Știai că acumularea de lucruri în casă și dezordinea sunt legate de frică?
Frică de schimbare, teamă de a fi uitat sau de a uita, și frică de lipsuri… toate ne afectează mai mult decât ne dăm seama. Ele aduc cu ele confuzie, lipsă de concentrare, haos și instabilitate, toate reflectând incertitudini legate de cine suntem sau ce vrem cu adevărat de la viață. Dezordinea din casă nu este doar o chestiune de estetică; fiecare colț dezorganizat spune ceva despre ce nu merge bine în viața noastră. De exemplu, dacă dulapul tău este un haos total, asta poate arăta cât de agitată te simți emoțional. Se spune că, odată ce îți organizezi dulapul, te vei simți mai liniștită și vei începe să îți găsești echilibrul. La fel, o cuvertură de pat decolorată poate sugera că viața ta amoroasă și-a pierdut din strălucire și poate are nevoie de atenție.
Te-ai trezit vreodată păstrând obiecte rupte sau deteriorate cu gândul că, la un moment dat, le vei repara? Aceste lucruri nu sunt doar vechi obiecte nefolositoare – ele simbolizează promisiuni și vise pe care nu le-ai împlinit. Mai ales dacă sunt electrocasnice, mobilă sau vase pe care le păstrezi prin bucătărie sau baie, ar putea indica probleme legate de sănătate sau avere.
Dacă în camera ta predomină dezordinea, asta poate fi un semn că lași multe lucruri neterminate și că îți este dificil să îți găsești stabilitatea, fie că e vorba de relații sau carieră. Pe de altă parte, camerele copiilor sunt deseori dezordonate pentru că ei încă nu au descoperit ce își doresc de la viață. Totuși, studiile arată că cei care reușesc să își mențină camera ordonată au șanse mai mari să performeze bine la școală.
❍ Diferite tipuri de acumulare
- Acumularea nouă: Această acumulare indică faptul că încerci să faci prea multe lucruri deodată și că nu te concentrezi pe ceea ce ar trebui să faci, pierzându-ți direcția.
- Acumularea veche: Mă refer la obiectele pe care nu le-ai folosit de mult timp și care sunt adunate în pod, garaj, dulapuri… Hârtii și documente de muncă pe computerul tău pe care nu le mai folosești, reviste de mai mult de 6 luni sau haine pe care nu le-ai purtat de peste un an. Aceasta reflectă faptul că trăiești în trecut și că lași vechile idei și emoții să îți controleze prezentul, iar acest lucru împiedică, totodată, noile oportunități și oameni să intre în viața ta.
❍ 10 lucruri pe care le poți face astăzi pentru a controla dezordinea
- Scapă de cel mai mare lucru mai întâi: bicicleta de fitness pe care nu o mai folosești sau ursul de pluș gigant pe care l-ai păstrat din școală.
- Returnează lucrurile care ți-au fost împrumutate: CD-uri, cărți, haine, unelte.
- Ridică lucrurile de pe podea și pune-le într-un coș sau o pungă până când vei avea timp să le pui la locul lor.
- Strânge revistele, cataloagele și ziarele într-o pungă sau coș.
- Scoate din dulap 10 articole vestimentare pe care nu le-ai folosit în ultimul an și donează-le.
- Curăță geamurile, este o modalitate figurativă și literală de a lăsa lumina să intre în viața ta.
- Golește coșurile de gunoi din baie, bucătărie, birou; ele reprezintă lucrurile de care nu mai avem nevoie sau nu le mai dorim în viața noastră.
- Scoate din sertarele dulapului șosetele desperecheate – le poți folosi pentru a șterge mobila.
- Fă ordine pe birou, arhivează hârtiile pe care nu le mai folosești, verifică și organizează corespondența primită.
- Scapă de pixurile și markerele care nu mai funcționează.
❍ Semnificația dezordinii în casa noastră
Noi, oamenii, comunicăm fără să ne dăm seama prin felul în care ne organizăm lucrurile, chiar și cele ascunse prin sertare. Acumularea de obiecte nu e doar o chestie de spațiu; e o formă de exprimare a stării noastre interioare. Când avem prea multe lucruri, parcă emitem un semnal că suntem suprasaturați – de idei, de proiecte, de planuri pe care nu reușim să le clarificăm.
Dezordinea ne afectează profund drumul către ce ne dorim cu adevărat. Blochează oportunitățile și ne face să pierdem timp prețios, timp care ar putea fi folosit pentru a ne organiza viața mai bine și mai eficient. În funcție de locul unde lăsăm dezordinea să se acumuleze, mesajul pe care îl trimitem poate fi diferit:
- Dezordine la intrarea în casă: poate fi un semn că îți este frică să te deschizi și să relaționezi cu alte persoane.
- Dezordine în dulap: sugerează lipsa de control asupra emoțiilor și dificultăți în a le gestiona corect.
- Dezordine în bucătărie: indică resentimente sau o fragilitate emoțională care are nevoie de atenție.
- Dezordine pe birou sau în zona de lucru: transmite frustrare, frică și o nevoie puternică de a controla totul.
- Dezordine în spatele ușilor: reflectă teama de a nu fi acceptat de ceilalți și senzația că ești constant urmărit sau judecat.
- Dezordine sub mobilă: arată că acorzi prea multă importanță aparențelor și lucrurilor superficiale.
- Dezordine în garaj: este un semnal de frică și dificultatea de a te adapta la realitățile prezentului.
- Dezordine prin toată casa: denotă curaj, dar și furie, lene și apatie în fața provocărilor vieții.
- Dezordine în coridoare: semnalează conflicte în comunicare și frica de a exprima ceea ce îți dorești cu adevărat.
- Dezordine în cameră: indică o teamă de respingere socială și dorința de a te izola.
- Dezordine în zona de luat masa: sugerează frica de a nu face pași siguri și solizi, și poate reflecta o senzație de dominație din partea familiei.
Despre dezordine, Louise L. Hay spune Fă loc pentru nou
Da, fă loc pentru nou! Golește frigiderul și aruncă toate acele resturi care au stat prea mult în folie de aluminiu. Curăță dulapurile și scapă de tot ce nu ai folosit în ultimele șase luni. Dacă a trecut un an și încă nu ai pus mâna pe unele lucruri, e clar că sunt în plus în casa ta. Vinde-le, schimbă-le, dă-le cuiva care are nevoie sau pur și simplu scăpa de ele.
Dulapurile aglomerate reflectă o minte la fel de aglomerată. Pe măsură ce cureți dulapurile, gândește-te că faci ordine și în mintea ta. Universul adoră aceste gesturi simbolice și te va răsplăti cu claritate și noi oportunități!
Facebook Comments