Minciuna de Care Santos

Minciuna de Care Santos – un roman modern pentru adolescenți despre pericole clasice și moderne

Ultimele luni, atât de epuizante emoțional și psihic, m-au făcut să îmi adun tare greu gândurile pentru recenzii și articole despre cărți. Am citit mult, am citit enorm, am citit atât de diversificat cum nu am făcut-o niciodată… dar nu am simțit impulsul de a mă așeza în fața calculatorului să pun pe foaia goală gândurile mele de carte, așa cum făceam altădată. Însă am descoperit un roman care m-a zorit la tastatură, care nu m-a lăsat să dorm noaptea, pe care l-am citit pe nerăsuflate, deși îmi picau ochii în gură de oboseală și mă durea capul de epuizare: Minciuna de Care Santos (Editura Humanitas).

Minciuna de Care Santos

Sinopsis: V-ați gândit vreodată de cât timp avem nevoie ca să ne îndrăgostim? O secundă? Cinci minute? Două ore? O zi? O săptămână? Toate răspunsurile sunt corecte. Xenia învață pentru Medicină, încearcă din răsputeri să le facă pe plac părinților exigenți și, când presiunea e prea mare, se refugiază în literatură. De curând, a descoperit romanul De veghe în lanul de secară al lui J. D. Salinger și, odată cu asta, pe un forum al cititorilor, a cunoscut un tânăr de vârsta ei. Nu s-au văzut față în față, abia dacă știe cum îl cheamă și la ce liceu învață, dar își scriu săptămânal, iar sentimentele lor căpată, în ciuda piedicilor sau poate tocmai de aceea, forța unei pasiuni dintre cele care-ți schimbă viața. Dar, atunci când Xenia trece peste rugămintea lui și încearcă să-l întâlnească, află că nimic nu e ceea ce pare a fi. Cine este cu adevărat sufletul ei pereche? Unde este? Ce ascunde? Răspunsul vine sub forma unui caiet de însemnări și spune povestea unei crime.

Minciuna de Care Santos

Pentru mine, acest roman de adolescenți este mai puțin despre îndrăgosteală și mai mult despre pericolele ascunse ale lumii virtuale și despre încrederea pe care copiii trebuie să o aibă în părinți – singurii care îi pot ajuta când lucrurile o iau razna și cei care îi vor susține necondiționat, indiferent dacă le convin deciziile pe care le iau copiii sau nu. Nu-i ușor să scrii și mișto, și „pe limba” și „vocea” unor adolescenți și să păstrezi atât direcția și narațiunea, cât și să dai faptelor și întâmplărilor autenticitate. Pentru că dincolo de un fir narativ ușor și o lectură ușoară, subiectul abordat este extrem de bine centrat.

Accesul nelimitat al copiilor, de vârste tot mai mici, la internet se dovedește a fi o realitate greu de gestionat. Pericolul ca tinerii să fie atraşi în capcanele unor false iubiri sau prietenii online este tot mai frecvent, ei pot deveni victimele traficanţilor de persoane. Se pare că nici vârsta nu mai contează, fiind abordați copii de nici 7 ani. Mai ales fetele şi femeile tinere cad victime aşa numiţilor Loverboys şi sunt obligate să se prostitueze. Nu este cazul poveștii din carte, însă cartea poate fi o lecție bună în această direcție.

Totodată, confesiunile lui Eric prezintă o lume în care infracțiunile sunt normale, în care fărădelegile și drogurile sunt la ordinea zilei, în care oamenii recurg la criminalitate când rămân fără serviciu și în care birtul e plin de la primele ore ale dimineții, pentru că șomerii își îneacă amarul în băutură, în care partidele de poker au mize indecente, case, afaceri, mașini sau chiar persoane, prezintă lumea penitenciarelor pentru tineri (din Spania, atât de diferite de ceea ce e în România!), dar și ce ușor ți se poate schimba viața când ești tânăr, naiv și influențabil.

Nu știu cui aș recomanda cu precădere acest volum – Minciuna de Care Santos. Aș zice tinerilor adolescenți, 13+ zice editura, eu aș zice (sincer!) 10+, căci în ultima perioadă copiii au acces cam nelimitat la mediul online și deci primejdiile pândesc la ușă. Dar, de fapt, este o carte pe care o recomand adolescenților și părinților lor, în același timp, căci apoi vor avea un numitor comun în discuția despre pericolele lumii de dincolo de ecrane, întâlnirile reale după conversații online și lumea periculoasă a drogurilor, iar părinții pot vedea un model de reacție care le-ar da copiilor încrederea (și curajul) să își facă din părinți un aliat de nădejde.

Poți comanda Minciuna de Care Santos direct de pe site-ul editurii Humanitas >> AICI.

ATENȚIE!!! Adevărul, continuarea bestsellerului Minciuna de Care Santos, este și el disponibil AICI!

Adevărul - continuare Minciuna de Care Santos

Sinopsis: Acuzat pe nedrept de o crimă pe care n-a comis-o, tânărul Éric părăsește centrul pentru minori în care și-a petrecut ultimii patru ani și încearcă să se reintegreze într-o societate plină de prejudecăți ‒ și de tentații ‒, care nu e gata să-l primească cu brațele deschise. Îi dau putere teama de a nu fi absorbit în viața cartierului imund de la periferia Barcelonei, unde trăiște familia sa, dorința de a-și continua studiile, bucuria de a citi și dragostea pentru Xenia, în calea căreia se ridică atâtea piedici. Vor fi cărțile și fata pe care o iubește argumente îndeajuns de puternice pentru a depăși greutățile de acum?

Facebook Comments

Similar Posts