Cum să-ți gestionezi energia pentru a fi mai productivă

Dacă vrei să fii mai productivă și să profiți la maximum de fiecare zi, săptămână și lună a acestui an, atunci trebuie să înveți cum să-ți gestionezi energia. Indiferent cât de lungă este lista ta de sarcini, cât de importante sunt acestea și cât de bine ai organizat planul tău de productivitate, energia ta este factorul crucial care determină succesul sau eșecul.

Mi se cere mereu să spun secretul energiei mele debordante și a faptului că ziua mea pare să aibă mai mult de 24 de ore. Nu are. Energia zilnică reprezintă combustibilul, iar felul în care ne începem și ne încheiem ziua poate face o diferență semnificativă în nivelul nostru de productivitate și starea noastră generală de bine.

Începe cu seara precedentă

Dacă vrei să ai o zi productivă, începe să iei măsuri cu o seară înainte. Iată câteva acțiuni pe care le poți face:

  • Scrie-ți lista de task-uri pentru ziua următoare și stabilește-ți ordinea în care le vei aborda.
  • Oprește-te din mâncat cu cel puțin 4 ore înainte de a merge la culcare.
  • Realizează o activitate relaxantă înainte de somn, cum ar fi lectura.
  • Evită consumul de alcool înainte de culcare.
  • Culcă-te la o oră rezonabilă pentru a obține suficient somn.

Fii conștientă de „vampirii” de energie

Există activități și situații care îți pot suga energia fără să-ți aducă prea mult beneficiu. Poate fi vorba despre pauzele lungi de cafea sau conversațiile interminabile cu persoanele care nu aduc niciun aport concret în viața ta. În calitate de persoană mai introvertită, poți fi mai sensibilă la aceste interacțiuni sociale inutile. În acest caz, fii hotărâtă și evită-le pe cât posibil. Scopul tău este să-ți menții concentrarea și energia pentru lucrurile cu adevărat importante pentru tine.

Evită supraîncărcarea agendei

Supraîncărcarea cu sarcini și obligații este un inamic al productivității. Cu cât ai mai multe de făcut într-un timp scurt, cu atât te vei simți mai copleșită și stresată. Organizează-ți agenda astfel încât să eviți supraîncărcarea. Poți să-ți scrii sarcinile pe o listă de maxim 8 itemi pentru fiecare zi și să prioritizezi cele mai importante. Dacă realizezi că ai mai multe de 8 lucruri de făcut, le poți nota pe o listă separată pentru următoarele zile.

Fă mișcare

Mișcarea este esențială pentru a-ți încărca energia. Nu trebuie să fie neapărat sport sau sală, ci activitatea fizică care îți place și care te revigorează. Poți alege să alergi ușor, să faci o sesiune la sală sau să faci o plimbare în aer liber cu podcast-ul preferat. Important este să-ți crești pulsul și să te simți mai energizată. Planifică această activitate ca pe o prioritate în agenda ta zilnică.

Adaptează-ți programul și stilul de viață la bioritmul propriu

Nu există o soluție potrivită pentru toată lumea, așa că trebuie să îți personalizezi stilul de viață în funcție de nevoile tale de energie. Poate că te simți mai energică dimineața sau seara, sau ai nevoie de pauze regulate pentru a-ți menține nivelul de energie. Fii atentă la propriul ritm biologic și ajustează-ți programul zilnic în consecință.

Dacă nu știi exact ce îți descarcă sau îți încarcă energia, ține un jurnal timp de 30 de zile în care să înregistrezi nivelul tău de energie și factorii care îl influențează. Acest lucru te va ajuta să înțelegi mai bine cum poți să-ți gestionezi energia pentru a fi mai productivă și să te simți mai bine în fiecare zi.

Îți recomand pentru monitorizarea zilnică a stilului tău de viață și a obiceiurilor pe care le ai.

Facebook Comments

Similar Posts