(Încă) 9 trucuri testate în bucătărie care te vor face o gospodină mai eficientă
În urmă cu câteva zile, am împărtășit o listă de 9 trucuri testate în bucătărie, iar astăzi adaug câteva noi! Am 9 trucuri suplimentare de împărtășit care vor face timpul petrecut în bucătărie nu doar mai eficient, dar și mai plăcut, îmbunătățind calitatea preparatelor finale.
Începe gătitul usturoiului în ulei rece
Dacă ai pus vreodată usturoi tocat într-o tigaie și l-ai văzut cum se carbonizează rapid, acest truc este pentru tine. Cert e că mie mi-a schimbat modul de a găti. Pune usturoiul peste uleiul rece în tigaie și apoi aprinde focul. Se va găti mai lent, uniform și cu mai puțin stres, rezultând într-o aromă mai intensă.
Gustă pe măsură ce gătești
Aroma pe care sarea și alte condimente o adaugă unui fel de mâncare evoluează în timpul procesului de gătit. De aceea, este important să asezonezi mâncarea treptat, nu doar la sfârșit. Pentru a facilita acest proces, poți urma exemplul bucătarilor profesioniști și să ții la îndemână câteva lingurițe curate pentru a gusta rapid și a ajusta aromele pe parcurs. Sau să îți iei un suport organizator pentru capac și ustensile de gătit, suport capac și lingură, care să te ajute să păstrezi cele necesare la îndemână pentru degustat în timpul gătitului, fără a murdări masa/blatul de lucru.
Prepară sosul în cantitate dublă
Dacă o rețetă cere un sos gustos, prepară o cantitate dublă! Vei avea sos suplimentar pe care îl poți folosi pentru a înmuia o bucată de pâine crocantă sau pentru a-l turna peste piept de pui și legume la cuptor pentru un prânz rapid și ușor a doua zi. Sau chiar congela, de ce nu, pentru a reconverti rapid niște mâncare rămasă de la cina anterioară și a-i da o aroma diferită.
Asezonează după gustul tău
O linguriță de sare și jumătate de linguriță de piper într-o rețetă? Gândește-te la acestea ca la un punct de plecare. Dacă mâncarea are nevoie de ceva în plus, un strop de acid (suc de lămâie sau oțet) și un praf de sare rareori te vor dezamăgi. Dar mai bine mai puțină sare și fiecare își completează ulterior decât să ți se facă gura pungă de la prea multă sare…
Citește la început rețeta completă
În trecut, eram complet nepregătită în această privință, așa că acest sfat este o lecție personală: citește rețeta în întregime înainte de a începe să gătești. Citirea rețetei te asigură că nu vei avea surprize neplăcute, cum ar fi necesitatea de a marina ingredientele timp de 2 ore înainte de a începe gătitul sau lipsa unui ingredient essential în rețetă. Bine, aici te ajută și meniul săptămânal, că vei ști din timp tot ce ai nevoie pentru gătit și timpii de lucru, plus vei evita risipa alimentară.
Citește mai mult despre metodele de reducere a risipei alimentare
Fii mereu pregătită
Pregătirea este cheia pentru o gătire eficientă! Taie legumele și măsoară toate ingredientele (inclusiv condimentele) înainte de a porni aragazul sau cuptorul. Bucătarii numesc acest lucru mise en place. Mise en place este un termen francez care înseamnă literal „pus în loc” sau „așezat la locul lui”. În contextul gătitului, se referă la practica de a pregăti și organiza toate ingredientele și ustensilele necesare înainte de a începe efectiv să gătești. Acest lucru include măsurarea, tăierea, curățarea și aranjarea ingredientelor în recipiente, astfel încât totul să fie la îndemână și gata de utilizare. Mise en place este esențială pentru a asigura un flux de lucru eficient în bucătărie și pentru a evita stresul și haosul în timpul gătitului. Așa că asigură-te că, odată ce începi să gătești, te poți concentra pe ceea ce se întâmplă în tigaie în loc să te agiți pregătind alte ingrediente.
Folosește un bol pentru resturi și coji
Un alt truc pentru eficiența în bucătărie este să ai un bol dedicat pentru resturile alimentare în timp ce pregătești și gătești. Pune resturile, cojile și alte deșeuri vegetale în bol, astfel încât să nu fie nevoie să faci drumuri repetate la coșul de gunoi. La final, le pui pe toate în coșul dedicat resturilor vegetale și alimentare sau în compostor.
Menține temperatura cuptorului stabilă
O modalitate simplă de a te asigura că temperatura cuptorului rămâne stabilă este să pui o piatră de copt pizza pe raftul inferior. Va dura puțin mai mult ca cuptorul să se încălzească, dar merită, deoarece acționează ca un tampon între sursa de căldură a cuptorului și oala cu mâncare. Adăugarea unei pietre de copt pizza va ajuta, de asemenea, la reducerea fluctuațiilor de temperatură atunci când deschizi ușa cuptorului.
Nu uita de grill
Majoritatea cuptoarelor electrice au o funcție grill, dar este ușor să uiți să profiți de aceasta! Funcția grill produce o căldură intensă și concentrată pentru o perioadă scurtă de timp, ideală pentru a prăji pâinea, a rumeni legumele sau a carameliza o glazură (cum ar fi miso pe somon). Este o modalitate rapidă și ușoară de a transforma un fel de mâncare din bunicel în cu adevărat delicios într-un singur pas simplu. Doar asigură-te că supraveghezi mâncarea, deoarece diferența între delicios și carbonizat poate fi de doar câteva secunde!
Ai vreun truc sau sfat în bucătărie pe care îl folosești mereu? Împărtășește cu mine, cu noi, în comentarii!
Facebook Comments