul la încărcat în altă cameră. Îmi setez alarma devreme și refuz să mă uit la telefon în timpul perioadei de relaxare.
Și două lucruri în plus
Dacă ai mari dificultăți în a te relaxa sau liniști seara, atunci îți sugerez aceste două lucruri.
- Exerciții de respirație: Nu este foarte greu… nu te îngrijora. În primul rând, inspiră pe nas până simți că buricul se ridică. Apoi, ține-ți respirația timp de 8-9 secunde. În cele din urmă, eliberează-ți respirația cât de încet poți. REPETĂ pentru a te relaxa complet. Așa-i că pare ca și cum respiri pentru prima oară cu adevărat?
- Roagă-te: Dacă mă simt îngrijorată sau anxioasă, mă rog pentru toate și, de cele mai multe ori, adorm în mijlocul rugăciunii. Poate că e bine sau poate că nu, dar arată cât de relaxant este.
Facebook Comments