Casa memoriala Constantin Brancusi
|

În vizită la casa memorială Constantin Brâncuși în Hobița

În august am petrecut câteva zile la socri, în Gorj, și am profitat să facem câteva mini-excursii de câteva ore prin județ. Fără a avea în plan o vizită la casa memorială Constantin Brâncuși (deși de ani de zile ne doream să ajungem), GPS ne-a scos din drumul de la Tismana la Târgu Jiu aproape pe lângă Hobița. Am luat-o ca pe un semn și ne-am abătut 2km pentru a face o vizită.

Casa memorială Constantin Brâncuşi din satul Hobița este inclusă pe lista monumentelor istorice româneşti, însă nu este adevărata casă în care s-a născut Brâncuşi. Casa natală se află la doar 100 de metri mai jos de casa memorială. Mai bine spus, se afla. Casa memorială deschisă publicului spre vizitare e o copie. De fapt, nici măcar o copie. În anul 1971, autorităţile comuniste au decis să-i cinstească memoria marelui sculptor prin ridicarea unei case muzeu. A fost găsită în sat o casă asemănătoare cu cea în care a crescut Brâncuși, a fost luată, mutată în curtea viitorului muzeu şi refăcută în vederea amenajării casei-muzeu.

Casa memorială este și o lecție despre trecut, arhitectură populară și tradiții ale familiilor din trecut. Este o casă modestă. Casa memorială Constantin Brâncuşi este alcătuită din camera de dormit, celarul şi cunia. Celarul care reprezintă cămara, este singura cameră din casă în care tavanul nu e drept şi din ea se urcă în pod. Cunia este denumirea dată bucătăriei, locul în care nu doar se gătea, ci se şi mânca, membrii familiei adunându-se toţi în jurul unei mese.

Aici, sunt obiecte care aduc aminte de viaţa de zi cu zi a lui Brâncuşi din Hobița: vase de ceramică, ulcele, mic mobilier de bucătărie, ustensile de cioplit și multe altele. Sunt şi obiecte care amintesc de viața sa artistică: fotografii, cărţi, documente sau scrisori. În fiecare cameră sunt piese de mobilier autentice, datate perioadei vieții lui Brâncuși.

Ne-a plăcut. Am povestit, am descoperit lucrurile din casă și curte, ne-am proiectat în trecut și ne-am gândit cum am fi trăit pe-atunci… mai revenim! Data viitoare aduc și câteva exemplare din Aventuri în lumea lui Brâncuși, să le donez Casei memoriale Constantin Brâncuşi!

Facebook Comments

Similar Posts