Rutine simple de îngrijire personală, fizică și mentală, pe care le poți face zilnic pentru a evita epuizarea
Mamele uită de ele atât de ușor și asta duce la anxietate, depresie și stres. Știu că de multe ori îngrijirea personală este o chestie dificil de pus în practică și aparent prima activitate la care o mamă renunță ca să mai câștige timp, dar am observat că dacă îți introduci în program niște rutine simple, dar eficiente, te ajută să nu mai ratezi minutele zilnice de îngrijire personală – clipa ta de răsfăț!
Abia când migrenele mele s-au întețit și am fost forțată să mă odihnesc mi-am dat seama de ceva uimitor… când am devenit mama și antreprenor, am abandonat total ideea de a avea grijă de mine. Tot timpul altele erau prioritățile mele!
Circulă pe internet o listă cu zece lucruri pe care trebuie să le facem întotdeauna, indiferent de starea noastră. Dar când lumea ta se duce în cap, nici măcar o listă de bun simț nu te salvează!
Zece lucruri pe care trebuie să le faci întotdeauna
- Îmbăiază-te! Chiar dacă nu dorești să o faci și ți-e mai comod să stai în pat, ridică-te și intră sub duș. Te vei elibera de toată energia negativă acumulată peste zi.
- Pune-ți parfumul cel mai bun și nu uita de ruj. Asta îți va da încredere în tine.
- Folosește hainele cele mai bune. Nu aștepta o ocazie mai importantă pentru a-ți pune ceea ce te face să te simți bine și în armonie cu starea ta interioară.
- Părăsește-ți casa indiferent dacă nu ai pe nimeni de vizitat. Pune lesa câinelui și ieși afară. Nu ai un câine? Nu-i nimic, ia o carte și îndreaptă-te spre cel mai apropiat parc. Sau stai pur și simplu în tăcere și privește trecătorii. Asta îți va ridica vibrația corpului
- Zâmbește în fiecare zi, puțin câte puțin o vei face fără să îți dai seama și te vei simți mult mai bine. Iar cei care te înconjoară îți vor răspunde tot cu zâmbet. Este forma cea mai simplă de a-ți face ziua mai frumoasă.
- Fă-ți un capriciu bun și delicios. Răsfață-te. O poftă nu ucide pe nimeni.
- Iubește-te! Sună greu, stiu. Privește-te în oglindă cu respect și seninătate. Dacă nu ai nimic plăcut să-ți spui, privește-te în liniște. Amintește-ți că vocea ta interioară îți vorbește și vorbește-i cu dragoste și blândețe. Dacă nu înveți să-ți respecți excesul de greutate, înălțimea, dimensiunea bustului, vergeturile, celulita, este ușor pentru cineva să te rănească în intimitatea ta.
- Amintește-ți că totul trece. Nimic nu durează pentru totdeauna. Lasă-ți lacrimile să curgă, dar nu rămâne în durere. Nu rămâne ancorată în suferință. Mâine vei începe să vezi cum, în ciuda rănilor, te vei vindeca.
- Elimină din viața ta orice persoană care te-a rănit sau te-a făcut să te simți rău. Nu depinde de ei complet și dacă îți afectează starea de spirit, învață să spui NU și să ieși din rând.
- Rămâi cu cei care te fac să visezi, care te determină să te perfecționezi, care văd în tine magia pe care o ai și care te fac fericită.
Cum mi-am redescoperit liniștea și pacea cu acțiuni simple
Ideea că aș putea face o serie de acțiuni simple, scurte pe parcursul zilei care mi-ar putea face ziua mai liniștită și frumoasă, mi-a venit în minte pur și simplu în timpul unei meditații, după o perioadă stresantă. Cu această idee în gând, m-am uitat la programul meu zilnic, per ansamblu, și am analizat care sunt momentele de stres maxim și agitație majore:
- dimineața înainte de școală / începutul zilei de lucru
- prânzul, cu întoarcerea lui Greuceanu de la școală
- ora 15, când mi-a scăzut dramatic cheful de muncă
- ora 21, când pic lată în fața tembelizorului
Odată ce am avut timp să mă uit mai bine la ziua mea, am știut că unele lucruri trebuie să se schimbe. Îmi iubesc copilul până la lună și înapoi și aș face orice pentru el, îmi place afacerea mea și abia aștept să o transform în sursă principală de venit, dar familia mea are nevoie de mine lângă ei, nu în pământ.
Obiceiuri de igienă care ne fac să ne simțim bine
Uneori lucrurile simple fac diferența în ceea ce ne simțim… cum ar fi picioare mătăsoase sau o manichiură drăguță. Te încurajez să adaugi la obiceiurile tale de îngrijire personală orice activitate te face să te simți mai bine sau să te iubești mai mult.
