Fluierarul vrăjitor – o poveste versificată despre importanța îndeplinirii promisiunilor

Vă amintiți basmul Flautistul din Hamelin de Frații Grimm? Ei bine, poetul englez Robert Browning a versificat această poveste și ea a fost tradusă în limba română de Rareș Moldovan (Brumar Publishing House): Fluierarul vrăjitor.

Pe scurt, povestea ne spune așa: târgul german Hamelin este infestat cu şobolani (guzgani); un flautist îmbrăcat pestriţ a apărut în oraş, promițând că poate rezolva problema şobolanilor contra sumei adecvate de galbeni. Disperat, primarul promite să achite cele cerute. Când flautistul a început să cânte, șobolanii au fost atrași în râul Weser, care trece pe la marginea târgului. Însă localnicii refuză să-l plătească, astfel că flautistul cântă din nou şi, de această dată, ademenește cu muzica lui toți copiii, fetițe şi băieţei, care îl urmează fără pic de rezistență la marginea satului, unde dispar într-o peşteră pe vecie.

Pare-se că, de fapt, această poveste stă la baza legendei colonizării Transilvaniei de către sași, după cum scrie istoricul Carmen Andraş în lucrarea „Imaginea Transilvaniei în literatura engleză”, fapt sugerat de versurile:

Legenda colonizării Transilvaniei de către sași

Cu versurile lui Browning ne-am delectat și la clubul de lectură al clasei a II-a. Copiii știau deja povestea, în variant Fraților Grimm, ceea ce m-a bucurat mult! Împreună însă am dezbătut morala și am tras concluzia: „Oricare datorie (…) / Când ai promis odată, / să dai de vrei, nu vrei!“ (promisiunea dată e datorie curată!) Apoi am creat benzi desenate pornind de la personajul principal, ciudatul fluierar vrăjitor.

Benzi desenate - reversul medaliei - Fluierarul vrajitor

Legenda cărţii, conform lui Roger Craik (2013): „Cartea pe care o ţineţi în mână e un facsimil al poveştii lui Robert Browning, Fluierarul vrăjitor, ilustrat de părinţii mei, Tom şi Wendy Craik, dăruit mie pe când împlineam 6 ani, în 1962..(…) Îmi amintesc episodul, şi mai ales îmi amintesc cât de mult îmi plăcea să mi se citească din această carte, căci bucuria mea era dublată de bucuria părinţilor mei la fiece lectură cu voce tare şi la fiece pauză de respiraţie menită să îmi îndrepte privirea asupra ilustraţiilor. Îmi doresc mult ca această plăcere să o guste şi alţii acum, după mai bine de jumătate de secol de la plăsmuirea imaginilor de basm.

Vă recomand din suflet Fluierarul vrăjitor. E o poveste frumoasă, binecunoscută nouă, dar mereu actuală și binevenită ca morală, într-o traducere impecabilă! Ne-am îndrăgostit de această carte, drept urmare micul volum de buzunar a rămas împrumut la copii, pentru a reciti povestea acasă, în liniște și pace, iar apoi va poposi până la destrămare în biblioteca școlii.

Cartea poate fi cumpărate de aici>> Fluierarul vrăjitor

În 1933, Disney a făcut o animație după povestea Fluierașului fermecat din Hameln (The Pied Piper of Hamelin/Der Rattenfänger von Hameln)

https://youtu.be/UXOCHn7Vfec

Foto header: Sebastian Urlica

Facebook Comments

Similar Posts