Planete

Cum ajutăm copiii să învețe despre Planete și Univers?

Mami, când sunt mare, călătoresc pe alte planete, să le cunosc! Copiii ăștia nu mai sunt ce au fost odată… la 5 ani, mă jucam cu păpuși și, pe ascuns, gustam pământ și furnici, că eram curioasă ce gust au. Fii-miu face adunări și înmulțiri și știe pe de rost plantele sistemului nostru solar și lunile acestora. Iar eu, cu mâna pe inimă recunosc, nu țin ritmul. Norocul meu că există internet și mă pot documenta… și adapta la nevoile lui! Și, mai ales, noroc că există jocuri și cărți și materiale ajutătoare pe care le putem folosi! Sunt de părere că prin joacă copiii învață cel mai repede și vor reține mult mai bine toate informațiile! Azi, despre planete!

Joc: Kit Sistem Solar pentru copii

Am achiziționat jocul de la Jumbo, dar am văzut online o mulțime de kituri asemănătoare, mai mari, mai mici, mai complexe, mai simple, mai ieftine, mai scumpe, după nevoi și pretenții.

Setul nostru conține:
– machetă 9 planete + inel Saturn
– suport cu brațe mobile
– șmirghel pentru trasarea liniilor
– acuarele și pensulă

Scopul jocului este simplu: copilul învață planetele, ordinea lor, culorile predominante ale acestora, dar și raportul (vizual) de dimensiune între ele.

Carte: Planetarium de Chris Wormell, Raman Prinja, traducere de Ianina Marinescu (Humanitas Junior)

Cartea asta a descoperit-o când eram la Campionatul poveștilor la Librăria Humanitas Timișoara. A fost atât de fascinat de acest „muzeu” care găzduieşte între coperțile lui o uluitoare colecţie de obiecte astronomice, de la cei mai mici sateliţi la uriaşele roiuri de galaxii, încât a fost de acord să își vândă o parte dintre cărțile din bibliotecă, pe care nu le mai citim, ca să cumpărăm enciclopedia.

Planetarium este o carte care te duce în spațiu, printre planete, galaxii, găuri negre și sori, într-un amestec de știință (prin textele propuse de astronomul Chris Wormell) și artă (prin ilustrațiile senzaționale realizate de Raman Prinja).

Video: Sunetele planetelor sistemului nostru solar (inclusiv lunile lor și Soarele)

YouTube e un ajutor de nădejde ori de câte ori avem nevoie de suport video. Căutând în muntele de date video cu și despre planete, am descoperit acest video mișto despre Sunetele planetelor sistemului nostru solar (inclusiv lunile lor și Soarele). Am ascultat aceste sunete cu ochii închiși și am încercat să le asemănăm cu sunete cunoscute nouă. Pe principiul:
Dumnezeu: Cât de înfiorător vrei să sune planeta ta?
Saturn: Da, te implor!
Phobos țipă a teroare…

În urmă cu 20 de ani, la școală ni se spunea că spațiul nu are sunete, că e o liniște apăsătoare. Acum stau și mă gândesc: oare de aici își inspiră programatorii de jocuri horror efectele de sunet? Nu o să mint, Titan are un ritm bun!

Avem tot ce ne trebuie la îndemână să îi învățăm pe copii tainele Universului! Nu trebuie să devină experți în domeniu, important e să înțeleagă că ar fi o aroganță narcisistică din partea noastră să credem că suntem singurele ființe din Univers!

https://www.facebook.com/patricia.lidya/videos/2795228860508849/

Facebook Comments

Similar Posts