- Adoptă o rutină de îngrijire a feței – eu ador să am grijă de tenul meu, am un proces în 8 pași pentru a-mi îngriji fața. Sincer… doar pentru că îmi place să petrec timpul eu cu mine.
- Ziua de unghii – pentru o femeie ocupată, a-ți lua timp liber pentru a te delecta cu o zi de spa la unghii îți poate crește stima de sine. Dacă nu vrei să petreci atâtea ore la manichiură, îți poți comanda ceva drăguț pentru unghii și face o manichiură rapidă acasă, într-o binemeritată pauză. De ce nu?
- Hidromasaj la picioare – există ceva magic în rejuvenarea picioarelor obosite! Eu ador cădița mea pentru hidromasaj la picioare, adaug niște uleiuri esențiale sau săruri de detoxifiere și mă bucur de relaxare.
- Stai la soare – clar nu mă refer să stai până te prăjești și transformi într-o porodică roșie. Vitamina D este esențială pentru a permite nutrienților din corp să funcționeze corect pentru a menține oasele, mușchii și dinții sănătoși. Ia-ți câteva momente în fiecare zi și absoarbe niște raze de soare!
- Privește în depărtare pentru a scădea tensiunea oculară – acordă-ți la fiecare oră cel puțin un minut pentru a privi în depărtare și a admira cerul, ploaia, ninsoarea, orice îți oferă natura!
- Fă un duș / o baie lungă – stai în aburii aceia relaxanți, ia-ți timp pentru a lăsa pielea să se înmoaie în apa fierbinte, pune-ți o mască de păr și savurează sunetul apei curgând. Când e timpul tău să te simți bine, ia-ți-l! O meriți!
- Începe un regim cu vitamine – este foarte dificil să obții toți nutrienții zilnici necesari numai din alimente. Încearcă să introduci un supliment nutriv în alimentația ta sau să schimbi anumite aspect ale regimului alimentar pentru a completa golurile. Eu de exemplu în fiecare lună îmi completez stocul de vitamine și superfoods de la Viața Verde Viu.
- Aranjează-ți părul – eu la asta lucrez din plin, singurul aranjat de păr pe care îl aplic e prinderea lui în coadă, de aceea îmi propun să găsesc soluții mai… estetice!
- Fă-ți masaj la spate și gât – nu vorbesc despre mersul la spa sau masaj professional (deși asta este o idee minunată!) Ai încercat ?
Ritualuri pe care le poți adăuga pe parcursul zilei tale
Există o preconcepție că îngrijirea de sine se referă doar la ritualuri de seară sau mers la sală. Așteptările sunt ca toate activitățile să fie înghesuite seara, înainte de somn, îngrijirea tenului, citit câteva pagini, meditat, ceea ce e nerealist, pentru că de cele mai multe ori seara picăm de oboseală în pat sau pe canapea, fără chef de a mai face orice pas în plus. dar există atât de mult timp în zi ce poate fi folosit util, este important doar să găsim ritualul de adăugat programului care ne ajută să ne scuturăm de stres și să ne reenergizăm.
- Îmbrățișează-ți latura creativă – a trecut ceva timp de când ai scos crocheta, schița sau instrumentul muzical? Sau poate ai dorit întotdeauna să încerci ceva creativ, dar ai fost reticentă din lipsă de timp sau având o părere proastă despre talentele tale creative. Este foarte satisfăcător să adaugi acel element creativ în rutina ta zilnică.
- Roagă-te sau meditează – una dintre modalitățile mele preferate de a-mi începe ziua este cu meditație de recunoștință. Când practic meditația de recunoștință imediat ce mă trezesc, ziua pare să meargă mult mai ușor.
- Citește o carte bună – știu că este greu de imaginat, dar dacă încerci… poți stoarce 15-20 de minute pe zi pentru a te bucura de o lectură bună. Ai nevoie de un partener de responsabilizare? Alătură-te unui club de carte online sau local.
Ce este o parteneră de responsabilizare? Este o persoană alături de care să faci o activitate, pentru a vă motiva reciproc, pentru a împărtăși reușitele și pentru a vă oferi sprijin una celeilalte astfel încât să faceți toate exercițiile din program. Partenera de responsabilizare te ajută să fii mai implicată și motivată pentru a avea rezultate cât mai bune.
- Dă-ți permisiunea să respiri – mass-media, obligațiile familiale, curățarea, alergatul după copii… toate cântăresc greu. Încearcă să îți setezi un timp în fiecare zi pentru a te concentra asupra respirației profunde și semnificative. Acesta este și un exercițiu anti-stres excelent.
- Scrie în jurnal – scrie tot ce ai pe inimă, varsă-ți năduful și apoi scutură-te de gânduri. Nu scrie doar lucrurile mari. Scrieți toate lucrurile mici dintre ele.
