Colcannon
|

Colcannon – Sărbătoriți Sf. Patrick cu mâncare irlandeză


Cu fiecare sărbătoare vine ocazia de a experimenta tradiții și bucate specifice, iar sărbătoarea Sfântului Patrick nu face excepție. În timp ce mulți se gândesc la petreceri și parade, eu, Patricia, mă aflu în căutarea unei conexiuni mai profunde cu acest sfânt patron al Irlandei și Islandei. Fiind numită după acest sfânt cu zi specială în calendar, mă simt apropiată de această sărbătoare religioasă. Așadar, în acest an, am hotărât să marcăm ziua de 17 martie și pregătind o mâncare tradițională irlandeză: colcannon.

Colcannon

Ca părinte, cred cu tărie că implicarea în tradițiile culturale și religioase ale diferitelor comunități este esențială pentru educarea și dezvoltarea copiilor. Așa că astăzi vom explora nu doar cum să preparăm delicioasa colcannon.

Sărbătoriți cu mâncare irlandeză: colcannon vs champ

Colcannon este un fel de mâncare tradițional irlandez, extrem de confortabil și gustos, care vă va face să vă simțiți ca acasă, chiar dacă nu ați fost niciodată în Irlanda. Este vorba despre un piure de cartofi cu unt, în care adăugați varză sau kale, și pe care îl încoronați cu ceapă verde tocată. Secretul pentru a obține acea textură cremoasă și plăcută este să zdrobiți bine cartofii cu unt, lapte și smântână. Și partea cea mai bună? Puteți ajusta rețeta după bunul plac sau în funcție de ce aveți prin frigider.

Champ constă în piure de cartofi cu ceapă verde, fără varză sau kale.

Să vă dau puțin context: irlandezii fac această minunăție de mâncare din secolul al 17-lea. Da, este cu adevărat un clasic, pentru că ingredientele sunt dintre cele mai accesibile. Iar numele „Colcannon” vine de la „cal ceannann” în gaelică, care înseamnă literalmente „varză cu cap alb”.

Cum se gătește Colcannon

Acum, să vorbim despre ingrediente. Pentru a prepara un Colcannon autentic, aveți nevoie de câteva lucruri simple, pe care probabil le aveți deja în bucătărie:

 • Cartofi: alegeți soiuri care se fac bine piure, ca Russet sau Yukon Gold.
 • Kale sau varză: alegeți tipul pe care îl găsiți cel mai des în magazin, adesea folosit în salate.
 • Smântână și lapte: noi folosim jumătate din fiecare. Dacă nu aveți ambele, merge și doar cu lapte sau doar cu smântână, dar combinația este cheia pentru o cremozitate de vis.
 • Unt: aici fiecare are preferințele sale, dar important este să nu fie omis. Noi mergem pe varianta cu unt sărat, dar și cel nesărat își face treaba.
 • Ceapă verde: Nu este obligatorie, dar adaugă un plus de savoare, dând piureului o notă picantă delicată.

Dacă doriți să experimentați, puteți înlocui kale cu alte verdețuri tocate fin, cum ar fi varza (varianta tradițională), prazul sau spanacul. În esență, aveți nevoie de o oală mare, un zdrobitor de cartofi și o tigaie.

Haideți să ne apucăm de treabă și să facem Colcannon:

 • Pregătiți cartofii: Începeți prin a curăța cartofii. Spălați-i bine și apoi curățați-le coaja. Tăiați cartofii în bucăți de dimensiuni aproximativ egale, pentru a se găti uniform.
 • Fierbeți cartofii: Puneți cartofii tăiați într-o oală mare și acoperiți-i cu apă. Adăugați un praf de sare și lăsați apa să dea în clocot. Fierbeți cartofii timp de aproximativ 20 de minute sau până când devin fragezi și ușor de străpuns cu furculița.
 • Pregătiți verdețurile: În timp ce cartofii fierb, spălați kale-ul sau varza și tăiați-le fin. Dacă alegeți să folosiți praz sau spanac, asigurați-vă că și acestea sunt bine spălate și tocate.
 • Scurgeți și zdrobiți cartofii: Odată ce cartofii sunt gata, scurgeți-i de apă și puneți-i înapoi în oală. Folosiți zdrobitorul de cartofi pentru a-i pisa până devin un piure fin. Adăugați untul, smântâna și laptele treptat, continuând să zdrobiți cartofii până când mixul devine cremos și omogen.
 • Căliți verdețurile: Încălziți o tigaie pe foc mediu și adăugați o parte din unt. Adăugați kale-ul, varza sau orice altă verdețură ați ales să folosiți și căliți-le timp de 2-3 minute, până când încep să se înmoaie.
 • Combinați ingredientele: Adăugați verdețurile călite peste piureul de cartofi în oală. Amestecați bine pentru a încorpora toate ingredientele. Dacă este necesar, ajustați gustul de sare și piper.
 • Finalizați și serviți: Toacați fin ceapa verde și presărați-o deasupra colcannonului înainte de servire. Dacă preferați, puteți adăuga și un cubuleț de unt deasupra pentru un plus de savoare.

Serviți colcannon cald, ca garnitură alături de felul principal preferat. Această rețetă simplă, dar delicioasă, vă va aduce un strop de confort și căldură în casă, fiind perfectă pentru o seară în familie.

Așadar, sunteți gata să încercați? Colcannon este mai mult decât un simplu piure de cartofi, este o îmbrățișare culinară, plină de istorie și savoare, perfectă pentru a fi împărtășită în bucătărie.

Click dreapta pe poză și salvează-o, nu se știe când vrei să experimentezi o rețetă tradițională irlandeză…

colcannon

Facebook Comments

Similar Posts