Rutina de îngrijire personală – o prioritate necesară!
Rutina de îngrijire personală este, în ultimul an, o constantă în mintea mea. A devenit un stil de viață. Este una dintre cele mai bune moduri de a mă onora pe mine însămi și a-mi aprecia valoarea, dar am învățat pe propria piele să că a ține pasul cu rutinele poate fi destul de greu.
Este atât de ușor să punem nevoile altora înaintea alor noastre, să amânăm lucrurile pentru „altă dată” și să acordăm prioritate muncii, jobului, business-ului față de munca sufletească…
Când a început pandemia, am căzut în plasa unor obiceiuri proaste. Mâncam prost, stăteam trează prea târziu și nu aveam mare grijă de mine. Am fost mereu ocupată și mi-a fost foarte greu să-mi gestionez toate obligațiile de mamă cu Greuceanu mereu acasă și să lucrez la distanță cu normă întreagă și să muncesc și la propria afacere. Cu cât aveam mai puțină grijă de mine, cu atât lucrurile deveneau mai grele. Mi-au fost întinși nervii la maxim, răbdarea mea se termina rapid și motivația mi-era scăzută. Pur și simplu nu mai puteam ține pasul cu totul.
Într-o noapte, m-am trezit dintr-un coșmar, plângând. Am visat că eram într-o viitură cu Greuceanu și câinii și ne înecam. Încercam cu disperare să-i ridic pe un buștean pentru a-i salva, pe rând, dar cu cât încercam mai mult, cu atât eu mă scufundam mai mult sub apă. Erau oameni care stăteau pe margine, la înălțime, și ne priveau, filmau, povesteau, dar în ciuda rugăciunilor și strigătelor mele, nimeni nu ne ajuta. Totul depindea de mine și eu continuam să mă scufund.
Adevărul e că multă vreme am simțit că mă înec, mă înec în a avea grijă de toată familia mea.
Nu regret nimic, sunt atât de binecuvântată să le pot da totul, dar acest coșmar m-a speriat al naibii de mult și am simțit că este timpul pentru noi începuturi. De parcă ar fi timpul să fac o treabă mai bună de a avea grijă de mine, astfel încât să mă pot bucura mai mult de această scurtă viață pe pământ, și să fiu mai puternică și mai împământată pentru orice furtună ne așteaptă.
Știu că multe dintre noi ne luptăm să prioritizăm îngrijirea de sine. Fie că ai grijă de un copil, de mai mulți copii, de părinți în vârstă sau te confrunți „doar” cu cerințele unei vieții și unui job extrem de aglomerat, este atât de ușor să te pui pe ultimul loc (și să te simți vinovată atunci când nu o faci). Doar urmărirea știrilor și schimbărilor politice din aceste zile ne poate trimite într-un vârtej de disperare și epuizare, lăsându-ne nemotivate să facem acele acțiuni care ne hrănesc sufletul.
Dar dacă vrem să fim prezente și eficiente în orice domeniu al vieții noastre, dacă vrem să ne servim cel mai bine familiile și lumea, trebuie să facem din îngrijirea de sine o prioritate. Nimeni nu poate face asta pentru noi, depinde doar de fiecare dintre noi.
Mai jos sunt câteva dintre lucrurile care m-au ajutat.
Fă din îngrijirea de sine o prioritate
Dacă vrei să faci din îngrijirea de sine o prioritate, dar nu știi de unde să începi, iată câteva idei simple și ușoare pentru a avea mai multă grijă de tine:
Fă exerciții fizice zilnic. Fă mișcare zilnic, chiar dacă doar timp de zece minute. Poate fi orice, de la yoga, la alergare, la ridicarea de greutăți, sau pur și simplu o plimbare lungă. Programează-ți acest timp. Fă-l o prioritate. Dacă poți, fă-o la prima oră dimineața, astfel încât să-ți aducă energie pentru ziua ce începe.
Rutina mea de sport include plimbare până la școală și înapoi dimineața, când îl duc pe Greuceanu, și minim 10 minute de bandă seara, plimbare alertă. Iar de 2 ori pe săptămână, RingFit pe Nintendo.
Mănâncă conștient. Nu este vorba despre numărarea caloriilor, ci despre atenția la ceea ce mănânci, la modul în care îți hrănești corpul și de unde provin ingredientele. Gândește-te la efectul pe care îl va avea asupra corpului tău după ce este consumată mâncarea. Va provoca o creștere a zahărului din sânge și mai târziu o prăbușire energetică? Se va aduna la cântar? Va adăuga substanțe nutritive corpului sau îl va epuiza? De unde a venit ceea ce urmează să mănânci? Cu cât te gândești mai mult la ceea ce urmează să consumi, cu atât alegerile tale vor fi mai sănătoase.
Folosește uleiuri esențiale. În urmă cu 2 ani am descoperit uleiurile esențiale, atât de utile atât pentru mine, cât și pentru familia mea. Am cumpărat un difuzor și îl țin să funcționeze toată ziua în camera de lucru. Mi se pare atât de benefic că am cumpărat câte unul pentru fiecare cameră. Pe scurt, iubesc doTerra.
