Olivia, de Ian Falconer – povestea purcelușei curioase

Olivia e o purcelușă foarte energică, poate chiar hiperactivă, și isteață, cu foarte multe pasiuni, printre care arta, muzica, moda, ceea ce o epuizează energetic pe mama ei. În fiecare zi ea încearcă o nouă activitate, iar faptul că este mai plinuță nu o face deloc să se simtă exclusă sau să renunțe înainte de a încerca. După cum zice Gloria Steinem, „în sfârşit, un porc cu stimă de sine!“ Desigur, mama o iubește chiar dacă o stoarce de vlagă, așa sunt toate mamele, pot garanta eu!

Ilustrațiile, extrem de simple, sunt în alb și negru. Singura pată de culoare este reprezentată de hainele Oliviei, care mereu sunt colorate în roșu, scoțând-o în evidență față de alte personaje. Autorul poveștii este și ilustratorul cărții, astfel că imaginile urmăresc îndeaproape și fidel firul poveștii.

Este o carte pe care o recomand tuturor copiilor, deoarece subliniază încă o dată că e normal și absolute benefic să fii curios, să vrei să experimentezi în fiecare zi, chiar dacă asta îi obosește pe ceilalți, ba chiar te epuizează și pe tine însuți. Oricum mâine e o nouă zi, cu noi lucruri de învățat!

Olivia a fost o carte bine primită de copii la clubul de lectură. Se știe că ei sunt critici sincere și că pentru ei nu există nuanțe de gri, totul e alb sau negru: le place sau nu.

Pornind de la povestea Oliviei, care visează să devină balerină, pictoriță, gimnastă – artistă, într-un cuvânt, am discutat despre meseriile pe care și le doresc copiii pentru viitor și i-am îndrumat să deseneze ce își doresc să devină când vor fi mari. Unii visează să devină artiști și ei (mai ales fetele) – balerină, pictoriță (pe sau fără role), alții vor să ajute comunitatea – medic veterinar, inginer constructor, preot, politist, batman. Dar cu toții știu foarte clar ce vor să devină.

Când atmosfera s-a mai încins și au apărut dispute (știați că Batman e mai tare decât Superman?), ne-am relaxat imitând pictura pe care Olivia nu o înțelegea deloc la muzeul de artă.

A fost o forfotă și un râs întreaga întâlnire! Ba mai mult, copiilor le-a plăcut atât de mult de Olivia, încât au dorit să citească și ei cartea, singuri, astfel că le-am lăsat împrumut, timp de o săptămână, volumul meu, care s-a plimbat de la unul la altul. Și pot să spun că am primit cartea înapoi impecabilă!

Cartea poate fi găsită >>

Facebook Comments

Similar Posts