- Ascultă un podcast drăguț – este foarte ușor să asculți un podcast în timp ce faci altceva. Și poți găsi unul despre literalmente orice. Este o modalitate excelentă de a „evada” într-o poveste sau de a afla despre ceva interesant.
- Reîncepe să studiezi – fructifică-ți abilitățile intelectuale și pornește într-o nouă aventură de studiu pentru a obține acele calități și calificări pe care ți le-ai dorit dintotdeauna. Poate că vrei să înveți o limbă străină nouă sau să urmezi cursuri online pentru a învăța să tricotezi sau croșetezi. Oricum ar fi, adăugarea unui ritual de învățare zilei tale poate aduce foarte multe satisfacții.
- Râzi – râsul este medicament pentru suflet. Găsește ceva care te face să râzi și planifică sfertul de oră de râs în programul tău zilnic. Vei fi surprinsă cât de mult îți va schimba starea de spirit. Dacă vrei să încerci ceva mai deosebit, îți recomand Laughter/Ris Yoga cu Andreea
- Fă mișcare – mergi la o plimbare zilnic sau aleargă. Dacă îți place să fii activă, mergi la sală sau alătură-te unui grup online de yoga.
- Exersează recunoștința – practicarea recunoștinței zilnic este o modalitate sigură de a stimula starea de spirit și de a practica grija de sine. Simplu, dar foarte eficient! Doar spui sau scrii motivele pentru care ești recunoscătoare și acționezi cu recunoștință.
- Pregătește-ți o băutură așa cum îți place – îmi place să îmi iau timp să stau cu o ceașcă de cafea și să visez cu ochii deschiși. Mă face să simt că am grijă de mine. Dacă îți place ceaiul fierbinte, fă-ți timp pentru o cească. Este ușor și se poate face în fiecare zi, trebuie doar să îți blochezi timpul în calendar și să te ții de treabă.
Cum să îți protejezi rutinele de îngrijire de sine cu limite rezonabile
Ce rost are să încerci să îți creezi obiceiurile de îngrijire de sine dacă copiii tăi ignoră totul și renunți la rutinele de îngrijire de sine la primul semn de stres?
- Crede în interiorul tău că meriți – motivația este cu adevărat esențială atunci când vine vorba de îngrijirea de sine. Este firesc să sacrificăm prima oară activitățile noastre personale pentru a avea grijă de copiii noștri. Ai încredere în tine și fii convinsă că meriți să îți acorzi puțin timp!
- Fă alegeri de timp inteligente – planifică rutina de îngrijire personală într-un interval care poate fi același în fiecare zi. Poate este ora de somn a copiilor sau primul lucru pe care îl faci dimineața. Fii realistă când vine vorba de momentul în care îți poți atinge obiectivele.
- Lasă deoparte vinovăția – sincer, asta durează ceva timp. Știi că este ok să simți nuanțe de vinovăție, dar doar să vezi vinovăția ca pe o mare iubire și să te agăți de ea din acest motiv nu este deloc benefic; bucură-te de timp petrecut tu cu tine pentru tine.
- Setează reguli clare și realiste – copiii tăi nu ar trebui să dețină controlul asupra timpului tău. TU ești responsabilă de organizarea lui… și de ei. Știu ei asta? Stabiliți reguli clare pe care copiii tăi să le respecte atunci când ai nevoie de spațiul tău personal. Setează un cronometru cu alarmă sau oferă un indiciu vizual (ușa pe jumătate închisă, un afiș). Greuceanu știe că atunci când vede lumina de lumânare în studioul meu, mami are „clipa ei de liniște” și nu vrea să fie deranjată.
Consecvența este esențială…
Urmează întotdeauna regulile prestabilite – regulile nu sunt reguli până când nu există o punere în practică a lor. Dacă permiți continuu copiilor să interfereze cu „timpul” tău personal, aceștia nu vor învăța valoarea acestuia pentru tine. Îți recomand să cauți câteva activități și pentru copiii mai mari și să le acorzi și lor timp să stea liniștiți când cei mai mici dorm.
Explică-le importanța rutinelor de îngrijire personală – copiii adoră atunci când părinții sunt fericiți. Folosește această oportunitate ca pe o lecție. Explică-le copiilor că toți oamenii au nevoie de timp de calitate singuri și mama pur și simplu se îngrijește de ea așa cum iubește să aibă grijă de copii.
Condu prin exemplu – fii consecventă cu rutina ta, fii sinceră cu nevoile tale și fii realistă cu timpul și resursele tale. Tu și copiii veți beneficia de acest echilibru pe parcursul zilei, pe termen lung.
Ai văzut articolul acesta?
Sapă în trecut pentru un prezent mai bun
În acest articol folosesc unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomand, primesc un comision din partea retailerilor pe care îi promovez, bani care susțin existența acestui blog. Pe tine nu te costă nimic în plus, dar pe mine mă ajută să plătesc taxele necesare pentru susținerea blogului.
Facebook Comments