Onorează-ți ceasul biologic. Asigură-te că dormi cel puțin 7-9 ore. A sta trează prea târziu și a nu dormi suficient provoacă iritabilitate, stres, anxietate, memorie slabă, pofte de mâncare nesănătoasă și chiar depresie. Încearcă să te culci mai devreme și să te trezești la răsăritul soarelui, așa cum și-a propus ceasul tău biologic. Dacă te simți conectată la natură, acest lucru este deosebit de reconfortant.
Practică autocompasiunea. Indiferent prin ce treci în viață, arată-ți constant compasiune. Nu poți să mulțumești pe toată lumea, nu poți fi perfectă, vei da greș și asta este viața. În loc să te condamni mereu, fii blândă cu tine însăți. În loc să te critici constant, găsește partea din tine care are nevoie de vindecare și ajută-o, susține-o.
Crează-ți o rutină de îngrijire personală
Crearea de rutine de încredere pe care să le respecți zilnic adaugă un sentiment de pace, structură și ușurință practicilor de îngrijire de sine și iubire de sine. Știi la ce să te aștepți, ai mai puține decizii de luat și astfel te simți mai puțin copleșită. Schițează-ți rutinele de îngrijire personală, alege câteva instrumente din cristale pentru îngrijire personală și pune-le undeva unde le poți vedea și încearcă să te ții de rutinele create cu ajutorul lor. Dacă te pierzi pe drum, poți reveni cu ușurință la instrucțiunile pe care ți le-ai creat și poți începe din nou a doua zi.
Cel mai bun mod de a te asigura că îngrijirea personală rămâne o prioritate este să îți programezi un timp și o rutină pentru aceasta. Pentru mine, știu că trebuie să mă antrenez și să meditez dimineața pentru a mă simți puternică și împământată pentru tot restul zilei. De asemenea, am reînceput să folosesc Reiki pentru lucruri care mă deranjează și îmi provoacă stres și mi-e atât de util.
Există atât de multe moduri de a avea mai multă grijă de noi înșine. Trebuie doar să ne angajăm și să facem din îngrijirea de sine un ritual zilnic și săptămânal. Făcând acest lucru, ne va oferi un boost al valorii de sine și încrederii în propriile noastre forțe interioare și ne va da multă putere pentru a naviga în această lume adesea grea și confuză.
Am mai descoperit că atunci când viața devine cu adevărat ocupată și agitată, este de ajutor să am o listă la care să mă pot uita pentru a mă asigura că fac lucrurile pe care trebuie să le fac pentru a prospera. Nevoia unei astfel de liste pentru rutina de îngrijire personală m-a determinat să încep să lucrez cu Simona Luminița, practicant reflexologie facială Dien Chan. Pe baza unor poze față și profil mi-a creat o hartă a punctelor reflexogene pe care trebuia să lucrez pentru a-mi stimula și vindeca organelle interne care lăsau urme pe chipul meu.
Astfel, am descoperit o mulțime de instrumente de îngrijire facial extrem de fascinante, pe care am început treptat să le pun în practică. Iar starea mea de spirit s-a schimbat radical, tenul meu a devenit mai luminos, practica gua sha și cea a ventuzelor a adus multe îmbunătățiri în ceea ce privește starea tenului (textură, înfățișare) În doar 3-4 zile de practică zilnică (gua sha, roler, ventuze) se poate observa cum chipul se schimbă, devine mai luminos. Închipuie-ți ce se întâmplă după 3 luni, după 6 luni!
Dar cu cât mai multe instrumente adăugam, cu atâta mi se părea mai copleșitor să mă organizez, voiam să fac din toate și ajungeam să nu mai fac nimic. Așa am reușit să o conving pe Luminița (fără prea multe insistențe, a acceptat din prima, de fapt) să creăm un kit digital de planificare și organizarea a ritualului de îngrijire personală (doar sunt expertă deja în domeniu, nu?) Și iată-l! E minunat! E o adevărată bijuterie, îl ador! Și, mai ales, e atât de util!
În Planificarea și organizarea ritualului de îngrijire personală (kit digital cu fișe pentru imprimat și folosit) găsești șabloane pentru:
- Fișă de evaluare a tenului
- Ritualul de îngrijire personală – propunere și șablon
- Fișă pentru scrierea țelurilor de înfrumusețare
- Fișă pentru scrierea țelurilor de iubire de sine
- Fișă intenții și reflecții lunare și săptămânale
- Fișă de urmărire a obiceiurilor
- Fișă de urmărire a consumului de apă
- Lista produselor cosmetice folosite
- Lista instrumentelor de îngrijire facială
- Pagină de jurnalizare zilnică pentru wellbeing
Și dacă ai nevoie de un memento, de un reminder, sau de un motiv să iei și tu acest kit digital și să îl pui la muncă, pune-ți aceste întrebări:
- Cum mă simt când îmi neglijez rutina de îngrijire de sine? Cum suferă atitudinea și energia mea?
- De ce merit să fac din îngrijirea de sine o prioritate? Ce sentimente de vinovăție am la care trebuie să renunț?
- Ce îmi provoacă stres și anxietate? Cum pot limita aceste lucruri?
- Care sunt lucrurile care mă calmează și mă reîncarcă? Cum le pot încorpora în rutinele mele zilnice și săptămânale?
Facebook Comments